Εκτύπωση
PDF

9 Ιουλίου 2020

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ COMMISSION ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη 7 Ιουλίου πρόσθετη δέσμη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των συνεπειών της στον τομέα.

Όπως η επισημαίνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση, ο αμπελοοινικός τομέας συγκαταλέγεται μεταξύ των αγροδιατροφικών τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, λόγω των ραγδαίων αλλαγών στη ζήτηση και της αναστολής λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες δεν αντισταθμίστηκαν από την οικιακή κατανάλωση.

Τα νέα αυτά μέτρα περιλαμβάνουν την προσωρινή έγκριση μέτρων παρέμβασης στην αγορά για την αυτοοργάνωση των φορέων εκμετάλλευσης, την αύξηση της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα και τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών για την απόσταξη και την αποθεματοποίηση σε περίπτωση κρίσης.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε σχετικά: «Ο αμπελοοινικός τομέας συγκαταλέγεται μεταξύ των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού και από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ελήφθησαν σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρώτη δέσμη ειδικών μέτρων παρέμβασης στην αγορά που ενέκρινε η Επιτροπή έχει ήδη παράσχει σημαντική στήριξη. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν την κλίμακα της κρίσης σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η στενή παρακολούθηση της αγοράς οδήγησαν στο να προτείνουμε μια νέα δέσμη μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα. Είμαι πεπεισμένος ότι τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν γρήγορα απτά αποτελέσματα για τον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ και θα συμβάλουν σύντομα στη σταθεροποίησή του.»

Αναλυτικότερα, τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

• Προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το άρθρο 222 του κανονισμού για την κοινή οργάνωση των αγορών επιτρέπει στην Επιτροπή να θεσπίζει προσωρινές παρεκκλίσεις από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ σε περιπτώσεις σοβαρών ανισορροπιών της αγοράς. Η Επιτροπή έχει πλέον εγκρίνει μια τέτοια παρέκκλιση για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης να αυτοοργανώνονται και να εφαρμόζουν μέτρα παρέμβασης στην αγορά στο δικό τους επίπεδο με σκοπό τη σταθεροποίηση του τομέα τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, για μέγιστη διάρκεια 6 μηνών. Για παράδειγμα, θα μπορούν να προγραμματίζουν κοινές δραστηριότητες προώθησης, να οργανώνουν την αποθεματοποίηση από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης και να προγραμματίζουν από κοινού την παραγωγή.

• Αύξηση της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα μέτρα των εθνικών προγραμμάτων στήριξης θα αυξηθεί κατά 10 % και θα ανέλθει σε 70 %. Η συνεισφορά αυτή είχε ήδη αυξηθεί από 50 % σε 60 % με προηγούμενο έκτακτο μέτρο. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στους δικαιούχους.

• Προκαταβολές για απόσταξη και αποθεματοποίηση σε περίπτωση κρίσης: η Επιτροπή θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χορηγήσουν προκαταβολές στους φορείς εκμετάλλευσης για εν εξελίξει εργασίες απόσταξης και αποθεματοποίησης σε περίπτωση κρίσης. Οι εν λόγω προκαταβολές μπορούν να καλύπτουν έως και το 100 % του κόστους και θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να κάνουν πλήρη χρήση των κονδυλίων του εθνικού τους προγράμματος στήριξης για το τρέχον έτος.

Επιπλέον αυτών των μέτρων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί (από 50 % σε 70 %) για τα προγράμματα που διαχειρίζονται οι οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις οργανώσεις παραγωγών για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.

Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν την πρόσφατα εγκριθείσα δέσμη μέτρων, η οποία ωφέλησε τον αμπελοοινικό τομέα μέσω της ευελιξίας που παρέχεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της αγοράς. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονταν, για παράδειγμα, αυξημένη ευελιξία των εργαλείων για τον έλεγχο του δυναμικού παραγωγής, το λεγόμενο εργαλείο της πρώιμης συγκομιδής, και η δυνατότητα συμπερίληψης προσωρινών νέων μέτρων, όπως το άνοιγμα της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης ή η χορήγηση ενίσχυσης για την αποθεματοποίηση οίνου σε περίπτωση κρίσης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε πρόσφατα δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για προγράμματα προώθησης που αποσκοπούν στη στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του αμπελοοινικού τομέα. Οι δύο προσκλήσεις θα είναι ανοικτές έως τις 27 Αυγούστου 2020.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 299 επισκέπτες συνδεδεμένους