Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΠ 2021: Τροποποιήσεις από τον Éric Andrieu για το αποαλκοολωμένο κρασί, την επισήμανση των συστατικών και τις άδειες φύτευσης

 

Ο Éric Andrieu ζητά ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε η βιομηχανία οίνου να μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού και ζητά την έγκριση των απαγορευμένων ποικιλιών σταφυλιών (Clinton, herbemont, isabelle, jacquez, noah και othello).

Εισηγητής του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής του Aude εξετάζει τα βασικά σημεία για τον τομέα στις τρέχουσες συζητήσεις για τη νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ). Παρατίθενται οι απόψεις του σε σχετικά ερωτήματα.

ΕΡ: Όσον αφορά την ΚΓΠ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Οκτωβρίου έχουν συνέπειες για τη βιομηχανία οίνου ...

Éric Andrieu: Η κύρια τροποποίηση που υπεβλήθη για τον τομέα οίνου είναι να αλλάξει η ημερομηνία λήξης των αδειών φύτευσης από το 2030 στο 2050. Το αμπέλι είναι μια πολυετής καλλιέργεια, χρειάζεται ευελιξία, κάτι που είναι περισσότερο αναγκαίο σε μια περίοδο κρίσης. Η πρώτη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί το 2023, η οποία δεν εμποδίζει την παράταση. Χωρίς να αμφισβητηθεί η αρχή των αδειών φύτευσης, μπορούν να προταθούν τροποποιήσεις (όπως το ανώτατο όριο του 1% ανά κράτος μέλος).

Μια άλλη τροπολογία που υπεβλήθη θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να επεκτείνουν την ισχύ των χορηγούμενων αδειών φύτευσης από τρία σε έξι χρόνια για την αναφύτευση ενός αμπελοτεμαχίου. Δεν αγγίζουμε τη διετή προθεσμία για την υποβολή αίτησης για άδεια μετά την εκρίζωση, αλλά δίνουμε περισσότερο χρόνο, από την ημερομηνία επιχορήγησης, για να επιτρέψουμε στη γη να ξεκουραστεί.

ΕΡ: Στην έκθεσή σας, προτείνετε επίσης να διευρύνετε τον ορισμό του κρασιού, έτσι ώστε τα κρασιά που έχουν αλκοόλ κάτω από 8,5° να μπορούν να ονομαστούν οίνος.

ΑΠ: Εισήγαγα αυτήν την ιδέα, η οποία δεν ήταν ένα εύκολο θέμα για τη βιομηχανία οίνου. Πρέπει να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά: η ζήτηση αλλάζει. Τα κρασιά που καταναλώνονται ως απεριτίφ αναπτύσσονται, με προφίλ λιγότερο δομημένο σε αλκοόλ. Σήμερα κρασί ορίζεται αυτό που έχει αλκοολικό βαθμό 8,5°. Εάν εμμένουμε σε αυτό, μπορούμε να αφήσουμε μια αγορά να ξεφύγει από τον τομέα του κρασιού και να πέσει στα χέρια της χημείας (η οποία μπορεί να κάνει θαύματα στην αναδημιουργία ενός αποαλκοολωμένου οίνου).

Το συμπέρασμά μου είναι ότι τα αποαλκοολωμένα κρασιά μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 0,5° και 8,5° vol. αλκοόλης και πρέπει να παραμείνουν στην κατηγορία των οίνων (εξαιρουμένων των ΠΟΠ και ΠΓΕ). Όταν μιλάμε για εκρίζωση σε ορισμένες περιοχές, πρέπει να προχωρήσουμε στη διαφοροποίηση και στην παραγωγή ενός ευρύτερου φάσματος. Πρέπει να ανοίξουμε και να μην παραμένουμε προσηλωμένοι στις παλιές αρχές. Η εμπορική ονομασία για τα αποαλκοολωμένα και μερικώς αποαλκοολωμένα κρασιά μένει να βρεθεί.

ΕΡ: Μια άλλη σημαντική αλλαγή, η επισήμανση των θερμίδων και των συστατικών που θα γίνει επίσης υποχρεωτική στα μπουκάλια κρασιού ...

ΑΠ: Είναι η ίδια συλλογιστική. Ο σημερινός καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα συστατικά σε αυτό που καταναλώνουν. Στην αρχή της ανταλλαγής απόψεων, ο τομέας οίνου ήταν τεταμένος, αλλά καταλήξαμε σε έναν καλό συμβιβασμό. Η λύση είναι να εμφανίζονται οι θερμίδες στην ετικέτα, με ένα σύμβολο για μια διατροφική δήλωση ενεργειακής αξίας. Τα συστατικά θα δοθούν από τον παραγωγό, είτε στην ετικέτα είτε ψηφιακά με έναν κωδικό QR. Όσον αφορά τα συστατικά, ο στόχος δεν είναι να περιοριστούν ή να μειονεκτούν οι παραγωγοί. Καθώς το κρασί είναι ένα ζωντανό προϊόν του οποίου οι αναλύσεις μπορεί να διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου, θα είναι απαραίτητο να ενημερώνονται τα δεδομένα. Αλλά κάθε ετικέτα μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο, δεν αφορά παρτίδες.

Το σύστημα επισήμανσης θα είναι υποχρεωτικό 18 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού. Η έκθεση της ΚΟΑ θα ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα, ο τριμερής διάλογος θα ξεκινήσει και η ΚΓΠ θα μπορούσε να ψηφιστεί στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Μπορούμε να στοχεύσουμε στην υποχρεωτική επισήμανση το 2024 ή το 2025.

ΕΡ: Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η βιομηχανία οίνου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεκτείνει τα μέτρα ενίσχυσης στη βιομηχανία οίνου το 2021: απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθήκευσης, πράσινη συγκομιδή ... Ποια είναι η θέση σας σε αυτόν τον τομέα;

ΑΠ: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεσμεύτηκε ενώπιον της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανανεώσει την ευελιξία των εθνικών σχεδίων βοήθειας για το 2021. Αυτό επιβεβαιώνεται, όχι ακόμη όμως γραπτώς. Δεδομένου ότι αυτή η ΚΓΠ είναι μια μεταβατική μεταρρύθμιση, δεν είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιτευχθούν πολύ περισσότερα. Υπάρχει όμως έκτακτη ανάγκη στον αμπελώνα.

 

Η επιστροφή των απαγορευμένων ποικιλιών σταφυλιών

Στην έκθεσή του ο Eric Andrieu προτείνει την έγκριση των έξι απαγορευμένων παραγωγικών υβριδίων (Clinton, herbemont, isabelle, jacquez, noah και othello). «Η τροπολογία προτείνει την καταχώριση παλαιών ποικιλιών σταφυλιών, αλλά χωρίς νέες φυτεύσεις. Πρόκειται για νομιμοποίηση των παράνομων ποικιλιών, αλλά με διατήρηση των ίδιων επιφανειών. Αυτός είναι ένας συμβιβασμός ώστε να μην στερηθούμε από τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά επίσης χωρίς να διακινδυνεύουμε μια ανισορροπία στην παραγωγή (για παράδειγμα στα κρασιά χωρίς αλκοόλη)» υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 632 επισκέπτες συνδεδεμένους