Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Νοεμβρίου 2019

Η κινεζική αγορά ενδιαφέρεται για λευκά κρασιά, αφρώδη ... ακόμη και ροζέ

 

Αν και η κατανάλωση οίνων εξακολουθεί να κυριαρχείται από τους κόκκινους οίνους, η Κίνα αρχίζει να ζει στους ρυθμούς διαφοροποίησης της κατανάλωσής αν παρατηρήσουμε τον απόηχο της Prowine China.

Εδώ και μερικά χρόνια, η κινεζική κατανάλωση δεν περιορίζεται πλέον στα ερυθρά κρασιά. "Κινέζοι επισκέπτες δημιουργούν ρήγματα στην παραδοσιακή κατανάλωση μέσω λευκών οίνων. Μας λένε ότι έχουν βαρεθεί με τα βαριά κόκκινα κρασιά του Μπορντό. Ψάχνουν για φρεσκάδα και περισσότερη ελαφρότητα ", αναφέρει ο αλσατός οινοποιός Thierry Laurent (Saint Wendelin, Niedermorschwihr) στις 12 Νοεμβρίου στη Σαγκάη, ανοίγοντας το show Prowine China.

"Βλέπουμε περισσότερη ζήτηση για λευκά και ροζέ. Οι Κινέζοι αγοραστές με ρώτησαν σήμερα το πρωί για το Sauvignon Blanc και υπέβαλλαν ερωτήσεις σχετικά με τα ροζέ. Δεν θα συνέβαινε αυτό πέρυσι. Πιστεύουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται "επιβεβαιώνει ο Mathilde Huon, διευθυντής εξαγωγών Ασίας-Ειρηνικού για τους αμπελοκαλλιεργητές του Tutiac (Bordeaux), ο οποίος επίσης τονίζει ότι τα προφίλ των κρασιών του αντιστοιχούν στις κινεζικές προσδοκίες: "εκφραστικά και αρωματικά λευκά με γλυκύτητα. Τα ροζέ, είναι ακόμα προς διερεύνηση και ανακάλυψη".

Αυτή η αίσθηση σταδιακού ανοίγματος της κινεζικής κατανάλωσης επιβεβαιώνεται από την αγορά, η οποία δείχνει την τάση το ηγεμονικό της χρώμα να παραχωρεί μερίδιά του. "Η πιο πρόσφατη ηλεκτρονική έρευνα Smart Path Digital Retail Audit επιβεβαιώνει αυτή τη διαφοροποίηση. Οι κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν 86% κόκκινο κρασί, 7% αφρώδη οίνο (συμπεριλαμβανομένου 2% σαμπάνια), 6% ξηρό λευκό κρασί και 1% ροζέ », δήλωσε ο Sean Liu, γενικός διευθυντής του κινεζικού κολοσσού Greatwall (ομάδα Cofco).

"Οι κινέζοι εισαγωγείς διαφοροποιούν πολύ τα χαρτοφυλάκιά τους λόγω του ανταγωνισμού. Ψάχνουν για νέες προμήθειες για να ξεχωρίζουν από τους άλλους" αναλύει ο Benjamin Bourgoin, ο ασιατικός εκπρόσωπος των Champagnes A. Bergère (Epernay). Αυτό αποδεικνύεται από τις πωλήσεις αφρώδεις οίνων.

  

"Πρέπει να είστε υπομονετικοί"

Πολλά υποσχόμενα, αυτά τα σημάδια είναι μόνο η αρχή μιας διαφοροποίησης της κατανάλωσης που θα χρειαστεί χρόνο. Μια παράκαμψη στο κοντινό σούπερ μάρκετ της Σαγκάης το οποίο γειτνιάζει με το εκθεσιακό κέντρο, με ένα μεγάλο τμήμα κρασιών, τα λευκά και ροζέ κρασιά ήταν ελάχιστα παρόντα. "Στην Κίνα, πρέπει να είστε υπομονετικοί. Δεν είναι El Dorado", προειδοποιεί ο Benjamin Bourgouin, ενώ επισημαίνει ότι "δεν μπορούμε να εμφυτεύσουμε την αλλαγή των συνηθειών σε τρεις ημέρες. Είναι καλό να βρίσκεστε εκεί και να βρίσκεστε πίσω από τους εισαγωγείς".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 248 επισκέπτες συνδεδεμένους