Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Μαρτίου 2020

Η συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο έχει επηρεαστεί από την ξηρασία και κλιματικά προβλήματα


Η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διάφορες χώρες παραγωγής του νότιου ημισφαιρίου. Αν και οι ποιοτικές προοπτικές είναι μάλλον ευνοϊκές, οι όγκοι φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την έλλειψη βροχοπτώσεων.

Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Νότια Αφρική. Πράγματι, μετά από πολλά χρόνια ξηρασίας, οι κλιματικές συνθήκες επανεξισορροπήθηκαν το 2019-2020 και οι παραγωγοί ελπίζουν, αν όχι σε μεγάλη συγκομιδή, τουλάχιστον στην επιστροφή σε πιο συμβατικούς όγκους. Σύμφωνα με τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε ο επαγγελματικός οργανισμός Vinpro, η παραγωγή το 2020 θα είναι υψηλότερη από εκείνη του 2019 (9,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα), παραμένοντας όμως κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. "Η ανθοφορία και το σύνολο των σταφυλιών ήταν βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτό που είδαμε στην προηγούμενη σεζόν. Το επαρκές νερό και η θερμοκρασία έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των αμπελιών και φαίνεται να εξασφαλίζεται καλή συγκομιδή. Η ωρίμαση έγινε ταχύτερα αλλά ολοκληρωμένα", εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συμβουλών κρασιού της Vinpro, Conrad Schutte. Η KWV, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιών της Νότιας Αφρικής, έσπασε ακόμη και το ρεκόρ της για τον όγκο των σταφυλιών που εισέρχονται στο οινοποιείο σε μία ημέρα - 800 τόνους κόκκινων σταφυλιών - που τον κάνει να υποστηρίζει ότι "οι ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών όπως οι shiraz, tannat, cabernet-sauvignon και mourvèdre εμφανίζουν ορατά όγκους πολύ υψηλότερους από τις προσδοκίες φέτος".

 

Μειώσεις αναμένονται στη Νότια Αμερική

Το ίδιο όμως δε συμβαίνει στη Χιλή, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και η ξηρασία το χειμώνα δεν οδήγησαν μόνο σε πρώιμη συγκομιδή, αλλά και σε πιθανό μειούμενο όγκο. Έχει γίνει αισθητό ότι το υδατικό stress ήταν έντονο και ορισμένοι παραγωγοί αναφέρουν σχετικά σημαντικές απώλειες καλλιεργειών. Η ανοδική τάση των τιμών των σταφυλιών που δεν υπόκεινται σε συμβόλαια αγοράς φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Από την άλλη πλευρά των Άνδεων, η Αργεντινή αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου από το Εθνικό Ινστιτούτο Αμπελοκαλλιέργειας (INV), η παραγωγή του 2020 θα είναι χαμηλότερη από ό, τι το 2019. Η κλίμακα που καθορίστηκε από την INV θέτει τη συγκομιδή μεταξύ 21,4 και 23,7 εκ. τόνους, έναντι 25,2 εκατομμυρίων το περασμένο έτος (18,54 Mhl, συμπεριλαμβανομένων, 5,5 Mhl γλευκών). Η πτώση των όγκων, δεν είναι κατ 'ανάγκην κακά νέα για την οινοβιομηχανία, διότι, σύμφωνα με το μεσίτη Ciatti, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα κόκκινων κρασιών από τις περιόδους 2018 και 2019, προκαλώντας προβλήματα χωρητικότητας αποθήκευσης. Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διακυμάνσεων των όγκων και συνεπώς των τιμών, η κυβέρνηση της επαρχίας Mendoza ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας "τράπεζας κρασιού", μιας αποθεματοποίησης δηλαδή , που θα αποτρέψει την υπερπροσφορά όγκων στην αγορά. Οι παραγωγοί που θα αποσύρουν από την αγορά κρασιά, θα αμείβονται και οι αποθηκευμένες ποσότητες θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεταγενέστερων μειώσεων της παραγωγής που συνδέονται με τις κλιματικές συνθήκες. Το μέτρο χαιρέτισαν με σκεπτικισμό ορισμένοι εκπρόσωποι παραγωγών που επισημαίνουν ασυνέπειες πολιτικής: «Η αναδιάρθρωση σε κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών εξακολουθεί να ενθαρρύνεται και οι νέες φυτεύσεις επιτρέπονται πάντοτε», αναφέρει με απογοήτευση η Gabriela Lizana της APOEM.

Τέλος, στην Ωκεανία, οι επίσημες προβλέψεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Η συγκομιδή ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου στη Νέα Ζηλανδία και θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο. Ο ζεστός καιρός χωρίς διακυμάνσεις έχουν μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών, προκαλώντας παράλληλα κάποια πίεση για νερό. Στην Αυστραλία, μετά από τις πυρκαγιές και μετά τις έντονες βροχές, οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γεύσης λόγω καπνού. Ο αντίκτυπος αυτών δεν είναι επί του παρόντος γνωστός και θα καθορίσει, με τους κλιματολογικούς παράγοντες, τον τελικό όγκο της συγκομιδής.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 361 επισκέπτες συνδεδεμένους