Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Μαρτίου 2021

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΜΕ ΒΑΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ

Στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου  επιστολή της ΚΕΟΣΟΕ κατατέθηκε αναφορά από τον Γραμματέα της Κ.Ο, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υπεύθυνο Βουλευτή για αγροτικά θέματα του Κινήματος Αλλαγής, κ.Α. Πάνα.

Με την επιστολή της ΚΕΟΣΟΕ βάσει της οποίας κατέθεσαν αναφορά, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν από τους υπουργούς ΑΑΤρ κ .Σ. Λιβανό  ,Ανάπτυξης  και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα ,συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον αμπελοοινικό τομέα και αιτούνται απαντήσεων .

Η επιστολή της ΚΕΟΣΟΕ που εκτός της διαβούλευσης , απεστάλη στους αρμοδίους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ,στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών της με όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, αναφέρει  :

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΕΟΣΟΕ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟΝ

ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία μας προκαλεί, η εξέλιξη βασικών στοιχείων του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου, που αναμφισβήτητα έχουν επιδεινωθεί, από την πανδημία της covid 19.

Μετά από επεξεργασία των δεδομένων που απέστειλε, η αρμόδια υπηρεσία Αμπέλου Οίνου και αλκοολούχων ποτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των υποχρεωτικών ανακοινώσεων της Ελλάδας για τον αμπελοοινικό τομέα, καθώς και λαμβάνοντας υπόψιν τα απολογιστικά στοιχεία των δυο βασικών τομεακών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αφορούν την Πράσινη Συγκομιδή και την Απόσταξη Κρίσης, διαπιστώνουμε τα εξής:

ü  Πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης οίνου κατά 14,25% καταγράφεται το 2019 (1/8/2018 – 31/7/2019) με βάση το ισοζύγιο οίνου ,σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2018), η οποία σε επίπεδο τριετίας καταγράφει επίσης πτώση της τάξης του 29%. Η πτώση της κατανάλωσης τονίζουμε ότι παρατηρείται πριν την περίοδο έναρξης των επιπτώσεων από την πανδημία .

ü  Τα αποθέματα οίνου στις 31 Ιουλίου 2020, καταγράφονται ως τα υψηλότερα ιστορικά αποθέματα, ανερχόμενα σε 3.117.801 HL και είναι αυξημένα κατά 81,22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατακόρυφη αύξηση του όγκου των αποθεμάτων οφείλεται σαφώς, στην αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή των συναφών επιχειρήσεων των τομέων εστίασης και τουρισμού.

ü  Η παραγωγή οίνου του περασμένου Φθινοπώρου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση είναι σχετικά μειωμένη, ανέρχεται στα 2.000.000 HL και προστίθεται στον όγκο αποθεμάτων της 31ηςΙουλίου, συνεπώς η διαθεσιμότητα οίνων στην αγορά ανέρχεται στο πρωτοφανές επίπεδο των 4.777.800 HL.

ü  Οι εξαγωγές οίνων έχουν μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας των αντίστοιχων μέτρων, περιορισμού των επιχειρήσεων των τομέων εστίασης και τουρισμού , τόσο στην ΕΕ, όσο και στις Τρίτες Χώρες με κύρια τις ΗΠΑ, που αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό του ελληνικού οίνου μετά την Γερμανία.

ü  Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, bar, καφέ από τον Νοέμβριο 2020 και μετά , επιδρά αρνητικά στον αμπελοοινικό κλάδο και προσθέτει νέα προβλήματα σε αυτά που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Η κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων ,θέτει ευθέως θέμα βιωσιμότητάς τους.

ü  Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων δεν αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στην αγορά οίνου ,περίοδο κατά την οποία επιτυγχάνεται ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών των οινοποιείων .

ü  Το μέτρο της Πράσινης Συγκομιδής εφαρμόσθηκε καθυστερημένα με αποτέλεσμα την μικρή συμμετοχή των αμπελοκαλλιεργητών. Εκτός αυτού, διαπίστωσή μας αποτελεί ότι για πολλές ποικιλίες, η αποζημίωση απώλειας εισοδήματος, δεν ήταν ρεαλιστική.

ü  Η Απόσταξη Κρίσης, ενώ αποτέλεσε ένα ισχυρό όπλο για την αποσυμφόρηση του τομέα οίνου και ενώ θεωρείται ότι συνέβαλλε στην ομαλοποίηση λειτουργίας των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν το μέτρο, δεν είχε καθολική επίδραση στον τομέα, λαμβανομένου υπόψιν και του όγκου των αποθεμάτων της 31ης Ιουλίου 2020.

