Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Ιουνίου 2020

Καμία ανάκαμψη πριν από το 2024 εκτιμά το IWSR

 

Καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν δειλά να επιστρέφουν στις συνήθειες τους πριν από την κρίση, οι Βρετανοί αναλυτές του IWSR εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να επιστρέψει ο τομέας των αλκοολούχων ποτών στις αποδόσεις του 2019.

"Είναι σαφές ότι η πανδημία θα έχει βαθύτερο και πιο διαρκές αντίκτυπο στον παγκόσμιο τομέα των αλκοολούχων ποτών από οτιδήποτε έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Ακόμη και η επιβράδυνση που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008 ήταν λιγότερο σοβαρή από αυτήν που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή. Με πολλούς τρόπους, το 2019 μπορεί να ήταν το τελευταίο «κανονικό» έτος για τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών ». Τα σχόλια του Mark Meek, CEO του The IWSR, είναι χωρίς προφάσεις. Όχι μόνο οι ζημίες που υπέστησαν στον τομέα του CHR (εστίαση, κάβες, ξενοδοχεία) και του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου δεν αντισταθμίστηκαν από τις πωλήσεις της μαζικής διανομής ή του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις της κρίσης θα συνεχίσουν να έχουν διαρκές αντίκτυπο στην κατανάλωση. Περιγράφοντας την ανάκαμψη με τη μορφή "Swoosh Nike", το IWSR προβλέπει μια μακροπρόθεσμη ανάκαμψη πολύ πιο σταδιακή από τις αρχικές προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, η πανδημία τονίζει μόνο τα υπάρχοντα κενά, ανεξάρτητα από τον τομέα δραστηριότητας. Έτσι, ο αναλυτής επισημαίνει ότι το 2019 η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μειωθεί για πρώτη φορά σε 25 χρόνια, ενώ η μείωση συνεχίστηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη, με εξαίρεση την κατανάλωση των αφρωδών οίνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν πιο δυναμικά από ό, τι τα κρασιά. Μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάκαμψη, ο αναλυτής αναφέρει φυσικά το ηλεκτρονικό εμπόριο ως τη νέα πρόσβαση στην αγορά.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να ανακάμψει ο τομέας από την πανδημία, αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι BRIC (αναδυόμενες οικονομίες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας) πιθανότατα δεν θα αναπτυχθούν προς όφελος της παγκόσμιας αγοράς αυτή τη φορά, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη το 2008- 2009 "Η Κίνα πιθανότατα θα δώσει ώθηση, ειδικά αν η επιδημία δεν ξαναεμφανιστεί εκεί, αλλά πιθανώς η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία δεν θα συνεισφέρουν τόσο πολύ στη ζήτηση αυτή τη φορά", συνεχίζει ο Mark Meek . "Το νέο BRIC, συγκεκριμένα η Αφρική, θα επηρεαστεί αναμφίβολα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την κρίση Covid-19 που είναι πιθανό να αναπτυχθεί και σε αυτήν την ήπειρο." Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται άμεσα από την απροθυμία μεταξύ των καταναλωτών να πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στον τομέα CHR και να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμη και μετά την πλήρη άρση των περιορισμών. Όπως επισημαίνει το IWSR, οι Κινέζοι καταναλωτές δεν έσπευσαν σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα - μερικά από τα οποία άνοιξαν για να κλείσουν αργότερα - και η χρήση βιντεοδιασκέψεων μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για πραγματοποίηση πολλών ταξιδιών με αεροπλάνο. Για να μην αναφέρουμε τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που ορισμένοι θα θέλουν να διατηρήσουν, ούτε τη δραστική μείωση του αριθμού των πτήσεων που προσφέρονται, λόγω οικονομικών δυσκολιών στον αεροναυτικό τομέα.

"Είναι σαφές ότι υπήρξε ένας τεράστιος προσανατολισμός υπέρ της οικιακής κατανάλωσης σε βάρος της CHR, αλλά αυτή η αλλαγή δεν θα είναι μόνιμη, μακροπρόθεσμα", αναφέρει ο διευθυντής του The IWSR , Alistair Smith. "Καθώς η κοινωνική απόσταση και οι περιορισμοί εξαφανίζονται, πολλοί καταναλωτές θα ξανακάνουν πραγματικότητα την επιθυμία τους να πίνουν λιγότερο αλλά καλύτερα και θα συνεχίσουν να ευνοούν τη μετριοπαθή κατανάλωση και την ευεξία. Μακροπρόθεσμα, αυτή η κρίση θα ενισχύσει μόνο τη δυναμική εναλλακτικών ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ».


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 407 επισκέπτες συνδεδεμένους