Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Αυγούστου 2020

Συγκομιδή 2020: οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί στηρίζουν το αμπελουργικό εισόδημα με τιμές σταφυλιών 2019


Η ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει πλήξει αναλογικά περισσότερο από άλλους τομείς, την αμπελοοινική οικονομία της χώρας, με τα οινοποιεία να υφίστανται πρώτα τις άμεσες επιπτώσεις μέσω της δραματικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Οι επιπτώσεις αυτές υπάρχει ενδεχόμενο να μετατοπισθούν και να επηρεάσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται ο φετινός τρύγος, που ήδη έχει ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές.

Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί η κρισιμότητα της σημασίας της φετινής συγκομιδής σταφυλιών, δεδομένου ότι αφενός, η πιθανότητα μείωσης των τιμών τους θα έχει διαχρονικές επιπτώσεις και για τις επόμενες περιόδους, αφού έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας ότι δύσκολα το επίπεδο των τιμών επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα από τη μία χρονιά στην άλλη, αφετέρου μια μείωση τιμών θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας, ειδικά των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε οριακό κατώφλι βιωσιμότητας και δυστυχώς αφορούν μεγάλο αριθμό.

Επειδή ακριβώς η φετινή συγκομιδή δεν είναι σκόπιμο να αντιμετωπισθεί με αποκλειστικά οικονομίστικη προσέγγιση, αλλά με όρους διατήρησης και επάρκειας των διαθέσιμων πόρων του τομέα και για τις επόμενες χρονιές, η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών, έχει αποφασίσει και καταβάλλει ή θα καταβάλλει στη συγκομιζόμενη από τα μέλη τους σταφυλική παραγωγή, τις ίδιες τιμές που κατέβαλλαν το 2019.

Κοινός παρονομαστής της απόφασης αυτής είναι ότι οι συνεταιρισμοί σαν οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας, θα πρέπει φέτος να βοηθήσουν τους αμπελουργούς παραγωγούς – μέλη τους, προκειμένου να παραμείνουν στην καλλιέργεια, να αντέξουν στην κρίση και να κερδίσουν χρόνο αναμένοντας την εξισορρόπηση την επόμενη χρονιά της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη χρονική συγκυρία να αναδειχθεί και πάλι η αξία του «συνεταιρίζεσθαι» με βάση τις αξίες της αυτοβοήθειας και της αλληλεγγύης, έστω και με πρόσκαιρη ζημιά, στηρίζοντας τα μέλη του συνεταιρισμού, αν και αρκετοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί με τους οποίους επικοινώνησε η ΚΕΟΣΟΕ, δεν έχουν την πρόθεση να «κλείσουν τις πόρτες τους» ούτε στους αμπελουργούς που δεν είναι μέλη τους, για να βοηθήσουν την αμπελοοινική οικονομία της ευρύτερης περιοχής τους.

Στον αντίποδα στο ιδιωτικό εμπόριο είτε επικρατεί σιωπή για τις τιμές και απροθυμία να διαπραγματευθούν αγορές ποσοτήτων – πόσω μάλλον να ορίσουν τιμές – ενώ στις περιοχές που έχει ήδη ξεκινήσει ο τρυγητός, παραλαμβάνονται ποσότητες με μειωμένες τιμές από 35% - 45%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηράκλειο Κρήτης και την Αχαΐα.

Υπάρχουν όμως κι εξαιρέσεις από τον κανόνα, αφού τα δραστηριοποιούμενα οινοποιεία στην περιοχή του Αμυνταίου, θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα τιμών.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι συνεταιρισμοί ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον όγκο της φετινής συγκομιδής, περιγράφουν ότι το 2020 έχει χαρακτηριστικά εξαιρετικής παραγωγής και στις περισσότερες περιπτώσεις αυξητικές τάσεις ως προς τον όγκο, με εξαίρεση την Αχαΐα, τη Νεμέα και τη Λήμνο. Τόσο οι ασθένειες στον αμπελώνα, όσο και η επίδραση ακραίων καιρικών φαινομένων, είχαν τοπικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν αισθητά τον όγκο παραγωγής σταφυλιών.

Μετά την εφαρμογή των ειδικών μέτρων για την εξισορρόπηση του αμπελοοινικού τομέα από το ΥΠΑΑΤ μέσω της Απόσταξης Κρίσης κυρίως, αφού ο Πράσινος Τρύγος δεν λειτούργησε ουσιαστικά, ανακύπτει περισσότερο επιτακτικά η ανάγκη άμεσης εξαγγελίας στήριξης των οινοποιείων που θα διατηρήσουν το περσινό επίπεδο τιμών και ποσοτήτων, με τη χορήγηση σε αυτά Άτοκη Δανειοδότηση. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος ειδικά οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί να βρεθούν προ αδιεξόδου και απέναντι στους παραγωγούς μέλη τους, αλλά και απέναντι στον ανταγωνισμό, αφού θα επαναληφθεί η τιμωρητική αντιμετώπιση της κοινωνικής οπτικής που φυσικά διέπει την πολιτική τους. Η εξαγγελία από την κυβέρνηση Άτοκης Δανειοδότησης, θα λειτουργήσει και ως δίχτυ προστασίας στην μειούμενη τάση των τιμών.

Εκτός Ελλάδας και οι γαλλικοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές στηρίζοντας τους αμπελοκαλλιεργητές με τιμές όμοιες μ’ αυτές που καταβλήθηκαν το 2019. Παράλληλα εκφράζουν και την κάθετη αντίθεσή τους, σχετικά με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στη χώρα τους, για οριστική εκρίζωση αμπελώνων, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα, ακριβώς επειδή οι επιπτώσεις της κρίσης μπορεί να διαρκέσουν και τον επόμενο χρόνο, αλλά ο παραγωγικός ιστός πρέπει να παραμείνει αλώβητος.

Στη γείτονα Ιταλία αναμένεται μείωση του όγκου παραγωγής, μείωση που θα βοηθήσει τη διατήρηση των τιμών.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 752 επισκέπτες συνδεδεμένους