Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Μαρτίου 2021

Συγκομιδή οινοσταφύλων 2021: Αντίθετες συνθήκες στη Νότια Αμερική

 

Κακές κλιματικές συνθήκες στην Αργεντινή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Instituto nacional de vitivinicultura (INV), η συγκομιδή φέτος στην Αργεντινή είναι προς το παρόν μειωμένη κατά 6,4% σε σύγκριση με την παραγωγή του 2020 (10,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα), η οποία ήταν ήδη 17% χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος. Η μείωση το 2021 υπερβαίνει ακόμη και το 9% στην κύρια παραγωγική επαρχία της Μεντόζα. Αυτή η μείωση εξηγείται από έναν έντονο παγετό στις αρχές Οκτωβρίου 2020 στην επαρχία, και μετά από 28 χιονοθύελλες μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, που προκάλεσαν σημαντικές βλάβες στα αμπέλια. Οι τρέχουσες προβλέψεις εκτιμούν παραγωγή 19,32 εκατομμυρίων εκατομμυρίων, έναντι 20,55 εκατομμυρίων εκατομμυρίων το 2020.

Οι τοπικοί παρατηρητές ανησυχούν για τη μείωση των όγκων, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών. Η Αργεντινή βρίσκεται ήδη σε πιεστική πορεία πληθωρισμού, ένα φαινόμενο που δεν ευνοεί τον αμπελοοινικό τομέα. Η δυσμενής συναλλαγματική ισοτιμία επηρεάζει επίσης την τιμή του εισαγόμενου εξοπλισμού. Επιπλέον, η συγκέντρωση της παραγωγής γυαλιού μειώνει τον τοπικό ανταγωνισμό και αυξάνει την τιμή των φιαλών. Τέλος, η Αργεντινή - όπως η γειτονική της Υπερ-Άνδεια – Χιλή - πλήττεται επίσης σκληρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τα επεισόδια παγετού και το χαλάζι, ο μειωμένος όγκος που παράγεται φέτος μπορεί να αποδοθεί στους μειωμένους υδάτινους πόρους, στις λιγότερες χιονοπτώσεις που μειώνουν την ποσότητα νερού που διατίθεται για άρδευση. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, δημιουργεί φόβους συρρίκνωσης του αμπελώνα, ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν την απώλεια 20.000 εκταρίων έως το 2023.

 

Λιγότερο τυπικά τα κρασιά της Χιλής

Στην άλλη πλευρά των Άνδεων, η κατάσταση αντιστρέφεται. Όχι μόνο ο χειμώνας ήταν πιο υγρός από το συνηθισμένο, αλλά το κεντρικό τμήμα της χώρας υπέστη καταρρακτώδεις βροχές νωρίτερα φέτος. «Τα φαινολογικά στάδια ήταν στις κανονικές μέσες ημερομηνίες μέχρι τον Ιανουάριο, η ανθοφορία και οι καρποί ήταν τέλειοι, σημάδια καλών όγκων. Τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου, υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, άνω των 70 mm, οι οποίες ανάγκασαν να ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμα για να συγκομιστούν τα αμπελοτεμάχια που κινδυνεύουν από βοτρύτη», αναφέρει ο Benoît Fitte, τεχνικός διευθυντής του ομίλου Survalles, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς κρασιών της Χιλής. Φυσικά, οι πιο ώριμες ποικιλίες σταφυλιών επηρεάστηκαν περισσότερο. Η συγκομιδή των ποικιλιών λευκού σταφυλιού έχει σχεδόν τελειώσει και ο Benoît Fitte σημειώνει ότι ενώ οι Sauvignon Blanc και Chardonnay εμφανίζουν έντονα αρώματα, παρουσιάζουν επίσης «στον ουρανίσκο φρεσκάδα και φυσικά λιγότερη αίσθηση αλκοόλ».

Οι οινοποιοί στο Montes Wines, επιβεβαιώνουν: "Μια πιο δροσερή και βροχερή χρονιά αναμφίβολα θα δώσει πιο φρέσκα κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ..." Και για να σημειώσουμε τον αδιάψευστο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους αμπελώνες της Χιλής: "Για πολλά χρόνια στη Χιλή, δεν υπήρξε σημαντική παραλλαγή από τη μια συγκομιδή στην άλλη χάρη σε ένα εύκρατο και σταθερό κλίμα που εξασφάλιζε ότι σχεδόν το 100% των συγκομιδών ήταν καλής ποιότητας. Η κλιματική αλλαγή άλλαξε αυτήν την κατάσταση και για τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρήσαμε πιο ακραίες κλιματολογικές συνθήκες".

Παρά τη βροχόπτωση τον Ιανουάριο - που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ - και την εμφάνιση εστιών βοτρύτη, οι προβλέψεις συγκομιδής για το 2021 παραμένουν σταθερές: "Οι εκτιμήσεις της συγκομιδής δεν έχουν αλλάξει", επιβεβαιώνει ο Benoît Fitte. "Περιμένουμε περίπου 15% σταφύλια περισσότερα από πέρυσι." Θυμηθείτε ότι το 2020 ήταν έτος κακής συγκομιδής - 10,3 Mhl (-13%) σύμφωνα με τον OIV - κυρίως λόγω της ξηρασίας ...

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 340 επισκέπτες συνδεδεμένους