Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Απριλίου 2019

Με τι θα μοιάζει ο τομέας οίνου το 2030?


Ενθαρρύνοντας τη βιομηχανία οίνου να «προβλέψει το μέλλον» με συντονισμένο τρόπο για να διατηρήσει τη «ισχυρή θέση της σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον», μια λευκή βίβλος που συνέταξε η γαλλική εταιρεία συμβούλων Kéa & Partners περιγράφει τα πεδία που θα επηρεάσουν τον τομέα οίνου στο μέλλον για να συμβάλει στον προβληματισμό του, ποια θα είναι τα καθοριστικά σημεία για το αύριο του κρασιού.

 

Μάλλον προβλέψιμες εξελίξεις

Με τα συμπεράσματα των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2018 σε είκοσι επαγγελματίες του κλάδου οίνου της Γαλλίας, δημιουργήθηκε μια Λευκή Βίβλος που προορίζεται να είναι τόσο μια επισκόπηση όσο και μια προοπτική μελέτη για την εξέλιξη του οινικού κλάδου με ορίζοντα το 2030. «Παρά την κερδοφορία του και τις εξαγωγικές επιδόσεις του, ο αμπελοοινικός τομέας φάνηκε ότι έχει μελετηθεί λίγο από την άποψη της συνολικής στρατηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με τομείς όπως το γάλα, για παράδειγμα, αν και λιγότερο κερδοφόρες», δήλωσε η Κριστίν Durroux, συνεργαζόμενη με την Kéa & Partners. Με βάση τις συνεντεύξεις, προσδιορίστηκαν οι τάσεις οι οποίες θεωρούνται δομικές για το μέλλον, ενώ διατυπώνονται και συστάσεις για καθεμιά από αυτές. Από αυτές τις τάσεις, δύο αφορούν το περιβάλλον, πέντε τις επιχειρηματικές πτυχές και η τελευταία για την θέση του κρασιού στην κοινωνία και τον αντίκτυπο των πολιτικών για την υγεία. Εμπορικά, ο κατάλογος της Βίβλου δεν αποτελεί έκπληξη. Η συνεχής άνοδος της Κίνας, εν μέρει χάρη σε νέους καταναλωτές της, «η οποία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης σε 5 χρόνια» αποτελεί μια ακόμα αγορά οίνου που θα μπορούσε να εκτρέψει πολλές οινοπαραγωγές χώρες έως το 2030 όσον αφορά τις ανάγκες συνένωσης οινοποιείων και των δικτύων διανομής και την εξέλιξη των ψηφιακών πωλήσεων και των πωλήσεων στο διαδίκτυο.

 

Μια γνωστή κατάσταση

Μια άλλη εμπορική τάση καταδεικνύει την απειλή για τις μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Γαλλία όσον αφορά την παραγωγή από την Ασία, την Λατινική Αμερική και την Αφρική. Γνωρίζοντας ότι χώρες όπως η Χιλή και η Νότια Αφρική «παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη και πάλι» - οι παράγοντες του τομέα αμφισβητούν τη σημερινή θέση ειδικά της Γαλλίας στο χάρτη των χωρών παραγωγών του αύριο, καθώς επικαλούνται και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η προσφορά από τον Νέο Κόσμο. Η αξιοσημείωτη απουσία της Ισπανίας μεταξύ των απειλών για τη Γαλλία είναι εκπληκτική. Ειδικά επειδή, αν υπάρχει μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής στον κόσμο που αυξάνει την παραγωγή της σε τακτική βάση, είναι η Ισπανία.

Οι παραγωγές χώρες οίνου θα πρέπει να οργανωθούν σε μια διάταξη μάχης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μεσαία κατηγορία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ευρείες συνεργασίες και σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά και σε επίπεδο δομών.

