Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Ιανουαρίου 2020

Μείωση κατά 0,5% των παραγόμενων οίνων και της κατανάλωσης προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030

 

"Η βιομηχανία οίνου προσαρμόζεται σε μια νέα γενιά καταναλωτών, οι οποίοι αλλάζουν τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις τους", υπογραμμίζει η DG Agri.

Για την επόμενη δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μείωση της κοινοτικής παραγωγής και εμπορίας του οίνου, καθώς επίσης και επιβράδυνση των εξαγωγών.

Το 2030, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει συγκομιδή 155 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Με άλλα λόγια, η μέση μείωση της παραγωγής θα ανέλθει σε ποσοστό 0,5% σε δέκα χρόνια. Αυτή η νέα πτώση θα ήταν μικρότερη λόγω της μείωσης των μέσων αποδόσεων (σταθερή στα 53 hl / ha παρά τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις), αλλά και με μια σχεδόν αόρατη πτώση του παραγωγικού δυναμικού (σταθερή στα 3 εκατ. εκτάρια, αλλά με πτώση 0,9% των μικρών αμπελώνων). Για τη DG Agri, η ευρωπαϊκή παραγωγή οίνου θα συγκεντρωθεί σε λιγότερους με τη συνταξιοδότηση μιας μεγάλης ηλικιακής ομάδας ιδιοκτητών, χωρίς όμως να υπάρχουν αγοραστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζει επίσης αυτήν τη πρόβλεψη μείωσης στην παραγωγή οίνου στην μικρή ανταγωνιστικότητα των αμπελώνων που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις των καταναλωτών. "Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ειδικότερα, που συχνά συνδέεται με το παραδοσιακό δείπνο στο σπίτι, μειώνεται στην Ευρώπη. Η ζήτηση λευκών, ροζέ και αφρωδών οίνων, τα οποία έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ και μπορούν να καταναλώνονται σε περισσότερες περιπτώσεις, αυξάνεται ", αναφέρει στο σημείωμά της.

 

24,5 λίτρα / έτος

Μεταξύ των ανησυχιών για την υγεία και των μεταβολών στον χρόνο κατανάλωσης, ο όγκος του οίνου που καταναλώνεται ετησίως στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα μειωθεί στα 24,5 λίτρα ανά ενήλικα το 2030 (σε σύγκριση με 25,3 λίτρα / έτος το 2019 και 25,9 λίτρα / έτος το 2012) . Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις των ευρωπαϊκών οίνων, αφού το 80% του όγκου τους καταναλώνεται στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά *.

 

"Γεωγραφική ένδειξη"

Ο όγκος των εξαγωγών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία (+6%, φτάνοντας τα 24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019), η ανάπτυξη όμως θα είναι ασθενέστερη τα επόμενα δέκα χρόνια (+ 1%, φθάνοντας τα 26 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2030). "Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες παραγωγής και τις πιθανές εμπορικές εντάσεις, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα καθοδηγούνται από την υψηλή ζήτηση οίνων με γεωγραφική ένδειξη" υπογραμμίζει η DG Agri.

 

*: Πέντε κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 70% της κατανάλωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 348 επισκέπτες συνδεδεμένους