Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Δεκεμβρίου 2020

Πραγματοποίηση απειλών: Η Κίνα επιβάλλει δασμούς έως και 212% στα αυστραλιανά κρασιά

 

Τα κρασιά είναι και πάλι παράπλευρα θύματα γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι κινεζικές αρχές μόλις ανακοίνωσαν την απόφασή τους να επιβάλουν προσωρινούς δασμούς αντιντάμπινγκ έως και 212% στις εισαγωγές κρασιών από την Αυστραλία, επιδεινώνοντας περαιτέρω την τεταμένη εμπορική και πολιτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου από το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, το τελευταίο ισχυρίστηκε ότι επέβαλε προσωρινούς δασμούς αντιντάμπινγκ που κυμαίνονται από 107,1% έως 212,1% στις εισαγωγές αυστραλιανών κρασιών. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά από μια προειδοποίηση που αναφέρει ότι η Κίνα θα πρέπει να επιβάλει απαγόρευση στις αυστραλιανές εισαγωγές οίνου.

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι δασμοί είναι προσωρινοί και είναι πιθανό τα χρήματα που εισπράττονται να επιστραφούν ανάλογα με τα αποτελέσματα διεξοδικής έρευνας, αλλά οι πιθανότητες επιστροφής χρημάτων είναι εξαιρετικά μικρές. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές κρασιών της Αυστραλίας στην πιο κερδοφόρα αγορά της, της οποίας ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και επηρεάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Κίνα.

Σύμφωνα με μια λεπτομερή λίστα δασμών που επιβλήθηκαν στα μεγάλα οινοποιεία της Αυστραλίας, το Treasury Wine Estates (TWE), ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού της Αυστραλίας στην Κίνα και ο ιδιοκτήτης των Penfolds και Wolf Blass, επλήγησαν με τους υψηλότερους δασμούς, που ανέρχονται στο ποσοστό του 169,3%. Όσο για τα Accolade Wines, Pernod Ricard, Australian Vintage, Octtava Wines, Brown Brothers και Kilikanoon, με ιδιοκτήτη στην Changyu, εφαρμόσθηκε το ποσοστό του 160,6%. Το ποσοστό ανέρχεται στο 160,2% για την Casella Wines, ιδιοκτήτη της Yellow Tail, ενώ στην Αυστραλιανή Swan Vintage, κινεζικής ιδιοκτησίας και δημιουργούς του Auswan Creek, επιβλήθηκε το χαμηλότερο ποσοστό, στο 107,1% . Η γκάμα των κρασιών της διαθέτει ένα κόκκινο cuvée που ονομάζεται Ambassador Shiraz προς τιμήν του πρώην Αυστραλού Πρέσβη στην Κίνα Geoff Raby, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά την τρέχουσα πολιτική της Canberra έναντι της Κίνας.

 

Κρασί και πάλι ένα παράπλευρο θύμα

Μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian κατηγορεί την Αυστραλία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η Αυστραλία πρέπει να προβληματιστεί για τη συμπεριφορά της και να αναρωτηθεί εάν σέβεται τα συμφέροντα της Κίνας». Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν το τρέχον κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο επιδεινώθηκε ξανά εν μέσω εντάσεων γύρω από το 5G της Huawei, την έρευνα για τον κορονοϊό και τις ξένες παρεμβολές. "Προτρέπουμε την Αυστραλία να διορθώσει τις ενέργειές της και να αντιμετωπίσει τα λάθη της", δήλωσε ο Zhao Lijian.

Τη στιγμή της ανακοίνωσης, η TWE, ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Penfolds, Wolf Blass, Lindeman's, Yellowglen και Rawson's Retreat, ανέστειλε τις καταχωρίσεις της καθώς οι μετοχές της μειώθηκαν κατά 13%. Τον περασμένο Αύγουστο, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια διπλή έρευνα για τα αυστραλιανά κρασιά που προκλήθηκε από ισχυρισμούς για ντάμπινγκ και επιδοτήσεις, απειλώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές για τα αυστραλιανά κρασιά στην Κίνα. Να θυμίσουμε ότι η Αυστραλία κατέχει σήμερα το 40% της αγοράς και βρίσκεται μπροστά από τη Γαλλία και τη Χιλή. Άλλα αυστραλιανά προϊόντα έχουν επίσης χάσει μερίδιο της αγοράς από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το Πεκίνο και αφορούν προϊόντα όπως το κριθάρι, το σιτάρι, ο άνθρακας, το βόειο κρέας, οι αστακοί, η ζάχαρη, ο χαλκός και η ξυλεία.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 816 επισκέπτες συνδεδεμένους