ü  Παρ΄όλα αυτά τα συνεταιριστικά οινοποιεία κατέβαλλαν το φθινόπωρο του 2020 τιμές σταφυλιών στους αμπελουργούς ,προκειμένου να διατηρήσουν οι τελευταίοι ένα αξιοπρεπές εισοδηματικό επίπεδο

ü  Η αλληλεπίδραση  των προαναφερθέντων παραγόντων, δεν απέτρεψε τελικά την παρατηρηθείσα πτώση των τιμών σταφυλιών οινοποιίας που καταβλήθηκαν από το ιδιωτικό εμπόριο, με αποτέλεσμα σε συνάρτηση με τον μειωμένο όγκο παραγωγής το φθινόπωρο του 2020, το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών να υποστεί σημαντική μείωση.

ü  Ο συνδυασμός :

. της δημιουργίας υψηλών αποθεμάτων οίνου

. καταβολής υψηλότερων τιμών σταφυλιού από τους συνεταιρισμούς ,γεγονός που τους δημιούργησε ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην αγορά οίνου

. σημαντικής πτώσης του κύκλου εργασιών των οινοποιείων (κατά κύριο λόγο συνεταιριστικών)

. συνέχισης μέχρι σήμερα των περιορισμών λόγω της πανδημίας της covid 19

απειλούν όχι μόνο την οικονομική  βιωσιμότητα των οινοποιείων ,αλλά κυρίως των αμπελουργών οι οποίοι όχι μόνο είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά ,αλλά κυρίως δεν έτυχαν  καμίας ενίσχυσης ,όπως άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας . Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι να προδιαγράφεται ο οικονομικός τους αφανισμός ,αφού τα μακροοικονομικά μεγέθη του κλάδου δεν προϊδεάζουν, ούτε για την απορρόφηση της επόμενης συγκομιδής ,ούτε κατά συνέπεια για την συγκράτηση του επιπέδου τιμών σταφυλιών.

Για τους ανωτέρω λόγους, είναι προφανές ότι προκειμένου να αποτραπεί κάθε εξέλιξη που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση των παραγωγών σταφυλιών οινοποιίας και των επιχειρήσεων του κλάδου οίνου στη χώρα μας, θα πρέπει να ληφθούν περισσότερο στοχευμένα μέτρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ, αφού έλαβε υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που προαναφέρθηκαν, καθώς και την αξιολόγηση των μέτρων στην οποία προέβησαν οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί μέλη της, προβαίνει στις ακόλουθες προτάσεις:

 

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,

ζητούμε συντασσόμενοι με τα αιτήματα των άλλων χωρών να επιμείνουμε σθεναρά στη χρηματοδότηση με νέα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από τα υπόλοιπα των προγραμμάτων στήριξης, τα οποία είναι ελάχιστα. Επιπλέον δε, πρέπει να ξεπεράσουμε όποιο εμπόδιο μπορεί να υπάρξει σχετικά με την χρήση των Εθνικών κονδυλίων στην χρηματοδότηση των μέτρων αυτών (αναλογία 20% από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης και 80% από τον Εθνικό κρατικό προϋπολογισμό) . Για το λόγο αυτό διαβιβάζουμε την επιστολή μας αυτή και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

 

Σε εθνικό επίπεδο αναγκαία μέτρα είναι τα ακόλουθα:

1.         Ενεργοποίηση του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής με τροποποίηση κριτηρίων ανά ποικιλία σταφυλιών

2.         Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης με εφαρμογή κριτηρίων κόστους αγοράς σταφυλιών σε συνδυασμό με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

3.         Ενεργοποίηση του μέτρου της Αποθεματοποίησης Οίνων σε συνάρτηση με την υποχρέωση παραλαβής σταφυλιών από τα Οινοποιεία, που θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό

4.         Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, στο μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της παρατηρηθείσας πτώσης των τιμών σταφυλιών το 2020, που είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αμπελουργικού εισοδήματος

5.         Έγκριση χρηματοδοτικού προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για την τόνωση της ρευστότητας των οινοποιείων, προκειμένου να απορροφηθεί η επικείμενη σταφυλική παραγωγή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 362 επισκέπτες συνδεδεμένους