Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΙΡΝΟΥΝ «ΑΡΙΣΤΑ» ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
«Συγκομιδή» βραβείων έκαναν -και τη χρονιά που πέρασε- τα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου.


Την ποιότητα και το μεγαλείο αυτών των οίνων, πιστοποιούν και επιβεβαιώνουν οι διεθνείς βραβεύσεις που προσέθεσαν κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς 15 ακόμη μετάλλια στα εκατοντάδες που έχουν συγκεντρώσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου από το 1934 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός.

Το 2019 θα μπορούσε και να ονομαστεί ως «διαμαντένια» χρονιά για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου καθώς όχι ένα αλλά ΔΥΟ «διαμαντένια» βραβεία (Nova Diamond) απέσπασαν το ξηρό, λευκό «Μοσχάτο Άσπρο» και το γλυκό, παλαιωμένο «Samos Anthemis» στο διεθνή διαγωνισμό «Femmes et Vins du monde ConcoursInternational» που διεξάγεται στο Μονακό. Το «Μοσχάτο Άσπρο», χαρακτηρίστηκε επίσης ως το ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μεταξύ των ξηρών λευκών και ως το δεύτερο καλύτερο από ΟΛΑ τα κρασιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό!

Όσο για το πολυαγαπημένο από τους οινολάτρες Samos Anthemis, το «διαμάντι» -η ανώτερη διάκριση οίνων ανά τον κόσμο- είναι το δεύτερο που αποσπά, καθώς είχε τιμηθεί με αυτό και στο διαγωνισμό του 2011.

Κι ακόμη... με το ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ τιμήθηκε και το «υγρό χρυσάφι» του ΕΟΣ Σάμου, το Samos Vin Doux στο διαγωνισμό οίνου Selections Mondiales des Vins, διακρινόμενο ανάμεσα σε πολύ αξιόλογα κρασιά από 34 χώρες. Και αυτό που καθιστά τη διάκριση αυτή ακόμη πιο σημαντική είναι το γεγονός πως από τα 1.564 κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα που συμμετείχαν, μόνον ΕΞΙ (6) κατόρθωσαν να λάβουν το Μεγάλο Χρυσό!  Η αξιολόγηση έγινε στο Κεμπέκ του Καναδά από 56 διεθνείς και διακεκριμένους κριτές, οι οποίοι επί τετραήμερο δοκίμασαν ποικιλίες και ετικέτες του παγκόσμιου αμπελώνα.

Τη δική του περίοπτη θέση ανάμεσα στα 7 καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού Korea Wine Challenge 2019 διεκδίκησε και κέρδισε επάξια το Samos Nectar 2011.  Το γλυκό λιαστό κρασί του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, εξαετούς παλαίωσης, από 100% Άσπρο Μοσχάτο Σάμου, βραβεύτηκε στην κατηγορία Trophy που είναι η υψηλότερης ποιότητας κατηγορία του μοναδικού διαγωνισμού οίνου που διεξάγεται στην Κορέα.

Αλλά και στο διαγωνισμό Decanter 2019 και τα τέσσερα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου προκρίθηκαν και τιμήθηκαν με βραβεία, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 17.000 ετικέτες!

Βέβαια, αυτό που αποτελεί ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ είναι το γεγονός πως τουλάχιστον τα τελευταία 20 ΧΡΟΝΙΑ δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην έχουν διακριθεί τα ΠΟΠ γλυκά κρασιά του ΕΟΣΣ, το Samos Vin Doux, το Samos Grand Cru, το Samos Anthemis και το Samos Nectar. Αντίστοιχα, το ξηρό λευκό μοσχάτο από ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες, το top seller «Ψηλές Κορφές», βραβεύεται ανελλιπώς από την πρώτη κιόλας χρονιά κυκλοφορίας του έως και σήμερα!

Ενδεικτικά, παραθέτουμε:

ΠΛΗΘΟΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΡΑΣΙ

SAMOS NECTAR (1956-2019)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ: 12 (TROPHY, GRAND GOLD, DOUBLE GOLD, TOP GOLD, PREMIUM GOLD, GRAND AWARD)

ΧΡΥΣΑ : 36

ΑΡΓΥΡΑ: 31

ΧΑΛΚΙΝΑ: 8

COMMENDED: 2

SAMOS ANTHEMIS (1999-2019)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ: 11 (Grand Gold, Best Greek wine, Diamond, Double Gold, Best of Fair, Best dessert wine)

ΧΡΥΣΑ :  25

ΑΡΓΥΡΑ : 28

ΧΑΛΚΙΝΑ : 8

COMMENDED : 1

SAMOS VIN DOUX (1937 – 2019)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ : 6 (Grand Gold, Golden Cup, Double Gold, Trophy Dessert Wine)

ΧΡΥΣΑ : 34

ΑΡΓΥΡΑ : 22

ΧΑΛΚΙΝΑ : 12

SAMOS GRAND CRU (1999-2019)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ : 3 (TROPHY, Double Gold)

ΧΡΥΣΑ : 9

ΑΡΓΥΡΑ : 20

ΧΑΚΛΙΝΑ : 10

COMMENDED : 1

ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ (2007-2018)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ : 4 (one of  “TOP PRODUCTS OF THE YEAR”, 4 stars-highly recommended, 3 stars in category of “Wine in Business Horeca- outstanding participation, Double Gold)

ΧΡΥΣΑ : 2

ΑΡΓΥΡΑ : 4

ΧΑΛΚΙΝΑ : 9

COMMENDED : 3

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ (2019)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ : 1 (DIAMOND)

GOLDEN SAMENA (2000-2015)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ : 2 (Double Gold, Hernorragende Qualitat)

ΧΡΥΣΑ : 2

ΑΡΓΥΡΑ : 5

ΧΑΛΚΙΝΑ : 7

ΑΓΕΡΙ (2006-2018)

ΧΡΥΣΑ : 1

ΑΡΓΥΡΑ : 3

ΧΑΛΚΙΝΑ : 4

COMMENDED : 1

SAMOS PHYLLAS (2005-2009)

ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ : 1 (BEST WINE IN CATEGORY)

ΧΡΥΣΑ : 3

ΑΡΓΥΡΑ :  1

ΧΑΛΚΙΝΑ : 3

Οι εμπορικές και προωθητικές συνεργασίες του ΕΟΣ Σάμου σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν ισχυρές, επεκτεινόμενες και δυναμικές. Η έμφαση που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στην εξωστρέφεια, εδραίωσε την εικόνα ποιότητας και «τίμιας τιμής» που έχει το καταναλωτικό κοινό αλλά και ο οινικός χώρος για τα κρασιά του Συνεταιρισμού!


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 362 επισκέπτες συνδεδεμένους