 

100% των προϊόντων χωρίς φυτοφάρμακα το 2030;

Από την άλλη πλευρά, στο περιβάλλον, η Λευκή Βίβλος έχει το πλεονέκτημα να προωθήσει λίγο περισσότερο τη συζήτηση, με στόχο δύο σημαντικά ζητήματα: τα φυτοφάρμακα και την αλλαγή του κλίματος. Στο πρώτο σημείο, θέτει το ζήτημα του επιχειρήματος γύρω από τα βιολογικά κρασιά. Δεδομένης της τρέχουσας απογοήτευσης που εξέφρασε ένα ολόκληρο τμήμα των επαγγελματιών απέναντί τους και του πραγματικού κινδύνου αντίδρασης από τους καταναλωτές, πρέπει να συζητηθεί και να προβλεφθεί πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια πιθανή κρίση. "Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη οργανικών και ευρύτερα προϊόντων χωρίς φυτοφάρμακα δημιουργεί πολλές προκλήσεις στους παραγωγούς και θα μπορούσε να αλλάξει βαθιά το ανταγωνιστικό παιχνίδι", αναφέρει η Λευκή Βίβλος. Και προσθέτει: "Πράγματι, τα προϊόντα αυτά δεν απαντούν φυσικά στις εγγυήσεις που απαιτούν οι καταναλωτές: δηλαδή γεύση ανώτερη των συμβατικών προϊόντων και στην προστασία του περιβάλλοντος". Για τον Ketty Six, γεωπόνο και συνυπογράφοντα τη Λευκή Βίβλο, "αυτή η τάση επιβεβαιώνεται. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει μικρή πίεση ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Αλλά ο βιολογικός τομέας παραμένει αρκετά ασταθής και σε κίνδυνο. Όλοι αναμένουμε ότι θα υπάρξει ένα σκάνδαλο και συνειδητοποιούμε ότι το βιολογικό δεν σημαίνει πολλά, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, και ότι βιολογικό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη φιλικό προς το περιβάλλον, ούτε βέβαια το κρασί χωρίς θειώδη άλατα".

"Το bio μιλάει στους καταναλωτές ... αλλά παραμένει εύθραυστο και θα εμφανιστεί σίγουρα μια νέα ετικέτα ή ίσως αρκετές ετικέτες που θα συνυπάρχουν. Εν πάσει περιπτώσει, τα κρασιά χωρίς θειώδη άλατα, χωρίς φυτοφάρμακα, όλες αυτές οι κατηγορίες, θα είναι συγκεντρωμένες κάτω από διαφορετικές ετικέτες - θα προχωρήσουν. Όλα αυτά τα κρασιά δε θα ονομάζονται βιολογικά. Θα υπάρχει σίγουρη η συνύπαρξή τους. Αυτοί που θα πλασάρουν τις νέες ετικέτες και θα κερδίσουν το στοίχημα είναι εκείνοι που θα παρουσιάσουν ετικέτες οι οποίες θα γίνουν εύκολα κατανοητές στον καταναλωτή".

Πίσω από αυτά τα ζητήματα των μηνυμάτων προς τους καταναλωτές και τη διατήρηση των υποσχέσεων υπάρχουν και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των προμηθειών και της μετατροπής γεωργικών εκτάσεων. Οι προμήθειες και η μετατροπή της γεωργικής γης προϋποθέτουν επενδύσεις και παρόλο που υπάρχουν επιδοτήσεις, πρέπει να υπάρξει εγρήγορση. Χρειάζεται χρόνος και δεν υπάρχει απαραίτητα η ικανότητα να εκτιμηθούν οι επιδράσεις των τιμών, ή της εξάλειψης των παρασιτοκτόνων αυτή τη στιγμή.

Ανεξάρτητα από το ποια ετικέτα επιτυγχάνει το σκοπό της και ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής οίνων χωρίς φυτοφάρμακα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα τμήματα που είναι αφιερωμένα σε προϊόντα που περιέχουν "μηδενικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων" και ανθίζουν στα σημεία πώλησης λιανικής είναι εκεί για να δείξουν το δρόμο και στο κρασί. "Υπάρχει ομοφωνία στο γεγονός ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια κατεύθυνση χωρίς φυτοφάρμακα. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη με ποια μορφή ή με ποια ετικέτα, αλλά γι 'αυτούς είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε αυτή την κατεύθυνση".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 810 επισκέπτες συνδεδεμένους