Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Σεπτεμβρίου 2021

Παγκόσμιο παζλ: η εφοδιαστική αλυσίδα κρασιού υποφέρει υπό την πίεση του Covid-19

 

Πάνω από 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, το τεράστιο δίκτυο λιμένων, εμπορευματοκιβωτίων και εμπορευματικών εταιρειών που μεταφέρουν κρασί σε όλο τον κόσμο υποχωρεί υπό τη συνεχή πίεση της πανδημίας, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Οι καθυστερημένες παραδόσεις, η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, το αυξημένο κόστος και οι διαταραχές στα λιμάνια που συνδέονται με την πανδημία, είναι όλες πτυχές μιας κρίσης που αύξησε τους χρόνους αποστολής από μερικές εβδομάδες σε περισσότερους από τρεις μήνες, καθώς οι έμποροι και οι παραγωγοί προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους εν αναμονή της περιόδου των εορτών. Οι διαταραχές οδήγησαν σε αυτό που ο αναπληρωτής διευθυντής του εμπόρου κρασιών στο Χονγκ Κονγκ της Links Concept, Bojan Radulovic, αποκάλεσε «φαινόμενο ντόμινο» από τις αρχές του 2020, όταν η πανδημία έγινε παγκόσμια. "Όταν επηρεάζεται το προσωπικό του λιμένα, το λιμάνι κλείνει και αρνείται στα πλοία την άδεια να ελλιμενιστούν." Η ταχεία οικονομική ανάκαμψη και η έκρηξη των εξαγωγών της Κίνας προκάλεσαν επίσης αύξηση των ροών εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα την σοβαρή έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων που κατευθύνονται προς την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες, από την Ασία από χώρες παραγωγής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία. Για να προβλέψει τις καθυστερήσεις στην παράδοση, ο έμπορος κρασιού σχεδίασε τις αποστολές του τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα, εν όψει των εορτασμών της Χρυσής Εβδομάδας τον Οκτώβριο, τα Χριστούγεννα και την κινεζική Πρωτοχρονιά. Για τον James Rowell, επικεφαλής των πελατών λιανικής στην Altaya Wines, το πρόβλημα επιδεινώνεται με την αλλαγή των δρομολογίων αποστολής και την έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού. "Τα κρασιά που προορίζονται για το Χονγκ Κονγκ έχουν ανακατευθυνθεί μερικές φορές στη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη ή άλλους προορισμούς."

 

Οι ΗΠΑ έχουν πληγεί περισσότερο

Σύμφωνα με τους εμπόρους κρασιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτό το φαινόμενο. Ο Ben Cheung, διευθυντής επιχειρήσεων στον μεγαλύτερο έμπορο κρασιού του Χονγκ Κονγκ, Watson's Wine, δήλωσε στο Vino Joy ότι οι προμήθειες κρασιού από τις ΗΠΑ έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις παράδοσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, καταφέραμε να στείλουμε μόνο ένα εμπορευματοκιβώτιο», ανέφερε. Ωστόσο, άλλες περιοχές του κόσμου δεν βρίσκονται στο κέντρο του φαινομένου. «Οι κατηγορίες που τιμωρούνται περισσότερο είναι χώρες μεγάλου όγκου όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Νότια Αμερική. Η σαμπάνια φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα», δήλωσε από την πλευρά του ο James Rowell. Για τον Olivier Hui-Bon-Hoa, περιφερειακό διευθυντή της Ασίας της Badet Clément, το Χονγκ Κονγκ, η ηπειρωτική Κίνα, η Ταϊβάν, η Κορέα και η Νοτιοανατολική Ασία υποφέρουν. "Εκεί όπου χρειάζονταν 4 έως 5 εβδομάδες μεταξύ Γαλλίας και Χονγκ Κονγκ ή Κίνας, τώρα χρειάζονται κατά μέσο όρο 8 ή 9 εβδομάδες". Το Brexit δεσμεύει, το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετωπίζει επίσης μεγάλες δυσκολίες: "Οι παραδόσεις που χρειάζονταν 5 ημέρες μπορούν τώρα να φτάσουν σε δυόμισι μήνες", αναφέρει απογοητευμένος ο Max de Zarobe από το ιταλικό οινοποιείο Avignonesi.

 

Άλλες επιλογές υπό μελέτη

Ο αντίκτυπος στο κόστος γίνεται επίσης αισθητός: "Οι εισαγωγείς μας επηρεάζονται οικονομικά", επιβεβαιώνει ο Olivier Hui-Bon-Hoa. «Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης, το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων και οι μεγαλύτεροι χρόνοι εκτελωνισμού ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο κόστος. Κατά συνέπεια, επηρεαζόμαστε έμμεσα από πιθανές καθυστερήσεις πληρωμής ή επιμήκυνση των όρων της πίστωσης». Για να προβλέψουν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης, ορισμένες εταιρείες αυξάνουν τις μετοχές τους. Τέλος, οι αεροπορικές μεταφορές θεωρούνται απαγορευτικές ως προς τις τιμές - «έως και δέκα φορές περισσότερο από τις θαλάσσιες μεταφορές» - για να μην αναφέρουμε την έλλειψη διαθεσιμότητας και εδώ, ως εκ τούτου διερευνώνται άλλες λύσεις. Ο Olivier Hui-Bon-Hoa από τη Badet Clément βρίσκεται σε συνομιλίες με εισαγωγείς που μελετούν τη χρήση σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών για την κινεζική αγορά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 249 επισκέπτες συνδεδεμένους