Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Μαΐου 2021

Η κινεζική βιομηχανία κρασιού αγωνίζεται να ανακάμψει

 

Καθώς ο τομέας των ποτών στην Κίνα αρχίζει να ανακάμπτει, η βιομηχανία του οίνου αποδεικνύεται αδύναμος κρίκος, με τις εταιρείες του να αγωνίζονται να ανακάμψουν από τη μείωση των πωλήσεων λόγω της πανδημίας.

Στην Κίνα, οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά οι οινοποιητικές, κυριαρχούν στο εγχώριο μάρκετινγκ. Ενώ ολόκληρος ο κινεζικός τομέας ποτών έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, χάρη ιδίως στους παραγωγούς Baijiu, ο τομέας του οίνου εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει ενόψει της συνεσταλμένης ζήτησης, της έλλειψης ρευστότητας και ενός φαινομένου υπερβολικής αποθήκευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο επίσημος ρυθμιστικός οργανισμός ποτών, η Ένωση Αλκοολούχων Ποτών της Κίνας (CADA), η Κίνα είχε 1.887 εταιρείες αλκοολούχων ποτών μεγάλης κλίμακας το 2020. Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 1,36% και τα κέρδη τους αυξήθηκαν 11,71% στα 179,2 δισεκατομμύρια RMB (ή 22,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά την πανδημία. Οι κύριοι παραγωγοί του Baijiu, που αριθμούσαν 1.040, αύξησαν τα κέρδη τους κατά 13,35% πέρυσι, φθάνοντας τα 158,5 δισεκατομμύρια RMB (20,3 δισεκατομμύρια ευρώ), τα οποία τους φέρνουν στο προβάδισμα της κινεζικής βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών.

Η απόδοση των εθνικών οινοποιείων όμως έχει καταρρεύσει παρά τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να ενθαρρύνουν τους Κινέζους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα εισαγόμενα κρασιά υπέρ των εγχώριων κρασιών. Μεταξύ των 130 μεγάλων οινοποιείων στην Κίνα, η παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 6% σε όγκο και οι πωλήσεις μειώθηκαν 29,82% στα 10 δισεκατομμύρια RMB (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της CADA, τα συνολικά κέρδη μειώθηκαν κατά 74,48% και δεν υπερβαίνουν πλέον τα 249 εκατομμύρια RMB (31,6 εκατομμύρια ευρώ). Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κατηγοριών ποτών που αναφέρονται από την CADA, υποδεικνύοντας ότι η κινεζική βιομηχανία κρασιού απέχει πολύ από το φυσιολογικό. Πρέπει να τονισθεί ότι εδώ και χρόνια τα κύρια οινοποιεία της χώρας έχουν κέρδη στα μισά επίπεδα. Η προσπάθεια ενθάρρυνσης των Κινέζων να πίνουν τοπικό κρασί πέρυσι απέτυχε. Αυτό, παρά το γεγονός ότι τα εισαγόμενα προϊόντα που προτιμούσαν οι Κινέζοι - Αυστραλιανά κρασιά - δεν ήταν πλέον στο παιχνίδι.

Σε συνέντευξη από το Vino Joy News, η Annie Lin, αντιπρόεδρος της Banniere Yunjiu E-Commerence στο Chongqing, δήλωσε ότι τα μικτά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από τα κινέζικα οινοποιεία δεν οφείλονταν απαραίτητα στη συνολική ζήτηση στην αγορά κρασιού. Η Banniere Yunjiu κατέχει την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Vinehoo.com, τη μάρκα Banniere και την πύλη ειδικών μέσων Vinehoo. Ταυτόχρονα με την πτώση των πωλήσεων που καταγράφηκε από μεγάλους παραγωγούς όπως η Changyu Pioneer Wine Company, η GreatWall και η Weilong, σημειώθηκε αύξηση της προσφοράς πιο μικρών οινοποιήσεων και άλλων ιδιωτικών εμπορικών σημάτων. Από την πλευρά της, η Annie Lin εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η κακή σχέση ποιότητας-τιμής των κινεζικών κρασιών μπορεί να προκάλεσε δυσαρέσκεια στους καταναλωτές, εξ ου και η μείωση των πωλήσεων. «Η τιμή των κινεζικών κρασιών παραμένει υψηλή. Όσοι αγόρασαν κρασί για πρώτη φορά μπορεί να έχουν παρακινηθεί από μια αίσθηση περιέργειας ή πατριωτισμού, αλλά τι γίνεται με την σχέση ποιότητας-τιμής; "

 

Περίπλοκο επιχειρηματικό μοντέλο

Τα μεσαίας κατηγορίας κινεζικά κόκκινα κρασιά από τη Ningxia, την κορυφαία περιοχή της Κίνας, πωλούνται κατά μέσο όρο 300 RMB ανά φιάλη (ή περίπου 38 €), ενώ τα εκλεκτά κρασιά που παράγονται από τη Lafite στο Shangdong και την LVMH στο Ao Yun υπερβαίνουν ακόμη και τα 2.000 RMB ανά φιάλη ( 256 €). Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές περιοχές οίνου, όπως η Γαλλία, όπου οι αμπελώνες κληρονομούνται συχνά από γενιά σε γενιά, τα οινοποιεία της Κίνας αποτελούν κατά κύριο λόγο εναλλακτικές επενδύσεις. Λόγω του ορίου της Κίνας στα δικαιώματα χρήσης γης, οι ιδιοκτήτες των οινοποιείων υποχρεούνται να αποκομίσουν κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η Annie Lin. Ωστόσο, ενόψει του έντονου ανταγωνισμού από άλλες κατηγορίες ποτών και την πανδημία το 2020, πολλές κινεζικές οινοποιητικές εταιρείες πρόσφαταα χρησιμοποιούνται κυρίως ως τόποι φιλοξενίας και διαμονής.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 822 επισκέπτες συνδεδεμένους