Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Νοεμβρίου 2021

Ο ΠΟΕ ξεκινά έρευνα για τους κινεζικούς δασμούς στα αυστραλιανά κρασιά

 

Οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση μετά την επιβολή των τιμωρητικών δασμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συμφώνησε επίσημα να δημιουργήσει μια ειδική ερευνητική ομάδα για να εξετάσει τους δασμούς αντιντάμπινγκ της Κίνας στα αυστραλιανά κρασιά, μια κίνηση που μπορεί να ενοχλήσει την τελευταία. H Κίνα είχε μπλοκάρει την αυστραλιανή ζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 26 Οκτωβρίου μετά από συνάντηση στη Γενεύη, τέσσερις μήνες αφότου η Αυστραλία υπέβαλε την πρώτη της καταγγελία στον οργανισμό διεθνούς εμπορίου. Oι δασμοί αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα στα αυστραλιανά κρασιά (έως 218%), έχουν κοστίσει στην Αυστραλία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Wine Australia δείχνουν ότι οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 77% στα 274 εκατομμύρια δολάρια (176,3 εκατομμύρια ευρώ) τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το ένα πέμπτο του ρεκόρ των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (835,5 εκατ. €) που είχαν φτάσει στο παρελθόν οι εξαγωγές. Ως αποτέλεσμα, οι κινεζικοί δασμοί μείωσαν τις συνολικές εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας κατά 24%.

Στη συνάντηση της 26ης Οκτωβρίου, η Αυστραλία εξήγησε το αίτημά της, λέγοντας ότι «είναι απογοητευμένη που η Κίνα δεν είδε τα συμβιβαστικά της βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της», αλλά και ότι «οι οικονομικοί και οι κοινοί δεσμοί της με την Κίνα είναι δεδομένοι και παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω συζητήσεις με την Κίνα, με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η Αυστραλία». Από την πλευρά της, η Κίνα δηλώνει ότι θέλει να «υπερασπιστεί σταθερά» τη θέση της και ότι λυπάται για την απόφαση της Αυστραλίας. «Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα μέτρα που έλαβε στη διαδικασία και είναι πεπεισμένη ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες του ΠΟΕ σε αυτόν τον τομέα. Η Κίνα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Αυστραλία με καλή πίστη, με στόχο την εξεύρεση θετικής έκβασης σε αυτή τη διαμάχη».

 

Κλιμάκωση των αντιποίνων

Μετά από αίτημα της Αυστραλίας στον ΠΟΕ, ο Tony Battaglene, Διευθύνων Σύμβουλος της Australian Grape and Wine, δήλωσε στο AFR: «Δεν θα λάβουμε μια γρήγορη λύση. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν βελτιωθούν οι διεθνείς σχέσεις. Μας δίνει όμως μια διέξοδο: δίνει σε όλους την ευκαιρία να δώσουν τα χέρια, να συμφιλιωθούν και να προχωρήσουν. Θέλουμε να δείξουμε στους πελάτες μας ότι δεν επιδοτούμε την παραγωγή μας». Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε τον περασμένο Απρίλιο να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.

Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο που χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση των αντιποίνων, καθεμία επιβάλλοντας δασμούς στις μεγάλες εξαγωγές της άλλης. Η Αυστραλία μπλόκαρε το 5G, το μεταλλικό πυρίτιο, τον χάλυβα και τον χαλκό της Κίνας, ενώ η Κίνα ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμούς στο βόειο κρέας, το κριθάρι, τον άνθρακα, την ξυλεία, το κρασί και τον αυστραλιανό αστακό. Πριν από την επιβολή των δασμών, η Αυστραλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της κινεζικής αγοράς εισαγόμενου κρασιού. Όμως οι δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι πόρτες της κινεζικής αγοράς στο αυστραλιανό κρασί, μειώνοντας το μερίδιό του σε μόλις 6%.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους