Εκτύπωση
PDF

6 Οκτωβρίου 2021

Μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής κατά 25,09%, με την κλιματική αλλαγή παρούσα

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ προς την Commission, μειωμένη δραστικά κατά 25,09% στα 1.710.453 hl σύμφωνα με την α΄ εκτίμηση, παρουσιάζεται η ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022.

Είναι προφανές ότι η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επίδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η α΄ εκτίμηση οινοπαραγωγής.

Κατά κατηγορία οίνων σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων που προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

 

Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά την μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Ήδη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκε η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εξαιτίας της απουσίας ελέγχων «επιτρέπει» την μαζική είσοδο στον τομέα σταφυλιών που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν, καθώς και συζητήθηκε η απουσία στρατηγικής στην παραγωγική διαδικασία σταφυλιών που τροφοδοτούν μαζικά την οινοβιομηχανία. Οι δυο αυτές πρακτικές συμβάλλουν, ώστε τελικά να καθηλώνονται οι τιμές των οινοσταφύλων, με απότοκο την δημιουργία ισχυρών τάσεων εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Ακολουθεί ο διαχρονικός πίνακας της ελληνικής οινοπαραγωγής:

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 210 επισκέπτες συνδεδεμένους