Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Μαΐου 2021

Βουνίτης, Προφήτης, Ερημίτης:
«Άθικτοι Oίνοι» από το Συνεταιρισμό της Σάμου
 

«Άθικτοι Οίνοι»: Η νέα τάση στην οινική αγορά που κατακτά ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές, σε όλον τον κόσμο.

«Βουνίτης», «Προφήτης» και «Ερημίτης»: Η νέα σειρά άθικτων οίνων που μόλις κυκλοφόρησαν από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου, σε τρεις εκδοχές και σε περιορισμένες ποσότητες. Είναι όλοι εσοδείας 2019.

Πρόκειται για λευκά ξηρά κρασιά της ποικιλίας «Μοσχάτο Σάμου», τα οποία παράγονται από επιλεγμένα σταφύλια συγκεκριμένων αμπελώνων του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά. Παράλληλα, η οινοποιητική φιλοσοφία που τα διέπει, είναι εκείνη της «ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Γίνεται δηλαδή χωρίς την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.

Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Οι «Άθικτοι Οίνοι» του ΕΟΣ Σάμου ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας των οίνων ήπιας οινοποίησης ή, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, «φυσικά κρασιά».

Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οίνων εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική επικαιροποίησης και αναδιάρθρωσης της προϊοντικής γκάμας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, που έχει πίσω του 90 σχεδόν χρόνια λειτουργίας. Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση και ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού, η αύξηση του εισοδήματος των αμπελουργών-μελών του και η εναρμόνιση με τις σύγχρονες οινολογικές τάσεις. 

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει από την ποικιλία «άσπρο μοσχάτο» η προέλευση της οποίας, στο εξωτερικό, αποδίδεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε μια σειρά πειραματικών προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του Συνεταιρισμού, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη ποικιλία, εκτός από εξαιρετικά γλυκά κρασιά, δίνει και ιδιαιτέρως πολύπλοκα ξηρά κρασιά, όπως η σειρά των Άθικτων Οίνων. Αφού κυκλοφόρησαν εδώ και τρία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στην άκρως απαιτητική αγορά της Γαλλίας, ήρθαν πλέον για «να μείνουν» και στην ελληνική αγορά υψηλής εστίασης και σε εξειδικευμένους χώρους οινικής κατανάλωσης. 

Ο Άθικτος Οίνος «Βουνίτης», προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Καρβούνη πάνω από τα χωριά Βουρλιώτες, Άμπελο και Πάνδροσο, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Έχει 12μηνη ωρίμανση σε δεξαμενή και βαρέλι. Συνδυάζεται απολαυστικά με όλα τα ψαρικά, ιδιαιτέρως τη μεσογειακή εκδοχή τους «πλακί». Ακόμη, συνταιριάζει με έθνικ πιάτα όπως κοτόπουλο με κάρρυ και αρνάκι με μυρωδικά ή χοιρινό λεμονάτο.

Ο Άθικτος Οίνος «Προφήτης», προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η γεύση του είναι κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και όπως όλοι οι Άθικτοι Οίνοι εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Ταιριάζει με γεύσεις θαλασσινές, όπως γαρίδες, μύδια και οστρακοειδή. 

Ο Άθικτος Οίνος «Ερημίτης», προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες. Συνδυάζεται άψογα με όλες τις παρασκευές που περιέχουν μανιτάρια, όπως σουφλέ μανιταριών ή ριζότο αλλά και φιλέτο μοσχαρίσιο με σως μανιταριών.

Για τη δημιουργία των Άθικτων Οίνων, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σε συνεργασία με Γάλλους και Έλληνες ειδικούς, σχεδίασε και διαμόρφωσε εκ του μηδενός ένα μικρό οινοποιείο που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Μαλαγάρι Σάμου. Το οινοποιείο αυτό είναι εξοπλισμένο με διαφορετικού τύπου μηχανήματα και δεξαμενές, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτεί η οινοποίηση των εν λόγω οίνων.

Η δημιουργία των κρασιών αυτών, και άλλων που θα ακολουθήσουν, συμβάλλει στη δεδηλωμένη επιθυμία της διοίκησης του Συνεταιρισμού να ωθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου προς τη βιολογική γεωργία και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου σταφυλιού, μέσα από την ανάδειξη των διαφόρων αμπελότοπων (terroir) του νησιού, με στόχο τη διαμόρφωση υπεραξίας που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη.

Στους άθικτους οίνους του Συνεταιρισμού της Σάμου, πίνεις το άγγιγμα του ανθρώπου που αγαπά αυτό που κάνει...

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 156 επισκέπτες συνδεδεμένους