Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Οκτωβρίου 2020

Ισπανία και Ιταλία: οι υπουργοί γεωργίας προβαίνουν σε απολογισμό, προτού ξεκινήσουν νέα μέτρα

 

Ο ιταλικός τομέας οίνου έχει καταναλώσει μόνο μέρος του κονδυλίου που προορίζεται για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής.

Καθώς η συγκομιδή συνεχίζεται, είναι καιρός για να γίνει απολογισμός από τις Δημόσιες Αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία. Η προοπτική νέων μέτρων που θα βοηθήσουν τη βιομηχανία οίνου αναδύεται.

Η Ιταλική Υπηρεσία Ελέγχων δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τον όγκο των αποθεμάτων σε όλη τη χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, τα αποθέματα κρασιού μειώθηκαν κατά 3,7% σε σύγκριση με την 15η Σεπτεμβρίου 2019, συνολικά σε 36,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Με 4 Mhl, από την άλλη πλευρά, τα γλεύκη δείχνουν αύξηση 17%. Σχεδόν το 58% των αποθεμάτων οίνου βρίσκονται στη Βόρεια Ιταλία, ιδίως στο Βένετο (8,75 Mhl), στην Τοσκάνη (4,89 Mhl), στην Εμίλια-Ρομάνια (3,72 Mhl), στο Πιεμόντε ( 3,66 Mhl) και στην Λομβαρδία (2,03 Mhl). Η Απουλία και η Σικελία κατέχουν 3,17 Mhl και 2,06 Mhl αντίστοιχα. Επιπλέον, κυριαρχούν τα κόκκινα κρασιά, είτε πρόκειται για ΠΟΠ (59,5%), είτε για ΠΓΕ (60,3%). Επίσης τα ΠΟΠ αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των αποθεμάτων, με 53,5% έναντι 25, 4% για ΠΓΕ και 19,5% για άλλα κρασιά. Τα ποικιλιακά κρασιά, από την πλευρά τους, αποτελούν μόνο το 1,5% του συνολικού όγκου. Η πτώση των αποθεμάτων έρχεται καθώς οι πωλήσεις ιταλικών κρασιών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 3,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti, αρκετές κατηγορίες ιταλικών κρασιών τα πηγαίνουν καλά. Έτσι, «το Prosecco σημείωσε μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη τον Αύγουστο με αύξηση 14% στην εμφιάλωση και στις πωλήσεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019. Το νέο DOC Prosecco Rosé προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον». Το Pinot Grigio Venezie DOC, «διατίθεται τώρα στα περισσότερα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά καταστήματα λιανικής. Η εμφιάλωση αυξήθηκε κατά 40% τον Αύγουστο από τον ίδιο μήνα πέρυσι». Αποτέλεσμα: συνολικά "η ιταλική παραγωγή για το 2020 είναι ήδη σε υψηλή ζήτηση". Λόγω αυτής της ανάκαμψης, η Ιταλίδα Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από το κονδύλιο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής στους αμπελώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ απορροφήθηκαν μόνο 39 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γεωργική ένωση Coldiretti, η υπουργός Γεωργίας Teresa Bellanova ανέφερε ότι θέλει να τροποποιήσει τους όρους χρήσης κεφαλαίων που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για την απόσταξη των οίνων DOCG (ΠΟΠ), «διευρύνοντας το είδος της παρέμβασης ώστε να είναι ενδιαφέρον για τις εταιρείες». Το μέτρο, το οποίο θα συμπληρώνει το σύστημα απόσταξης που έχει ήδη προγραμματιστεί για κρασιά χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, θα επιτρέψει επίσης στην Ιταλία να ξεπεράσει την έλλειψη αντησηπτικών.

 

Η διαθεσιμότητα ανέρχεται στα 72,1 Mhl στην Ισπανία

Στην Ισπανία, επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας εξετάζει τη θέσπιση μέτρων που θα μειώσουν τον όγκο του εφοδιασμού φέτος. Αν και το επίπεδο των αποθεμάτων περιόδου ήταν 34,6 εκατομμύρια, 6,7% χαμηλότερο από ό, τι την προηγούμενη σεζόν, τα αποθέματα αυξήθηκαν 6,8% από τον πενταετή μέσο όρο. Οι εκροές από τα οινοποιεία μειώθηκαν κατά 5% κατά την τελευταία περίοδο και, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις παραγωγής, η διαθεσιμότητα για την περίοδο 2020-2021 θα φτάσει στα 72,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή ο όγκος θα είναι υψηλότερος κατά 2,3% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας αναρωτιέται για το ενδεχόμενο αύξησης της ελάχιστης περιεκτικότητας σε αλκοόλ στα υποπροϊόντα της οινοποίησης, από 10 σε 15%. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν φέτος έχουν κινητοποιήσει 91,5 εκατομμύρια ευρώ για τρεις μήνες. Ωστόσο, το βάρος των αποθεμάτων και η διαθεσιμότητα επηρεάζουν αναμφισβήτητα στην αγορά. Η τιμή των σταφυλιών, αποτελεί μια σημαντική πηγή δυσαρέσκειας μεταξύ των αμπελουργών, έχουν μειωθεί κατά 25 έως 30% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την Ciatti. «Οι πωλήσεις χύδην οίνων έχουν επιβραδυνθεί, τα αποθέματα παραμένουν υψηλά και οι κινήσεις οίνων βάσει συμβολαίου ήταν αργές. Όσον αφορά τα αποθέματα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις μικρές εταιρείες που προμηθεύουν τον τομέα της φιλοξενίας… Ορισμένοι οινοποιοί επέλεξαν να μην παράγουν κρασί φέτος».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 805 επισκέπτες συνδεδεμένους