Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΟΣΟΕ


Η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιιών αμπέλου με σκοπό τη σωτηρία και ανάδειξη του ποικιλιακού πλούτου της χώρας

και ταυτόχρονα της παραγωγής γνήσιου και υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού για την περαιτέρω βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών οίνων, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε η επιστημονική συνεδρία που οργάνωσαν κάτω από την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ η ΚΕΟΣΟΕ και τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του ΓΠΑ και Αμπελουργίας του ΑΠΘ, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του ΓΠΑ.

Όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, παραγωγοί, αμπελουργοί και οινοποιοί (ΚΕΟΣΟΕ, ΣΑΣΟΕΕ, ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, Ιδιώτες Οινοποιοί), γεωπόνοι, φυτωριούχοι (ΣΕΦΑΑ, VITRO ΕΛΛΑΣ), πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και ερευνητές, μετά από μία υψηλού επιπέδου επιστημονική συζήτηση, κατέληξαν ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Η ταυτοποίηση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου με την αμπελογραφική περιγραφή και τους μοριακούς δείκτες αποτελεί πρώτης προτεραιότητας θέμα της ελληνικής αμπελουργίας και αναγκαία προϋπόθεση για την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (που αποτελεί πάγιο αίτημα των Ελλήνων αμπελουργών), και την υλοποίηση προγραμμάτων κλωνικής επιλογής.

2. Το σχέδιο Υ.Α. για την κλωνική επιλογή, με την υπάρχουσα μορφή, μόνο προβλήματα και σύγχυση θα προκαλέσει στην ταυτότητα των ελληνικών ποικιλιών και κατ’ επέκταση στην ελληνική αμπελουργία γιατί

α. δεν καθορίζει με σαφήνεια τον αριθμό, τη διάρκεια και κυρίως την μεθοδολογία των σταδίων ενός πρωτόκολλου κλωνικής επιλογής, προσαρμοσμένου στις συνθήκες του ελληνικού αμπελώνα

β. δεν καθορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και τις διαδικασίες του συγκριτικού πειραματικού αμπελώνα, που αποτελεί και το πιο σημαντικό στάδιο του πρωτόκολλου της κλωνικής επιλογής, για την πιστοποίηση των αγρονομικών /τεχνολογικών χαρακτηριστικών, για τα οποία γίνεται η κλωνική επιλογή.

γ. η απόδοση (μετάφραση) των όρων και εννοιών δεν είναι αμπελουργικά δόκιμη

δ. δεν γίνεται η αναγκαία διάκριση μεταξύ των κλώνων μιας πολυκλωνικής ποικιλίας που υπάρχουν στη φύση (χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου) και των επιλεγμένων κλώνων, που είναι το αποτέλεσμα της κλωνικής επιλογής, όπως σαφώς καθορίζεται από τον O.I.V (2017), θέτοντας σε αμφισβήτηση την ταυτότητα και τη νομιμότητα των κλώνων των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, από την, για πρώτη φορά, εφαρμογή της κλωνικής επιλογής στον ελληνικό αμπελώνα.

3. Η αναλυτική και συγκριτική μελέτη των εν ισχύει πρωτοκόλλων κλωνικής επιλογής (όπως καταγράφηκαν στα Πρακτικά της Επιστημονικής Συνεδρίας) στην Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία και εκείνου του O.I.V (2017), απέδειξε ότι σε κανένα από αυτά δεν προβλέπεται η εγγραφή /έγκριση του υποψήφιου «πρώτου» κλώνου στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών μόνο με τα κριτήρια της ταυτότητας και της φυτοϋγείας (όπως αναφέρεται στην «κατά παρέκκλιση» διάταξη 5.5 του σχεδίου της Υ.Α.). Αντίθετα σαφώς ορίζεται ότι προϋπόθεση για εγγραφή/έγκριση είναι να πληρούνται και τα τρία κριτήρια, ήτοι: α) της ταυτότητας, β) των αγρονομικών και τεχνολογικών χαρακτηριστικών και γ) της κατάστασης φυτοϋγείας. Ο έλεγχος των υποχρεωτικών αυτών κριτηρίων βασίζεται στα αντίστοιχα επίσημα πιστοποιητικά που περιέχονται στον φάκελο.

4. Τέλος, προτείνεται η σύσταση Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου Αμπελουργίας, η ανασύσταση του Ινστιτούτου Αμπέλου και η δημιουργία Εθνικής Αμπελογραφικής Συλλογής.


Βασικοί εισηγητές στην Επιστημονική Συνεδρία ήταν ο κ. Νικόλαος Νικολάου (Καθηγητής ΑΠΘ), η κα Κατερίνα Μπινιάρη (Επικ. Καθηγήτρια ΓΠΑ) και ο κ. Μανόλης Ν. Σταυρακάκης (Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ). Παρεμβάσεις έκαναν η κα Ελευθερία Ζιώζου (Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ), η κα Ελένη Χρυσικοπούλου (Εκπρόσωπος ΚΕΟΣΟΕ στον OIV), ο κ. Νικόλαος Δάλπης (Γεωπόνος – VITRO ΕΛΛΑΣ), ο κ. Χαράλαμπος Μαρινάκης (Φυτωριούχος – Τεχνολόγος Γεωπόνος Συνδέσμου Ελληνικών Φυτωρίων Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου) και ο κ. Σταμάτης Γεωργάκης (Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου).

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρίστος Μάρκου, ο Κοσμήτορας του ΓΠΑ, Καθηγητής κ. Δημήτριος Σάββας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, ο αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ενώ παρευρέθη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος κ. Θάνος Ντούγκος, Συνεταιρισμοί και εκπρόσωποι 14 ιδιωτικών οινοποιείων.

Μετά από τα παραπάνω η ΚΕΟΣΟΕ καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει υπόψιν τα προαναφερθέντα συμπεράσματα, ώστε να μην διακυβευθεί το μέλλον και η ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας και να εξασφαλισθεί στον Έλληνα αμπελουργό, το φυτωριακό υλικό που θα του διασφαλίσει με τη σειρά του εγγυημένα το εισόδημά του.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 349 επισκέπτες συνδεδεμένους