Εκτύπωση
PDF

25 Αυγούστου 2020

Το Ηράκλειο Κρήτης αποστάζει το 28,09% των 340.428 HL οίνων που οδηγούνται στην απόσταξη κρίσης

Σε 125 οινοποιεία ανέρχεται ο αριθμός των αιτούντων απόσταξης κρίσης οίνων, μετά την οριστικοποίηση και έγκριση των αιτημάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τον δεύτερο κύκλο αιτημάτων εγκρίθηκαν επιπλέον 80.409 HL, αναβιβάζοντας τον συνολικό όγκο προς απόσταξη στα 340.428,04 HL.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την ΚΕΟΣΟΕ το 67,8% αφορά οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, το 16,63% οίνους με ΠΓΕ, το 7,81% οίνους με ΠΟΠ και το 7,76% γλυκείς οίνους.

Το κόστος της απόσταξης ανέρχεται στα 20.503.318,98 € από το προϋπολογισθέν ποσό των 25.000.000 €, η διαφορά του οποίου δυστυχώς δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο μέτρο του Εθνικού Φακέλου, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και με το αναπορρόφητο κονδύλι του Πράσινου Τρύγου.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα οδηγούν σε απόσταξη τα οινοποιεία του νομού Ηρακλείου Κρήτης το οποίο ενώ στον πρώτο κύκλο απόσταξης είχαν αιτηθεί 51.631 HL στο δεύτερο κύκλο ζήτησαν συμπληρωματικό όγκο 44.007 HL.

Δεύτερος κατατάσσεται ο νομός Κορινθίας με 77.079 HL τα οινοποιεία του οποίου κατέθεσαν συμπληρωματικές αιτήσεις όγκου 17.003 HL.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ οι χαμηλές τιμές αποζημίωσης απόσταξης οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη και οίνων με ΠΓΕ, απέτρεψαν πολλά οινοποιεία να επιλέξουν το μέτρο της απόσταξης κρίσης.

Ερωτηματικό αποτελεί το μέγεθος της επίδρασης που θα έχει η αποσυμφόρηση με 34.042 τόνους των αποθεμάτων των οινοποιείων, στην απορρόφηση της επερχόμενης σταφυλικής συγκομιδής, κύριο στόχο που αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης. Παράλληλα η απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής συναρτάται ευθέως και με τις τιμές σταφυλιών, το επίπεδο των οποίων οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί θα διατηρήσουν στα περσινά επίπεδα.

Ζητούμενο είναι το πως θα συμπεριφερθεί το ιδιωτικό εμπόριο στην απορρόφηση των σταφυλιών, γεγονός που θα καθορίσει και το μεσοπρόθεσμο μέλλον πολλών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους εκφράζουν ήδη την έντονη απογοήτευσή τους, από την άπνοια ζήτησης και τη σιγή που υπάρχει μέχρι στιγμής στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας.

Για τον πίνακα με τα στοιχεία απόσταξης ανά ΔΑΟΚ πατήστε ΕΔΩ

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 195 επισκέπτες συνδεδεμένους