Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Ιουλίου 2020

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΤΟΚΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ


Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η ΚΕΟΣΟΕ με τον υπουργό ΑΑΤρ Μ. Βορίδη ,για το θέμα της αναγκαιότητας έγκρισης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ,άτοκης δανειοδότησης των επιχειρήσεων οίνου ,προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα απορρόφησης της επικείμενης συγκομιδής οινοσταφύλων.

Με επείγουσα χτεσινή επιστολή της η ΚΕΟΣΟΕ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,επαναφέρει πιεστικά το θέμα της Άτοκης δανειοδότησης ,θέμα το οποίο έχει θέσει υπ΄ όψιν των υπουργών επανειλημμένα από τον Απρίλιο 2020 .

Η ένταση της έγκρισης χορήγησης Άτοκης δανειοδότησης ,συναρτάται και από το ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ,παρά την επιτυχή ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης κρίσης ,πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, βάσει των οποίων διαφαίνεται βάσιμα, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα προβεί σε απορρόφηση σταφυλιών κατά την επικείμενη φετινή συγκομιδή. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι ότι σήμερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί δέχονται πιέσεις για παραλαβή σταφυλιών και από αμπελουργούς οι οποίοι παρέδιδαν την παραγωγή τους σε ιδιωτικά οινοποιεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ,για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης είναι πιθανότερο να επικρατήσει το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, αφού τα κρούσματα της πανδημίας δείχνουν αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αυτονόητο ότι οι πληττόμενοι κλάδοι δεν είναι αυτοτελείς, αλλά λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με πλειάδα άλλων κλάδων, ένας εκ των οποίων είναι ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται δραματική δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις οίνου στη χώρα μας και ιδιαίτερα οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί από τον Αύγουστο και μετά θα πρέπει να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, εν όψει του τρύγου που θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα με όρους υποχρεωτικής παραλαβής από τα μέλη τους, αφού αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία περί συνεταιρισμών.

Παρ’ ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης έχει λάβει μέτρα ανακούφισης του κλάδου του οίνου στη χώρα μας, η αγορά οίνου δεν διαφαίνεται να ανακάμπτει με κύριο χαρακτηριστικό την συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που είναι επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κατέρρευσε εξαιτίας της πανδημίας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 90% στερούνται των κεφαλαίων κίνησης, προκειμένου να παραλάβουν την σταφυλική παραγωγή, όπως επιτάσσει το θεσμικό τους πλαίσιο.

Η αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις οίνου, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων (αμπελουργοί) αναμένουν να καρπωθούν τους κόπους μιας χρονιάς κατά τον επερχόμενο τρυγητό. Αδυναμία παραλαβής της επερχόμενης συγκομιδής σταφυλιών θα είναι καταστροφική ,όχι μόνο για φέτος ,αλλά και για τις επόμενες χρονιές, ενώ ήδη τα μηνύματα που προέρχονται από εμπόρους σταφυλιών και ιδιωτικές επιχειρήσεις για αναιμική ζήτηση σταφυλιών ,προετοιμάζουν το έδαφος για κατάρρευση τιμών.

Το μοναδικό εργαλείο συνεπώς για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση τμήματος του αγροτικού πληθυσμού και των επιχειρήσεών του, είναι να χορηγηθεί υπό όρους συγκράτησης των τιμών, ΑΤΟΚΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ των επιχειρήσεων οίνου της χώρας.

Φέτος για προφανείς επίσης λόγους , θα πρέπει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός να εμποδίσει αποτελεσματικά την είσοδο σταφυλιών στον αμπελοοινικό τομέα ,που απαγορεύεται να οινοποιηθούν ,γεγονός που θα εντείνει περαιτέρω την από πολλούς επιδιωκόμενη πτώση των τιμών σταφυλιών οινοποιίας

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 179 επισκέπτες συνδεδεμένους