Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Μαρτίου 2021

Systembolaget: ποιες διαρθρωτικές τάσεις θα επικρατήσουν στη σουηδική αγορά οίνου

 

Οι βιοτεχνικές μπύρες μπορεί να έχουν προσελκύσει τους καταναλωτές εις βάρος του κρασιού, αλλά οι γυναίκες της Σουηδίας δίνουν στην κατανάλωση κρασιού μια ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση.

Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το ειδικό παρατηρητήριό του, το Wine Intelligence εντόπισε 5 μεγάλες τάσεις στη σουηδική αγορά, που στη συνέχεια επικυρώθηκαν ή όχι από την Ulf Sjödin MW του Systembolaget.

Μια ενδιαφέρουσα άσκηση πραγματοποιήθηκε από τους Βρετανούς αναλυτές του Wine Intelligence την περασμένη εβδομάδα, ως μέρος ενός διαδικτυακού σεμιναρίου αφιερωμένου στις εξελίξεις της σουηδικής αγοράς πριν και μετά την Covid 19. Με βάση τα αποτελέσματα του σουηδικού παρατηρητηρίου, η Lulie Halstead, διευθύντρια του οργανισμού, παρουσίασε λεπτομερή συμπεριφορά των καταναλωτών κατά την κρίση του 2020 και γενικότερα. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι οι τακτικοί καταναλωτές κρασιού γερνούν - το 51% από αυτούς είναι άνω των 55 ετών - και μειώνονται, από 4,8 σε 4,3 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, και αντανακλώντας μια αρκετά γενικευμένη τάση, το ηθικό τους είναι προς το παρόν αρκετά συγκρατημένο.

Από τη θετική πλευρά: οι αγορές οίνου αυξήθηκαν σημαντικά το 2020 (+9% σύμφωνα με το Systembolaget) και οι ευκαιρίες κατανάλωσης έχουν διευρυνθεί, με τη συχνότητα της κατανάλωσης να αυξάνεται κατά 14% (Μάρτιος 2019-Οκτώβριος 2020). Τέλος, οι ηθικές ετικέτες (αειφόρος ανάπτυξη, δίκαιο εμπόριο, περιβαλλοντικό αποτύπωμα) είναι πιο πειστικά κριτήρια αγοράς από τα μετάλλια, χωρίς αμφιβολία χάρη στο πιο συγκεντρωτικό μήνυμα που κοινοποιείται από το μονοπώλιο αγορών σε αυτόν τον τομέα. Ως εδώ υπάρχει συμφωνία μεταξύ Wine Intelligence και Systembolaget.

 

+ 27% αύξηση για κρασιά που πωλούνται πάνω από 30 ευρώ

Μετά, τα συμπεράσματα είναι λιγότερο ομόφωνα. Πράγματι, το Wine Intelligence επισημαίνει την αύξηση της ισχύος των μεγάλων εμπορικών σημάτων - για την ασφάλεια που παρέχουν σε περιόδους κρίσης - και την ανάπτυξη μικρών συσκευασιών, ενώ ο υπεύθυνος προϊόντων του Systembolaget είναι λιγότερο κατηγορηματικός. Παρ’ ότι τα μισά μπουκάλια της σαμπάνιας ακρίβυναν κατά 60% πριν από τα Χριστούγεννα, αυτό δεν αποτελεί μια βιώσιμη τάση: «το μονοπώλιο υποστηρίζει τη μετριοπαθή κατανάλωση, αλλά η δομή του, που χαρακτηρίζεται από σχετικά λίγα σημεία πώλησης, δεν ευνοεί τις μικρές μορφές. Επιπλέον, αυτές οι δομές εξηγούν εν μέρει την επιτυχία των bag-in-box ".

Ομοίως, υπογραμμίζει την επιθυμία για ανακάλυψη μεταξύ Σουηδών καταναλωτών το 2020: «τα νέα προϊόντα έχουν πουλήσει αρκετά καλά, ενώ οι μεγάλες μάρκες δεν έχουν δείξει καμία αξιοσημείωτη αλλαγή.

Τέλος, αν για το Wine Intelligence, οι Σουηδοί χρησιμοποιούν το καλό επίπεδο οινολογικής γνώσης για να βρουν καλές προσφορές, η Ulf Sjödin MW παραμένει πεπεισμένη ότι το premiumization επικρατεί και είναι πραγματικά σε εξέλιξη: «αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες τάσεις του 2020. Τα κρασιά που πωλούνται για περισσότερα από 30 ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 27% ». Βεβαίως, μπορεί να υπήρξε ένα φαινόμενο αναβολής, με λιγότερες εξόδους σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Systembolaget, αυτή είναι μια θεμελιώδης τάση.

 

Το βιολογικό δεν είναι πλέον αρκετό

Οι αναφορές για αειφόρο ανάπτυξη, θα αυξήσουν τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών του μονοπωλίου. «Χαίρομαι που βλέπω ότι για τους Σουηδούς, η βιώσιμη ανάπτυξη υπερισχύει των μεταλλίων. Αυτό συνάδει με το μήνυμα που κοινοποίησε το Systembolaget ". Προς το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, το μονοπώλιο προτίθεται να προωθήσει περαιτέρω την αειφόρο ανάπτυξη, τόσο από κοινωνική όσο και από περιβαλλοντική άποψη. Πρόκειται για την επισήμανση κρασιών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Η βιολογική καλλιέργεια σήμερα δεν αρκεί πλέον », λέει, αναφέροντας το παράδειγμα της Χιλής, η οποία συχνά προσφέρει κρασιά βασισμένα στην αειφόρο ανάπτυξη και το δίκαιο εμπόριο. Τα βιολογικά κρασιά επωφελήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17% το 2020 και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο της αγοράς. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί, αλλά το Systembolaget αναφέρει ότι επιδιώκει τώρα "μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 818 επισκέπτες συνδεδεμένους