Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιουλίου 2019

Τη στιγμή που αρχίζει η συγκομιδή των σταφυλιών, οι Ισπανοί παραγωγοί ανησυχούν για περαιτέρω πτώση των τιμών


Ο συνεταιρισμός El Progreso στο Villarrubia de los Ojos (Ciudad Real) έχει εγκαταστήσει δέκα νέες δεξαμενές, μεταξύ των οποίων τρεις με χωρητικότητα 2 εκατομμυρίων λίτρων η καθεμία, για να διαχειριστεί την επόμενη συγκομιδή.

Η έναρξη της συγκομιδής του 2019 πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου στη νότια Ισπανία, δύο εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι. Παρά την προβλεπόμενη πτώση των όγκων για το τρέχον έτος, οι παραγωγοί ανησυχούν ήδη για την καθοδήγηση των τιμών την επόμενη περίοδο.

 

Μεγάλη μείωση των όγκων στην Castilla La Mancha

Οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την πρόωρη ωρίμαση των σταφυλιών φέτος στους ισπανικούς αμπελώνες. Έτσι, στη νότια περιοχή του Montilla-Moriles, η συγκομιδή άρχισε στις 20 Ιουλίου, ενώ στην επαρχία της Ciudad Real, ο σημαντικός συνεταιρισμός El Progreso στο Villarrubia de los Ojos σχεδιάζει να ξεκινήσει η συγκομιδή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και πάλι δύο εβδομάδες νωρίτερα από το 2018. Στη συνέντευξή του για τον αντίκτυπο της ξηρασίας στα αμπέλια φέτος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού - μέλος του ομίλου Vidasol που παράγει 1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου ανά έτος - δήλωσε ότι «τα σταφύλια ήδη υποφέρουν και αναμένουμε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30%». Εκτός από την ξηρασία, οι αμπελώνες της Castilla La Mancha έχουν επηρεαστεί από πολλούς κινδύνους φέτος, συμπεριλαμβανομένων των χαλαζοπτώσεων και των παρασιτικών επιθέσεων, καθώς επίσης και από την έλλειψη νερού που απασχολεί επί του παρόντος τους παραγωγούς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (ASAJA) του Ciudad Real, Pedro Alcolea, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η απουσία βροχοπτώσεων επηρεάζει σημαντικά το 40% του μη αρδευόμενου αμπελώνα. "Εάν δεν υπάρξει βροχόπτωση τις επόμενες ημέρες, η μείωση της συγκομιδής θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική."

 

Ζητούνται μέτρα διαχείρισης

Παρ 'όλα αυτά, η σημαντική μείωση της παραγωγής κρασιού φέτος δεν σημαίνει αύξηση των τιμών. Η συγκομιδή (και των μούστων συμπεριλαμβανομένων) το 2018 ανήλθε περίπου στα 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με πλεόνασμα 12 με 15 Mhl, σε συνδυασμό με πτώση κατά 5% των εξαγωγών χύμα οίνου κατά τους πρώτους δέκα μήνες της περιόδου. Τα αποθέματα ήταν αυξημένα κατά 23% στα τέλη Μαΐου με όγκο ρεκόρ περίπου στα 42 Mhl. Στο πλαίσιο αυτό, διάφοροι επαγγελματικοί φορείς ζητούν από τις δημόσιες αρχές να εφαρμόσουν μέτρα ρύθμισης της αγοράς, ώστε να εξομαλυνθούν οι διακυμάνσεις της παραγωγής και συνεπώς των τιμών. Στις 20 Ιουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας της περιφέρειας Castilla La Mancha ήταν δεκτικός στις προσκλήσεις των φορέων και υποσχέθηκε να ζητήσει από τον Υπουργό Γεωργίας σε εθνικό επίπεδο να αποσύρει μέρος της παραγωγής οίνου εάν η συγκομιδή είναι πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, γεγονός που αποτελούσε αίτημα των αγροτικών οργανώσεων. Από την πλευρά του, ο περιφερειακός υπουργός πιστεύει ότι αυτό το μέτρο θα στείλει "ένα μήνυμα στους οινοπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς ότι πρέπει να ελέγχουν τις αποδόσεις και να μην συλλέγουν σταφύλια κάτω των 9 βαθμών. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασύμμετρο όσον αφορά τις ανακοινώσεις σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής ... Παράλληλα, οι γεωργικές οργανώσεις ζητούν έναν νέο νόμο για τους αμπελώνες και το κρασί της Castilla La Mancha που θα προσαρμόζει τον όγκο που παράγεται σε κάθε συγκομιδή. Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει αντισταθμιστική ενίσχυση για τους αμπελώνες που καλλιεργήθηκαν χωρίς άρδευση υποσχέθηκε ο περιφερειακός υπουργός, ενώ ένα μέτρο για την αποθεματοποίηση δεν εγκρίθηκε από την Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου στο πλαίσιο του εθνικού διεπαγγελματικού τομέα, που συγκεντρώνει τους παραγωγούς και τους φορείς εμπορίου.

 

Αύξηση της χωρητικότητας δεξαμενών

Ο συνεταιρισμός El Progreso ολοκληρώνει τις εργασίες επέκτασης στο οινοποιείο του "για να έχει περισσότερη ευελιξία". Πραγματοποιεί επενδύσεις με την Vinati, η οποία επιχορηγεί έργα μεταποίησης και εμπορίας που βελτιώνουν την απόδοση των οινοποιείων, ενώ τα έργα αυξάνουν την δυναμικότητα του οινοποιείου κατά περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα. Αυτή η μεγαλύτερη χωρητικότητα για τη παραλαβή της συγκομιδής, κάνει τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Jesús Julián Casanova, να είναι αισιόδοξος για την πορεία της επόμενης συγκομιδής: «Είμαστε μια χαρά, αφού η διάθεση των χύμα οίνων πήγε καλά. Δεν είχαμε πρόβλημα ρευστοποίησης της συγκομιδής και έχουμε τη δυνατότητα να παραλάβουμε την επόμενη συγκομιδή, η οποία θα είναι χαμηλότερη, με άνετο τρόπο. Ήδη πωλούμε τα κρασιά σε επίπεδο 10% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Αντίθετα αν και δηλώνει ότι είναι «πολύ νωρίς να προβούμε σε εικασίες» σχετικά με μια πιθανή πτώση των τιμών, ο Πρόεδρος των νέων αγροτών υποστηρίζει ότι υπάρχει «πολύ απούλητο κρασί και είναι πιο επείγουσα από ποτέ η λήψη μέτρων». Η γνώμη του απηχεί στο πλαίσιο διεκδικήσεων της γεωργικής οργάνωσης UPA, η οποία αναφέρει ότι «είναι επείγουσα ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα». Διαφορετικά, η ένωση υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος "οι τιμές αυτή τη σεζόν και τα επόμενα χρόνια, να μειωθούν όπως συνέβη στο παρελθόν". Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, πολλοί παραγωγοί θα μπορούσαν να επιλέξουν "μια ριζική αλλαγή υπέρ άλλων καλλιεργειών. Αυτό συμβαίνει ήδη", καταλήγει η οργάνωση UPA.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 389 επισκέπτες συνδεδεμένους