Εκτύπωση
PDF

22 Ιανουαρίου 2020

Μείωση κατά 0,5% των παραγόμενων οίνων και της κατανάλωσης προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030

 

"Η βιομηχανία οίνου προσαρμόζεται σε μια νέα γενιά καταναλωτών, οι οποίοι αλλάζουν τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις τους", υπογραμμίζει η DG Agri.

Για την επόμενη δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μείωση της κοινοτικής παραγωγής και εμπορίας του οίνου, καθώς επίσης και επιβράδυνση των εξαγωγών.

Το 2030, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει συγκομιδή 155 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Με άλλα λόγια, η μέση μείωση της παραγωγής θα ανέλθει σε ποσοστό 0,5% σε δέκα χρόνια. Αυτή η νέα πτώση θα ήταν μικρότερη λόγω της μείωσης των μέσων αποδόσεων (σταθερή στα 53 hl / ha παρά τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις), αλλά και με μια σχεδόν αόρατη πτώση του παραγωγικού δυναμικού (σταθερή στα 3 εκατ. εκτάρια, αλλά με πτώση 0,9% των μικρών αμπελώνων). Για τη DG Agri, η ευρωπαϊκή παραγωγή οίνου θα συγκεντρωθεί σε λιγότερους με τη συνταξιοδότηση μιας μεγάλης ηλικιακής ομάδας ιδιοκτητών, χωρίς όμως να υπάρχουν αγοραστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζει επίσης αυτήν τη πρόβλεψη μείωσης στην παραγωγή οίνου στην μικρή ανταγωνιστικότητα των αμπελώνων που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις των καταναλωτών. "Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ειδικότερα, που συχνά συνδέεται με το παραδοσιακό δείπνο στο σπίτι, μειώνεται στην Ευρώπη. Η ζήτηση λευκών, ροζέ και αφρωδών οίνων, τα οποία έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ και μπορούν να καταναλώνονται σε περισσότερες περιπτώσεις, αυξάνεται ", αναφέρει στο σημείωμά της.

 

24,5 λίτρα / έτος

Μεταξύ των ανησυχιών για την υγεία και των μεταβολών στον χρόνο κατανάλωσης, ο όγκος του οίνου που καταναλώνεται ετησίως στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα μειωθεί στα 24,5 λίτρα ανά ενήλικα το 2030 (σε σύγκριση με 25,3 λίτρα / έτος το 2019 και 25,9 λίτρα / έτος το 2012) . Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις των ευρωπαϊκών οίνων, αφού το 80% του όγκου τους καταναλώνεται στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά *.

 

"Γεωγραφική ένδειξη"

Ο όγκος των εξαγωγών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία (+6%, φτάνοντας τα 24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019), η ανάπτυξη όμως θα είναι ασθενέστερη τα επόμενα δέκα χρόνια (+ 1%, φθάνοντας τα 26 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2030). "Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες παραγωγής και τις πιθανές εμπορικές εντάσεις, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα καθοδηγούνται από την υψηλή ζήτηση οίνων με γεωγραφική ένδειξη" υπογραμμίζει η DG Agri.

 

*: Πέντε κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 70% της κατανάλωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 90 επισκέπτες συνδεδεμένους