Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Ιανουαρίου 2020

Η αμερικανική παραγωγή οίνου αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις υπερπαραγωγής στην ιστορία της


Μια προσφορά που δεν ανταποκρίνεται πλέον στη ζήτηση και μια νέα γενιά καταναλωτών που δεν ανταποκρίνονται στην κατανάλωση κρασιού όπως οι γονείς και οι παππούδες τους, έχουν προκαλέσει τη δημιουργία μιας κρίσης πρωτοφανούς υπερπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική βιομηχανία οίνου έχει αντιμετωπίσει και άλλους κύκλους άνθησης και συρρίκνωσης. Αλλά σε αντίθεση με την πιο πρόσφατη κρίση του 2001, η σημερινή δεν προκαλείται από κερδοσκοπικές τάσεις, αλλά από την απόκλιση μεταξύ της φύσης της προσφοράς και των αναγκών της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Wine Intelligence, ο αριθμός των τακτικών καταναλωτών κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί κατά 11 εκατομμύρια από το 2015, δηλαδή από 88 εκατομμύρια σε 77 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, μόνο ένας στους τρεις αμερικανούς ενήλικες πίνει κρασί τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Σχηματικά, αυτό οφείλεται στη μετάβαση στη συνταξιοδότηση και τη γήρανση των Boomers, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί επαρκώς από τους διάσημους Millennials, για τους οποίους είχε εδραιωθεί τόσο μεγάλη ελπίδα. Ακολούθως, η Generation Z (που γεννήθηκε μετά το 1995), επίσης πίνει λιγότερο αλκοόλ από τους προκατόχους της, κυρίως λόγω τιμών, ελκυστικότητας άλλων ποτών και υποκατάστατων προϊόντων, κακών κατευθυντήριων προσπαθειών μάρκετινγκ και ανησυχιών σχετικά με την υγεία. "Πρέπει να προσελκύσουμε αυτούς τους νέους καταναλωτές, αλλά το κάνουμε λάθος", δήλωσε ο Rob McMillan, ιδρυτής του τμήματος κρασιού της Silicon Valley στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Όλο και περισσότερο, λείπει το σήμα της ικανοποίησης των προσδοκιών των καταναλωτών και τα αποτελέσματά μας είναι εκεί για να το αποδείξουμε».

Από την πληθωρική συγκομιδή του 2018, οι δεξαμενές έχουν αρχίσει να υπερχειλίζουν. Ακόμα κι αν η παραγωγή του 2019 στην Καλιφόρνια θα είναι πιθανώς χαμηλότερη, περίπου 3,95 εκατομμύρια τόνους έναντι 4,24 εκατομμύρια το 2018, "αυτό δεν θα αρκεί για να διορθώσει το πρόβλημα της διαθεσιμότητας", δήλωσε ο Rob McMillan. Σύμφωνα με τον διεθνή μεσίτη Ciatti, η Καλιφόρνια διαθέτει μεγάλα αποθέματα κρασιών από το 2018 και τα προηγούμενα χρόνια: τα αποθέματα αυτά αυξήθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο σε περισσότερα από 23 εκατομμύρια λίτρα cabernet και σχεδόν 11 εκατομμύρια λίτρα για κάθεμία ποικιλία Chardonnay και Pinot Noir. "Το 2019 παρατηρήσαμε αξιοσημείωτες μειώσεις των τιμών στα κρασιά και μια αόριστη ποσότητα τόνων σταφυλιών έμεινε σε όλους τους αμπελώνες της Καλιφόρνια. Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι η υπερβολική κατάσταση που βιώνουμε επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, καθώς και όλα τα οινοποιεία της Καλιφόρνια, σε όλα τα επίπεδα τιμών. Από την πλευρά της Καλιφορνέζικης παραγωγής, αυτή είναι η χειρότερη οικονομική κατάσταση τουλάχιστον από το 2001 και ίσως ακόμη και από όλα τα χρόνια ". Ακόμη και μετά από πτώση των τιμών, τα σταφύλια αγωνίστηκαν να βρουν αποδέκτες λόγω της αρνητικής εξέλιξης της αμπελοοινικής αγοράς των ΗΠΑ, η οποία εντείνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς παραγωγοί λόγω του εμπορικού πολέμου. "Ο όγκος των πωλήσεων κρασιού έχει δείξει πτώση από τον Ιούνιο του 2019 και κατά τη διάρκεια μιας κυλιόμενης περιόδου δώδεκα μηνών τόσο στο κύκλωμα για οικιακή κατανάλωση όσο και στην υπόλοιπη αγορά", σημειώνει ο Rob McMillan. "Η ταχύτητα της πτώσης δείχνει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2020".

"Αν δεν επικεντρωθούμε στην τόνωση της ζήτησης, οι αμπελώνες μας στην Καλιφόρνια είναι πολύ μεγάλοι και κάποιοι θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν ..."

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 549 επισκέπτες συνδεδεμένους