Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Φεβρουαρίου 2021

Οι Copa-Cogeca αντιτίθενται στον διπλασιασμό του ποσοστού για νέες Άδειες Φύτευσης Αμπέλων


Με επιστολή της προς την Maria do Céu Antunes υπουργό Γεωργίας της Πορτογαλίας, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία από 1/1/2021 στην ΕΕ, οι Copa και Cogeca, μέσω του Γενικού της Γραμματέα Pekka Pesonen, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πρόταση της Commission για αύξηση του ποσοστού χορήγησης Αδειών Φύτευσης από 1% επί των φυτεμένων με αμπέλια εκτάσεων κάθε Κράτους Μέλους, σε 2%.

Στο κείμενό της προς την Πορτογαλίδα υπουργό Γεωργίας οι Copa-Cogeca αναφέρουν:

Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2021

 

Αγαπητέ Υπουργέ,

 

Μετά την πρόσφατη συζήτηση για τον τριμερή διάλογο του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς, η Copa-Cogeca θα ήθελε να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με μια πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου για την αύξηση του ετήσιου ποσοστού αύξησης των αδειών για νέες φυτεύσεις από 1% της συνολικής εθνικής έκτασης που φυτεύτηκε, σε 2% έως το 2031. Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις σχετικά με τις άδειες φύτευσης αμπέλων επικεντρώθηκαν στην επέκταση της το ισχύον σύστημα μετά το 2030. Ως εκ τούτου, στα τελικά κείμενα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εν όψει των τριμερών διαλόγων, το ποσοστό 1% δεν αγγίχθηκε.

Οι ευρωπαίοι αμπελουργοί είναι ικανοποιημένοι με το ισχύον σύστημα αδειοδότησης φύτευσης αμπέλων, το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και επωφελές, και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραταθεί όπως είναι, όπως προτείνεται επίσης από το ΕΚ και το Συμβούλιο. Αυτό θα εξασφαλίσει επίσης υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας στον τομέα. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την υποχρέωση αξιολόγησης του συστήματος και υποβολής προτάσεων για να το βελτιώσουμε, εάν είναι απαραίτητο, στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οποιαδήποτε αύξηση του ποσοστού για νέες άδειες φύτευσης έως το 2031. Το τρέχον σύστημα επιτρέπει μια ανάπτυξη σύμφωνα με την εξέλιξη της αγοράς, διασφαλίζοντας μια δυναμική, προοδευτική και τακτική ανάπτυξη του αμπελώνα. Το υφιστάμενο σύστημα αδειών συμβάλλει στην αποτροπή ξαφνικών αυξήσεων, διαρθρωτικών υπερπαραγωγών και επακόλουθων μειώσεων ποιότητας. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της ποικιλομορφίας των αμπελώνων σε δύσκολες περιοχές.

Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης σε 2% έως το 2031, θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για τον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος ήδη υφίσταται σοβαρές πιέσεις. Η συσσώρευση δύσκολων συνθηκών, όπως η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές οίνων της Ένωσης τον Οκτώβριο του 2019 και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, μαζί με άλλες εμπορικές δυσκολίες, οδήγησαν σε αφόρητη κατάσταση την αγορά.

Έκτακτα μέτρα αγοράς όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση, η απόσταξη κρίσεων και η πράσινη συγκομιδή έπρεπε να εφαρμοστούν την περασμένη άνοιξη για να φέρουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους αμπελουργούς. Δυστυχώς, η κρίση Covid-19 έχει τελειώσει και η κατάσταση της αγοράς παραμένει πολύ αβέβαιη.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Copa-Cogeca δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πρόταση. Ελπίζουμε ότι οι συννομοθέτες θα εστιάσουν την προσοχή τους και τις προσπάθειές τους στην κατανόηση και υποστήριξη των ανησυχιών του αμπελοοινικού τομέα και θα διατηρήσουν τη διάρκεια της επέκτασης του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης.

Ελπίζοντας ότι τα επιχειρήματά μας θα ληφθούν υπόψη, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Pekka Pesonen

Copa και Cogeca

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 562 επισκέπτες συνδεδεμένους