Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Σεπτεμβρίου 2021

Θετική εξέλιξη η απόφαση του ΥπΑΑΤρ για συμπληρωματική απόσταξη κρίσης, αλλά….

«Ικανοποιεί εν μέρει το πιεστικό αίτημα των οινοποιείων για αποσυμφόρηση των δεξαμενών από τις αδιάθετες ποσότητες οίνων. Θα μπορούσε όμως ταυτόχρονα η εν λόγω απόφαση να βάλει φραγμό ,στις κερδοσκοπικές πρακτικές των οινοποιών που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές σταφύλια από τους παραγωγούς ,ή αγόρασαν ποσότητες μη οινοποιήσιμων σταφυλιών και τώρα θα αποστάξουν σε τιμές τριπλάσιες της αγοράς της πρώτης ύλης. Η επιβράβευση των κερδοσκόπων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η κοινή υπουργική απόφαση ελάμβανε υπ’ όψιν της ,τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ. Παρά την απόφαση για ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης  και απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά οίνου ο μηχανισμός της προσφοράς και της ζήτησης ,δεν λειτούργησε και οι τιμές σταφυλιών παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο -παρά την μικρή τους άνοδο -,γεγονός που συνδυαζόμενο με τη μείωση των εισκομιζόμενων  ποσοτήτων σταφυλιών ,δεν διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα για τους αμπελοκαλλιεργητές για μία ακόμη χρονιά», σχολίασαν στελέχη της Οργάνωσης των αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων.

Η έγκριση του πρόσθετου κονδυλίου 3.900.000 € επί πλέον του αρχικού των 9.000.000€, αποφασίστηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΚΕΟΣΟΕ και στελεχών του συνεταιριστικού χώρου, δεδομένου του ότι μετά την πρώτη απόφαση που έθετε πλαφόν απόσταξης τα 8000 hl, αρκετοί συνεταιρισμοί, εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά αποθέματα. Είναι γεγονός ότι  και με τη δεύτερη απόφαση για συμπληρωματική απόσταξη, δεν επιλύεται το πρόβλημα  για μερικούς από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.

Αιτία αποτελεί ο καθορισμός μειωμένων τιμών κατά 15% για την απόσταξη οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσμα της οποίας είναι η αδυναμία απόσταξης οίνων που προήλθαν από σταφυλική παραγωγή που πληρώθηκε από τους συνεταιρισμούς σε τιμές αξιοπρεπείς για τους αμπελουργούς.

Στο περιεχόμενο της υπογραφείσας ΚΥΑ προβλέπεται ότι η υποβολή αιτημάτων για πρόσθετη απόσταξη οίνων αρχίζει από 24.9.2021 και λήγει στις  27/9/2021, ενώ κατ΄ ανώτερο, κάθε οινοποιείο δύναται να αποστάξει επιπλέον του αρχικού αιτήματος, 8000 hl. Το αίτημα υποβάλλεται στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα που υπεβλήθη  το αρχικό αίτημα του κάθε οινοπαραγωγού.

Οι  επιπλέον αιτούμενες ποσότητες για απόσταξη, θα πρέπει να δεσμευθούν στο χώρο αποθήκευσης του οινοποιείου έως τις 5 Οκτωβρίου 2021. Μέχρι 5 Οκτωβρίου 2021 επίσης κάθε οινοποιός του οποίου η νέα αίτηση έχει εγκριθεί, θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα πληρωμής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου (απόσταξη οίνου).

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 318 επισκέπτες συνδεδεμένους