Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Αυγούστου 2021

Ιστορικά χαμηλή συγκομιδή στη Γαλλία, όχι περισσότερα από 35 εκατομμύρια hl η παραγωγή κρασιών το 2021

 

Με μειώσεις από 19 έως 26% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, οι στατιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας ανακοινώνουν ισχυρή πτώση. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικές απέναντι στις σωρευτικές επιπτώσεις των πολλαπλών κλιματολογικών κινδύνων που είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν.

Το 2021, η παραγωγή γαλλικού κρασιού "θα είναι ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη του 1991 και του 2017 που ο αμπελώνας επλήγη επίσης από έντονο παγετό την άνοιξη" ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου το Τμήμα Στατιστικών και Προοπτικών του Υπουργείου Γεωργίας (SSP). Υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη με επιφύλαξη, η διοίκηση σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καθορίστηκαν την 1η Αυγούστου 2021, η παραγωγή κρασιού θα είναι μεταξύ 32,6 και 35,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2021, δηλαδή επίπεδο 24 έως 30% χαμηλότερο από αυτό του 2020». Αναμένεται ανά κατηγορία παραγωγής οίνων μεταξύ 14 και 15,5 εκατομμύρια hl με ΠΟΠ (-19 έως -26% σε σύγκριση με το 2020), 8,9 έως 9,7 εκατομμύρια hl με ΠΓΕ (-28 έως -34%), 7,7 έως 8,4 εκατομμύρια hl αποστάγματα (-22 έως -28%). Συνολικά, οι αναμενόμενες αποδόσεις το 2021 θα προσεγγίσουν εκείνες του 1977, "έτος κατά το οποίο η παραγωγή του κρασιού μειώθηκε από τον καταστροφικό παγετό και το άστατο καλοκαίρι".

 

Πολύ ευνοϊκός καιρός για περονόσπορο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την επικράτηση περονόσπορου, στην Champagne (οι μισές από τις συστάδες παρουσιάζουν συμπτώματα περονόσπορου), στην Αλσατία (οι επιθέσεις περονόσπορου θα οδηγήσουν σε απώλειες). Το ωίδιο απειλεί επίσης περιοχές όπως το Beaujolais, τη Loire Valley, την Charentes και το South-West υποδεικνύει το SSP (ξεχνώντας τη Βουργουνδία και το Μπορντό που έχουν πληγεί), σημειώνοντας την ανάπτυξη «ωιδίου και μερικές φορές μαύρης σήψης ή βοτρύτη ανάλογα με την περιοχή». Ο παγετός του Απριλίου που έπληξε την Βουργουνδία, την κοιλάδα του Ρον και το κέντρο του Λουάρ και οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης τις αποδόσεις.

 

Έλλειψη νερού στο νότο

"Τα σταφύλια που σώθηκαν από αυτή τη διαδοχή των κλιματικών κινδύνων, σε όλες τις περιοχές εκτός από το χείλος της Μεσογείου, είναι καλού μεγέθους και ποτίστηκαν καλά από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού" σημειώνουν οι ειδικοί. Είναι πιο προσεκτικοί για την περίπτωση των αμπελώνων της Provence και του Languedoc Roussillon, όπου «η επιφανειακή ξηρασία, αν συνέχιζε, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή». Πρέπει να σημειωθεί ότι «στην Κορσική, η παραγωγή σε αυτό το στάδιο φαίνεται να είναι σε καλό επίπεδο, κοντά σε αυτό του 2020. Οι ράγες είναι φυσιολογικές. Ο παγετός είχε μικρή επίδραση στη συνολική παραγωγή του νησιού".

Ενώ η πρώτη συγκομιδή ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου στο Aude με σαφή καθυστέρηση σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2020, το SSP σημειώνει ότι «στα τέλη Ιουλίου, τα περισσότερα αμπέλια παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση στη βλάστηση σε σύγκριση με το 2020, ως αποτέλεσμα σχετικά δροσερού καλοκαιριού». Η συγκομιδή αναμένεται να είναι όψιμη σε σχέση με το 2020. Στην Αλσατία, "η ανθοφορία στα μέσα Ιουνίου καθυστέρησε έναν μήνα σε σύγκριση με το 2020". Στο Languedoc, "σε αυτό το στάδιο, η βλάστηση υστερεί τουλάχιστον μία εβδομάδα".

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 762 επισκέπτες συνδεδεμένους