Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Ιουνίου 2021

Ανησυχία στον αμπελοοινικό κλάδο, από την καθυστέρηση λήψης μέτρων

Την πολύ μεγάλη ανησυχία του αμπελοοινικού κλάδου, εκφράζουν με επιστολή της προς τον υπουργό ΑΑΤ η ΕΔΟΑΟ, η ΚΕΟΣΟΕ και ο ΣΕΟ για την ολιγωρία που παρατηρείται από το υπουργείο ΑΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της covid 19. Στην επιστολή τους οι κορυφαίες οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα τονίζουν ότι ενώ ο Ιούνιος βαίνει στο τέλος του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης κρίσης, που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εκτόνωσης του προβλήματος των πλεονασμάτων οίνου που δημιούργησε η πανδημία.

Όπως έγκαιρα σας είχε τονισθεί σε αντίστοιχη επιστολή την 17η Φεβρουαρίου 2021, η κατάσταση στον δοκιμαζόμενο κλάδο μας είναι δυσχερέστερη από την προηγούμενη χρονιά. Τα αποθέματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, η αγορά της εστίασης και ο τουρισμός δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη και ο τρύγος πλησιάζει. Η αβεβαιότητα για τις ποσότητες και τις τιμές που θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν στην απόσταξη, ‘αν γίνει’, δημιουργούν ήδη ανωμαλία στην αγορά του κρασιού, ενώ αν προσθέσουμε και την αργοπορία εφαρμογής, η πτώση των τιμών των σταφυλιών γίνεται όλο και πιο πιθανή με καταστροφικές για τους αμπελουργούς συνέπειες.

Για το λόγο αυτό απαιτείται η ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας, είτε από το μέτρο 21 του ΠΑΑ ,είτε από άλλα μέτρα (πχ Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας - de minimis) λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών σταφυλιών το 2020 και σαν επακόλουθο την συρρίκνωση του αμπελουργικού εισοδήματος. Η ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών καθίσταται απολύτως αναγκαία δεδομένου και του ότι δεν διαφαίνεται άνοδος του επιπέδου των τιμών σταφυλιών και στον επερχόμενο τρυγητό ,γεγονός που θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Επίσης σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που πρόσφατα συνέλλεξαν οι φορείς, οι προθέσεις των οινοποιείων για απόσταξη βρίσκονται στα περσινά επίπεδα. Έτσι, και μόνο για αυτό το μέτρο, τα 20.000.000€ που διατέθηκαν πέρυσι πρέπει να διασφαλισθούν και για την φετινή χρονιά. Εκτιμούμε ότι το αρχικό ποσό που προβλέφθηκε για τον πράσινο τρύγο πρέπει να αυξηθεί, ενώ όπως επαρκώς αιτιολογήσαμε η αποθεματοποίηση είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί.

Γνωρίζοντας ότι τα αρχικά διαθέσιμα κονδύλια από τα προγράμματα στήριξης ήταν πολύ μικρά, προτείναμε με την επιστολή μας της 12ης Μαίου 2021, για λόγους ανωτέρας βίας που επαρκώς αιτιολογείται από την πανδημία, να μην υπάρξουν ποινές στις περιπτώσεις αδυναμιών υλοποίησης στο σύνολό τους των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης, ώστε οι δικαιούχοι να παραιτηθούν και τα ποσά αυτά να απελευθερωθούν άμεσα για να χρησιμοποιηθούν στα έκτακτα μέτρα.

Συμπληρωματικά στο θέμα των δυσκολιών υλοποίησης δράσεων στα προγράμματα προώθησης λόγω ανωτέρας βίας, αποστείλαμε όπως προφορικά μας ζητήσατε τις απόψεις μας στις 28 Μαίου 2021. Η απάντηση στο θέμα αυτό είναι εξαιρετικά επείγον να δοθεί, διότι τα προγράμματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάκαμψη στις αγορές που ανοίγουν και ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη του χρόνου εφαρμογής ελάχιστος.

Ο εναπομένων χρόνος είναι ελάχιστος για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που η ΕΕ προέβλεψε, τα οποία οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του κλάδου μας που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία έχουν μεγάλη ανάγκη.

Γνωρίζοντας τη δέσμευσή σας για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, ζητούμε την παρέμβασή σας για τη διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 816 επισκέπτες συνδεδεμένους