Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Μαΐου 2019

Μύθος, οι νέες περιοχές με αμπελώνες λόγω κλιματικής αλλαγής;


Η ιδέα ότι νέες περιοχές θα μπορούσαν να γίνουν El Dorado με αμπελώνες χάρη στην αλλαγή του κλίματος πρέπει να τεθεί σε συζήτηση με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η νέα κατάσταση. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του παριζιάνου ερευνητή Patrice Geoffron την οποία του ανέθεσε η Vinexpo.

«Αν νέες περιοχές πρέπει επειγόντως να αναδυθούν για αμπελοκαλλιέργεια, όπως η νότια Βρετανία, η επίκληση μελλοντικών El Dorado της αμπελουργίας αξίζει να υποβληθεί σε κριτική εξέταση», προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών Patrice Geoffron ( Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine). Στις 14 Μαΐου κατά τη διάρκεια του πρώτου συμποσίου της Vinexpo (εκθεσιακό κέντρο Bordeaux), παρουσιάζοντας ο P. Geoffron τα συμπεράσματα δύο μηνών μελέτης στον τομέα του οίνου, εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει πολλαπλές συνέπειες.

 

Αύξηση των κλιματικών φαινομένων

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η αύξηση των κλιματικών κινδύνων, τα φαινόμενα του παγετού, του χαλαζιού, των πλημμυρών ... θα είναι συχνότερα και δεν θα σώσουν τις αποδόσεις των νέων αμπελώνων. Η αλλαγή του κλίματος θα έχει επίσης αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και τη διάδοση νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο P. Geoffron σημειώνει ότι οι νέοι προσανατολισμοί της ενεργειακής πολιτικής μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές πολιτικές αστάθειες, όπως η κίνηση κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, την οποία ακολούθησε αύξηση της τιμής της βενζίνης, ενώ αναμένεται και αύξηση των φόρων.

 

"Μια πιο ασταθής οικονομία"

"Σε μια παγκόσμια οικονομία πιο ασταθή λόγω της κλιματικής αλλαγής, η σταθερή αγκυροβόληση σε νέες περιοχές παραγωγής δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις", ανέφερε ο Patrice Geoffron, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού είναι πολύ ευαίσθητη στο διεθνές περιβάλλον. Η κρίση του 2008 σηματοδότησε μια διακοπή της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, η οποία έχει καταρρεύσει από τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Για να μην αναφέρουμε ότι ο οίνος από τις νέες περιοχές θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των υπαρχόντων αμπελώνων (του παλιού και του νέου κόσμου). Όσον αφορά τα μελλοντικά σενάρια, "δεν υπάρχει παράδεισος από τη μια πλευρά και κόλαση από την άλλη", τόνισε ο Patrice Geoffron.


Έναρξη συναγερμού

Ο ερευνητής επισημαίνει ότι παρά τις προσαρμογές του αμπελώνα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ενεργειών για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, «το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα δεν θα καθοριστεί από μόνο του. Υπάρχει ένας εξωγενής ντετερμινισμός "που εξαρτάται από το αποτύπωμα άνθρακα της παγκόσμιας οικονομίας. Για να αντιμετωπισθεί μια παγκόσμια κρίση, η βιομηχανία οίνου πρέπει να γίνει κώδωνας συναγερμού" αναφέρει ο Patrice Geoffron, αφού έχει τη δυνατότητα να επιδείξει απτά αποτελέσματα «μέσω δεδομένων σχετικά με την μεταβολή των ημερομηνιών συγκομιδής ή της οινικής αλκοόλης που είναι πολύ πιο χρήσιμα από ό, τι οι πληροφορίες για δισεκατομμύρια τόνους CO2 που εκπέμπονται κάθε χρόνο. "

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους