Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Αυγούστου 2020

Οι Γάλλοι βάζουν νερό στην κατανάλωση κρασιού τους

 

Η κρίση που βιώνουμε είχε επιταχυντική επίδραση στις ήδη υπάρχουσες ή στις υποκείμενες τάσεις, και είτε μας αρέσει είτε όχι, η κατανάλωση του κρασιού, αλλά και του αλκοόλ γενικά, υπήρξε μια θεμελιώδης τάση για αρκετές δεκαετίες.

Η γαλλική βιομηχανία οίνου γνωρίζει καλά ότι οι εγχώριοι καταναλωτές πίνουν «λιγότερο, αλλά καλύτερα», τα στοιχεία για τα υποκατάστατα ποτά είναι λιγότερο γνωστά και πιο απροσδόκητα.

Στα ράφια, δεν είναι οι μπύρες και άλλα αλκοολούχα απεριτίφ που ανταγωνίζονται την αγορά κρασιού, αλλά τα μη αλκοολούχα ποτά. «Σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις, όταν δεν καταναλώνεται κόκκινο ή ροζέ κρασί, αντικαθίσταται από μη αλκοολούχα ποτά, ιδίως από νερό», αναφέρει στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της, η Εθνική Επιτροπή Διεπαγγελματικής οίνων με γεωγραφική ένδειξη (CNIV).

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της Kantar Worldpanel που αφορούν έρευνα σε 530 άτομα, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού εξηγείται από την απώλεια «ορισμένων περιστάσεων κατανάλωσης», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γευμάτων *, όπου «η συντριπτική πλειονότητα μεταφέρεται σε άλλα ποτά». Στο 90% των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι καταναλωτές παραλείπουν ένα κόκκινο ή ροζέ κρασί κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επιλέγουν κυρίως νερό (μεταλλικό ή βρύσης, μερικές φορές αρωματισμένο), αλλά και χυμούς φρούτων και μη αλκοολούχες μπύρες.

 

"Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ"

"Οι αναφορές επιβεβαιώνουν ότι οι συνήθειες των Γάλλων αλλάζουν και ειδικότερα οι τελευταίοι έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ" σημειώνει το CNIV, τονίζοντας ότι "ως απεριτίφ, το φάσμα των ποτών παραμένει ευρύ", με μπύρες γλυκάνισου, μηλίτες, τζιν, ρούμι, βερμούτ, βότκα, παγωμένα τσάγια κ.λπ. Με βάση την παρατήρηση αυτή που αφορά τους καταναλωτές που μειώνουν δραστικά τις αγορές τους και την κατανάλωση κρασιού, η μελέτη που ανέθεσε το CNIV υπογραμμίζει επίσης δρόμους στρατηγικής ανάκαμψης για τον τομέα.

"Είτε μας αρέσει είτε όχι, η κατανάλωση του κρασιού, αλλά και του αλκοόλ γενικά, υπήρξε θεμελιώδης τάση εδώ και αρκετές δεκαετίες", αναφέρει ο Jean-Marie Barillère, πρόεδρος της CNIV, τονίζοντας ότι "σε αυτήν την πτωτική τάση, υπάρχουν νησίδες ανάπτυξης όπως τοπικά προϊόντα, μικρομάγαζα (στροφή από τις υπεραγορές) [και] η αναζήτηση φυσικότητας (υγιεινή κατανάλωση). "


Επανατοποθέτηση

Ταιριάζοντας το προφίλ των καταναλωτών με τις στιγμές κατανάλωσης και τις τρέχουσες μόδες, η CNIV τονίζει ότι «τα κόκκινα κρασιά σχετίζονται πολύ με ζωικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, αυτή η κατανάλωση μειώνεται. Ένα πεδίο που πρέπει να εξερευνηθεί θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός κόκκινου κρασιού με όσπρια συνδυασμός που αυξάνεται. Μια άλλη δυνατότητα: αύξηση της κατανάλωσης ως απεριτίφ, η οποία αναπτύσσεται στη Γαλλία και συχνά περιέχει κρύα κρέατα".

Άλλες λεωφόροι που μπορούν να διερευνηθούν είναι για τα αφρώδη κρασιά, [των οποίων] η κύρια πρόκληση έγκειται στην κατανάλωση ως απεριτίφ, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει νέους καταναλωτές. Για το λευκό κρασί, το οποίο καταναλώνεται συχνά, οι περιπτώσεις κατανάλωσης είναι πιο ποικίλες, δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως απεριτίφ, με γεύματα όσο και ως συστατικό στην κουζίνα.

 

Βασικά στοιχεία

«Λιγότερο συχνές αγορές και πάνω απ' όλα, σε μικρότερες ποσότητες: αυτό είναι το προφίλ της κατανάλωσης κρασιού στη Γαλλία που συμπεραίνεται από τα πάνελ» συνοψίζει το CNIV. Σύμφωνα με την Kantar, συγκρούονται λιγότεροι αγοραστές και αγορές. Έτσι, το 83% των γαλλικών νοικοκυριών αγόρασε κρασί τουλάχιστον μία φορά το 2019 και ο μέσος αριθμός αγορών ήταν 42 φιάλες. Το 2016, το 86% των νοικοκυριών αγόραζαν κρασί, με μέσο όρο αγορών 48 φιάλες.

 

*: Οι πυλώνες της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού καταρρέουν, γεγονός που εξηγείται από τη δημογραφική τάση των μειωμένων αγορών από άτομα άνω των 50 ετών και την επιβράδυνση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια των γευμάτων. «Για τα κόκκινα, το μεγαλύτερο μέρος της διάβρωσης προέρχεται από την μείωση της καθημερινής κατανάλωσης ατόμων άνω των 50 ετών. Τα ροζέ και τα κόκκινα τείνουν επίσης να χάνουν χώρο, σε μικρότερο βαθμό, κατά τη διάρκεια των γευμάτων με προσκεκλημένους» συνοψίζει το CNIV.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 770 επισκέπτες συνδεδεμένους