Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Οκτωβρίου 2020

Εξαιρούμενη από τον κανόνα η ΑΕΣ Ηρακλείου διατήρησε σταθερές τις τιμές σταφυλιών, που χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική τους ποιότητα


Εξαιρετικά ήπιες, δροσερές και άκρως μεσογειακές ήταν οι κλιματικές συνθήκες τη φετινή χρονιά στην περιοχή του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα το 2020 να χαρακτηρίζεται ως μια εξαιρετική χρονιά για τα σταφύλια και την παραγωγή οίνων. Οι ήπιες βροχοπτώσεις του χειμώνα και οι λιγοστές της άνοιξης σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδήγησαν σε μια φυσιολογική ωρίμαση των σταφυλιών. Η χρονιά από άποψη ωρίμασης, χαρακτηρίζεται μεσοπρώιμη προς όψιμη για τα συνήθη επίπεδα του νησιού, καθώς πέρα από ένα μικρό καύσωνα του Μαΐου δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν έντονο φέτος παρόλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για θερμό καλοκαίρι.

Οι λιγοστές βροχοπτώσεις του Μαΐου δημιούργησαν μικρές εστίες περονόσπορου και σε λιγοστές περιοχές που δεν έγινε σωστή φυτοπροστατευτική κάλυψη, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές τα μυκητολογικά προβλήματα και η ευδεμίδα, κύριοι εχθροί του αμπελιού, δεν είχαν ουσιαστική επίδραση.

Η σωστή υποστύλωση των φυτών έπαιξε βασικό ρόλο τόσο στην σωστή αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών καθώς επίσης και η άρδευση που βοηθά τη φυσιολογική ωρίμαση των ποικιλιών ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ορισμένων από αυτών.

Το οινοποιείο της ΑΕΣ Ηρακλείου φέτος παρέλαβε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες ανήλθαν στους 4.300 τόνους σταφυλιών από τα οποία παρήχθησαν ανάλογου όγκου οίνοι 3.400 τόνων.

Η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική με πλούσιο ταννικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και φυσιολογικές οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Ο σακχαρικός τίτλος κρίνεται εξαιρετικός γύρω στο 12ο και 13ο vol. αλκοόλης εκτός από την ποικιλία Μανδηλαριά που για άλλη μια χρονιά η παραγωγή της κυμάνθηκε σε χαμηλό σακχαρικό τίτλο λόγω αδυναμίας των παραγωγών να υιοθετήσουν την καλλιεργητική τεχνική της αραίωσης φορτίου. Η αρωματικότητα των λευκών ποικιλιών, λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μέρας και νύχτας (γνωστό και σαν diurnal temperature variation) ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας οδήγησαν σε κατανάλωση του μηλικού οξέος από το φυτό προσδίδοντας κρασιά με περισσότερη φρεσκάδα. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή.

Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης του συνεταιρισμού και των παραγωγών οι τιμές των σταφυλιών δεν διαφοροποιήθηκαν σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 842 επισκέπτες συνδεδεμένους