Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Ιανουαρίου 2021

Πριν τη συγκομιδή του 2021, "καταστροφική" η απαγόρευση πωλήσεων για τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής

 

Ο αμπελώνας της Νότιας Αφρικής ανακτά τη ζωντάνια του μετά από χρόνια ξηρασίας, αλλά οι παραγωγοί του πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης από την Covid-19.

Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τη βιομηχανία οίνου της Νοτίου Αφρικής, της οποίας η κυβέρνηση επιβάλλει μια νέα απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών στη χώρα.

Στο τέλος του έτους, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε την επιστροφή στο επίπεδο 3 των περιορισμών που συνδέονται με την κρίση του κορωνοϊού, γεγονός που συνεπάγεται την απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών σε εθνικό επίπεδο έως τις 15 Ιανουαρίου 2021. Το μέτρο αφορά γενικά την κατανάλωση και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στη βιομηχανία οίνου, η οποία φοβάται «καταστροφικές συνέπειες» για όλες τις εταιρείες που σχετίζονται με το κρασί.

Σύμφωνα με τον επαγγελματικό οργανισμό Vinpro, οι δύο προηγούμενες απαγορεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 7,5 δισεκατομμυρίων Rands (ή 406 M €) στον κύκλο εργασιών, με σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, τον τουρισμό και την δραστηριότητα των οινοποιείων. Εκτιμάται ότι ο όγκος των οίνων χωρίς σύμβαση πώλησης υπερβαίνει τώρα τα 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Με τη συγκομιδή που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, η ανησυχία στον κλάδο βρίσκεται στο απόγειό της, ειδικά καθώς η χώρα βρίσκεται στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Επισημαίνοντας την αύξηση του παράνομου εμπορίου κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης πωλήσεων, η Vinpro καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και λυπάται που οι προτάσεις της, οι οποίες θα επέτρεπαν την αποφυγή μιας συνολικής απαγόρευσης, δεν ακολουθήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, ο οργανισμός χαιρετίζει το γεγονός ότι η μεταφορά και οι εξαγωγές κρασιών εξακολουθούν να επιτρέπονται, καθώς και οι εργασίες αποθήκευσης.

 

Αναμενόμενη συγκομιδή παρόμοια με εκείνη του 2020, αν όχι ελαφρώς υψηλότερη

Απομένει να αποδειχθεί αν ο τομέας οίνου της Νοτίου Αφρικής θα πραγματοποιήσει την συγκομιδή σταφυλιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περιορισμού όπως το προηγούμενο έτος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η συγκομιδή φαίνεται πολύ καλή αυτή τη στιγμή. Η στάθμη του νερού στα φράγματα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια χάρη στις καλές βροχοπτώσεις το 2020. Οι μάλλον χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία την άνοιξη προκάλεσαν ορισμένα προβλήματα ασθενειών και καθυστέρησαν την ανάπτυξη της βλάστησης, αλλά αυτή η καθυστέρηση διορθώθηκε στη συνέχεια. "Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, η κατάσταση υγείας των αμπέλων, το μέγεθος των τσαμπιών και ο αριθμός τους δίνουν πολλές υποσχέσεις", δήλωσε ο Conrad Schutte, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Vinpro κατά την πρώτη ανασκόπησή του τον Δεκέμβριο.

"Εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές και εάν οι παραγωγοί έχουν την ικανότητα να εφαρμόσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές εγκαίρως, ο τομέας θα προβεί σε καλύτερη συγκομιδή το 2021 από το 2020, με εξαίρεση τις περιοχές του Orange River και της νότιας ακτής του Κέιπ Τάουν που υπέστη παγετό. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Vinpro, η συγκομιδή της Νοτίου Αφρικής το 2021 θα μπορούσε να είναι πλησιέστερη σε εκείνη του 2020, περίπου στους 1,3 εκατομμύρια τόνους ή ακόμη και λίγο περισσότερο, ενώ παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών. Παρόλο που οι εξαγωγές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν σταθερές σε σύγκριση με αυτές του 2019, ένας μεγάλος αριθμός αμπελουργών υπέγραψε συμβόλαια με παραγωγούς συμπυκνωμένων γλευκών προκειμένου να περιορίσει τον όγκο των οίνων που φθάνουν στην αγορά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους