Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Φεβρουαρίου 2020

Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει


Κατά τους επόμενους 11 μήνες, θα χρειαστεί να χτιστούν γέφυρες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των εμπορικών εταίρων του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Από την προηγούμενη Παρασκευή τα μεσάνυχτα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον επίσημα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ήδη άρχισε μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τουλάχιστον.

Μετά την κύρωση της συμφωνίας αποχώρησης στις 22 Ιανουαρίου από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Δεν σημαίνει ότι όλα θα ανατραπούν απότομα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Πράγματι, η επικύρωση της συμφωνίας προβλέπει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το κανονιστικό και νομικό πλαίσιο παραμένει αμετάβλητο τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με νέες εμπορικές συμφωνίες με τις διάφορες χώρες εταίρους. "Καμία εμπορική συναλλαγή - συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αφορά τον οίνο - δεν θα παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη τροποποίηση (σχετικά με ζητήματα όπως οι δασμοί, η υλικοτεχνική υποστήριξη, οι διοικητικές διατυπώσεις και οι αναλυτικές απαιτήσεις) πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 το νωρίτερο", υπενθυμίζει η διεθνής χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti. "Η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης προσφέρει ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες μας για τους επόμενους έντεκα μήνες", επιβεβαιώνει ο Antoine Leccia, πρόεδρος της FEVS. "Αλλά τώρα μένει να οικοδομηθούν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με βιώσιμο τρόπο, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020".

Ο διευθυντής της ένωσης εμπόρων (WSTA), Miles Beale, υποστήριξε πρόσφατα το Ινστιτούτο Οίνου της Καλιφόρνιας και την Βιομηχανία Οίνου της ΕΕ που ζητούσαν την πλήρη εξάλειψη των δασμών στις διατλαντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. "Το WSTA υποστηρίζει τις αρχές αυτής της δήλωσης και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κρασιού και να διαπραγματευτεί την κατάργησή τους στις εξαγωγές το συντομότερο δυνατό". Οι πρόσφατες συγκρούσεις με τη διοίκηση του Trump σχετικά με τους δασμούς σε ορισμένα ευρωπαϊκά κρασιά και οι συνέπειες της αμερικανικής επιβολής αποτυπώνουν, τις καταστροφικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου με το κρασί ως παράπλευρο θύμα. "Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις για να παραμείνουμε στο 25% και να αποφύγουμε την προσαύξηση να φτάνει το 100% όταν το 25% είναι ήδη τεράστιο! Υπενθύμισε ο Sebastian Mancebo, οινολόγος της ισπανικής εταιρείας Marsilea, στο Millésime Bio. Παρόλο που δεν είναι Αμερικανός εισαγωγέας, πιστεύει ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό επίπεδο περίπου τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 810 επισκέπτες συνδεδεμένους