Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Νοεμβρίου 2019

Συνέντευξη τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου σχετικά με παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2019

Ενημέρωση σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της αγοράς οίνου, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου του ΟΙV, απέστειλε το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Συγκεκριμένα η ενημέρωση αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου τ.ε., στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – ΟΙV) συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσιάσθηκε η έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2019. Την παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Pau Roca, παρουσία δημοσιογράφων, καθώς και εκπροσώπων των εδώ διπλωματικών Αρχών των κρατών-μελών του Οργανισμού. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπογράφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, η παραγωγή οίνου το 2019 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 258,3 και 267,3 εκ. εκατολίτρων (mhl), με μέση εκτίμηση τα 262,8 εκ. εκατόλιτρα (mhl). Η εκτίμηση βασίζεται στα στοιχεία που συνελέγησαν σε 28 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής το 2018. Έτσι, η παραγωγή του 2019 εμφανίζεται μειωμένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο 2007-2016 (με εξαίρεση το 2013), μετά από δύο διαδοχικά έτη που μπορούν να οριστούν ως εξαιρετικά ασταθή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες - από παγετό έως ξηρασία - επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή οίνου το 2019, η οποία κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο παραγωγής της πενταετίας. Ο όγκος παραγωγής που εκτιμάται σε 156,0 mhl (που αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής), είναι περίπου 15% χαμηλότερος από το περασμένο έτος, ήτοι κατά 26,7 mhl.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται συρρίκνωση της παραγωγής σε σχέση με το 2018. Σε σύγκριση με τον εξαιρετικά υψηλό όγκο παραγωγής το 2018, σημειώθηκε πτώση κατά 15% στην Ιταλία (46,6 mhl) και τη Γαλλία (41,9 mhl) και κατά 24% στην Ισπανία (34,3 mhl). Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τις καιρικές συνθήκες, και κυρίως από μία πολύ κρύα και βροχερή άνοιξη, την οποία διαδέχθηκε ένα εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Ωστόσο, ενώ στις ανωτέρω τρεις χώρες (που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 80% της ΕΕ) η παραγωγή είναι χαμηλή όχι μόνο σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής τους για την τελευταία πενταετία, χώρες όπως η Γερμανία (9,0 mhl, -12%), η Αυστρία (2,6 mhl, -4%), η Ρουμανία (4,9 mhl, -4%) και η Ουγγαρία (3,2 mhl, -6%) πέτυχαν επίπεδα παραγωγής στο ίδιο επίπεδο ή ανώτερα του μέσου όρου της πενταετίας.

Η Πορτογαλία, με 6,7 mhl το 2019, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. η οποία κατέγραψε αύξηση στην παραγωγή οίνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος (+10%) και βρέθηκε κατά 4% άνω του μέσου όρου της πενταετίας.

Η παραγωγή οίνων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,0 εκ. εκτατόλιτρα το 2019, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της ελληνικής παραγωγής της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών.

Εκτός της Ε.Ε., η παραγωγή οίνου το 2019 εμφανίζεται αυξημένη σε χώρες όπως η Ρωσία (6,0 mhl, +7%) και η Γεωργία (1,8 mhl, +1%). Στην Ελβετία, αν και ο όγκος παραγωγής είναι χαμηλότερος από πέρυσι (1,1 mhl, -6%), είναι κατά 10% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2014-2018. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με εκτιμώμενη παραγωγή 23,6 mhl (-1% σε σχέση με το 2018), παρουσίασαν πολύ καλές επιδόσεις για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε προβλέψεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, επομένως θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σημαντικά κατά τους επόμενους μήνες, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Στο νότιο ημισφαίριο, όπου η συγκομιδή έληξε στις αρχές του 2019 και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την παραγωγή οίνου τείνουν να είναι πιο ακριβή και αξιόπιστα γι αυτή την περίοδο του έτους, η εκτίμηση για το 2019 είναι παρόμοια με αυτή του βόρειου ημισφαιρίου, με χαμηλότερη γενικά παραγωγή από το προηγούμενο έτος, η οποία, ωστόσο, κινείται συνολικά στο πλαίσιο του μέσου όρου της πενταετίας και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Νότιος Αμερική είναι η περιοχή που καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την υψηλή παραγωγή του 2018 στο νότιο ημισφαίριο. Στην Αργεντινή, η παραγωγή οίνου το 2019 είναι πιθανό να φθάσει τα 13,0 mhl (-10%), ενώ η Χιλή με 11,9 mhl σημειώνει πτώση κατά 7% σε σχέση με το 2018, αλλά αύξηση 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Η Βραζιλία, μετά από δύο διαδοχικά έτη με παραγωγή άνω των 3 mhl, το 2019 αναμένεται να καταγράψει όγκο παραγωγής 2,9 mhl, υψηλότερο κατά 10% από τον πενταετή μέσο όρο της.

Στη Νότιο Αφρική, όπου η ξηρασία επηρέασε σημαντικά τη συγκομιδή, η παραγωγή οίνου εκτιμάται σε 9,7 mhl. Είναι η μόνη μείζονος σημασίας χώρα παραγωγής, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγράφει όγκο παραγωγής χαμηλότερο από τον μέσο όρο της (-9% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο).

Η Αυστραλία σημειώνει ελαφρά μείωση στον όγκο παραγωγής οίνου, η οποία εκτιμάται σε 12,5 mhl (-3% σε σύγκριση με το 2018 αλλά συνολικά στο επίπεδο του μέσου όρου της πενταετίας), ενώ η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται να διατηρείται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ένα επίπεδο κοντά στα 3,0 mhl το 2019 (-1% σε σχέση με το 2018).

Οι εκτιμήσεις του OIV έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο http://www.oiv.int/public/medias/7033/en-oiv-point-de-conjoncture.pdf.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 572 επισκέπτες συνδεδεμένους