Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη με τονThierry Coste, πρόεδρο της ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου, η Copa-Cogeca επιβεβαίωσε την επιστροφή ευρωπαϊκής συγκομιδής στα κανονικά επίπεδα των περίπου 170 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, αφού επισήμανε την ιστορική πτώση το 2017. Ο ThierryCoste, πρόεδρος της ομάδας οίνου, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με την εξέλιξη της τρέχουσας συγκομιδής και τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται επί του παρόντος για το μέλλον του τομέα.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συγκομιδή του 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Βρισκόμαστε πλησιέστερα προς το 2016 και το 2015, οπότε δεν είναι μια πολύ πλεονασματική συγκομιδή. Φυσικά, αυξήθηκε, αλλά το 2017 ήταν η μικρότερη συγκομιδή από το 1945. Φέτος, θα έχουμε μια καλή συγκομιδή όσον αφορά τον όγκο, αλλά κυρίως όσον αφορά την ποιότητα. Ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικός σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η προσφορά είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη φέτος, με πολύ, πολύ καλές δυνατότητες.

 

Δεδομένης της σημασίας της παραγωγής φέτος, πώς βλέπετε την κατάσταση της αγοράς;

Η αύξηση θα πρέπει να είναι της τάξεως του 19 με 20% φέτος. Για μια συγκομιδή, ο σημαντικότερος δείκτης δεν είναι απαραίτητα η ποσότητα, αλλά η διαθεσιμότητα. Ωστόσο, φέτος, έχουμε ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα, όχι μόνο λόγω της χαμηλής παραγωγής πέρυσι, αλλά και χάρη στην καλή δυναμική των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, με αύξηση κατά 2,7%, βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Σημειώστε ότι στη Γαλλία έχουμε ήδη δει πολλές πωλήσεις οίνων από τη συγκομιδή του 2018, ειδικά στα ροζέ όπου, από τις αρχές Οκτωβρίου, εξήλθαν σημαντικοί όγκοι από τα οινοποιεία για να ικανοποιήσουν μια ισχυρή ζήτηση για αυτό το είδος προϊόντος. Μπορεί να υπάρχει ένα κυκλικό φαινόμενο, δεδομένου του καιρού, αλλά αυτή η τάση γίνεται ένα βιώσιμο μοντέλο. Φέτος, συγκεντρώνονται όλα τα θεωρητικά στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχουν παγκόσμια ενεργές ροές σε σταθερές τιμές.

 

Ο OIVμόλις δημοσίευσε ότι η παγκόσμια παραγωγή βρίσκεται σε ρεκόρ φέτος. Αυτό θα επηρεάσει την αγορά των ευρωπαίων παραγωγών;

Όχι, επειδή τα στοιχεία του OIVβασίζονται σε εκτιμήσεις από τον Ιούλιο και αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν με τα πραγματικά δεδομένα. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά. Ήταν απολύτως απαραίτητο να έχουμε το 2018 μια συγκομιδή αυτού του επιπέδου για να εξισορροπήσουμε τους όγκους. Αν είχαμε ξανά μια μικρή συγκομιδή, διατρέχαμε τον κίνδυνο απώλειας μεριδίου αγοράς. Μπορούμε να διαχειριστούμε ένα έτος χαμηλού όγκου, αλλά δύο χρόνια δεν αντιμετωπίζονται, το 2018 θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τη ζήτηση σε όλες τις κατηγορίες, με προϊόντα ποιότητας. Σπάνια είμαι τόσο ήρεμος όπως φέτος σε σχέση με την προσέγγιση της συγκομιδής και των αγορών.

 

Η τιμή των ισπανικών κρασιών είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά αυτό το έτος και να γίνει πολύ ανταγωνιστική. Θα δούμε και πάλι μαζικές εισαγωγές στη Γαλλία κατά τη γνώμη σας;

Έχουμε δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, που είναι η κοινή γαλλο-ισπανική επιτροπή. Αυτό συνδέει όχι μόνο τους τομείς και στις δύο χώρες - την παραγωγή και το εμπόριο - αλλά και τα υπουργεία. Θα δούμε τους Ισπανούς ομολόγους μας στις 4 Δεκεμβρίου στο Μπορντώ για να συζητήσουμε την κατεύθυνση της αγοράς. Είναι αλήθεια ότι το περασμένο έτος τα ισπανικά κρασιά παρουσίασαν σημαντική αύξηση τιμών, λόγω της μικρής συγκομιδής, και θα υπάρξουν ορισμένες αναπροσαρμογές, αλλά θα δούμε πώς θα γίνει αυτό. Σήμερα δεν υπάρχει φωτιά στη λίμνη (ένταση). Σημειώνουμε ότι οι εισαγωγές ισπανικών οίνων δεν συνδέονταν αναγκαστικά με τις τιμές, αλλά κυρίως με την περιορισμένη διαθεσιμότητα των γαλλικών οίνων για μια περίοδο. Φέτος, διαθέτουμε διαθεσιμότητα και όλο και περισσότεροι αγοραστές έχουν συμβόλαια εταιρικής σχέσης με τα οινοποιεία σε μεγάλους όγκους, γεγονός που επιτρέπει τη σταθεροποίηση της αγοράς. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε μεταβλητότητα και σε αυτήν την περίπτωση, αντιδρούμε με σταθερότητα. Οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά σωστές. Υπάρχουν πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές στις πρώτες συμφωνίες, ειδικά στα ροζέ, καθώς αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο χειρισμού για να είναι σε θέση να πωληθούν τα κρασιά που συσκευάζονται τόσο νωρίς. Η εμπειρία μου στον τομέα αυτό με οδηγεί να πω ότι φέτος δεν θα είναι η δυσκολότερη χρονιά στην αγορά και οι τιμές πρέπει να διατηρηθούν.

 

Εντούτοις, πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι των οίνων που εισάγονται στην Κοινότητα   για την αποτροπή της εξαπάτησης;

Δεν είμαι οπαδός αυτού του είδους δράσης, πιστεύω περισσότερο στην επιτροπή που συγκροτήσαμε με τους Ισπανούς ομολόγους μας. Υπάρχει μια κοινή επιστολή μεταξύ των γαλλικών και ισπανικών υπουργείων για την ανακοίνωση όλων των στοιχείων της συγκομιδής, της διαθεσιμότητας και άλλων πληροφοριών. Είμαι πεπεισμένος ότι, όσο περισσότερο θα προμηθεύσουμε την αγορά με λογικά στοιχεία, τόσο περισσότερο θα αποτρέψουμε ορισμένα οινοποιεία, ειδικά εκείνα που είναι λίγο απομονωμένα, από το να πανικοβληθούν και να πουλήσουν προς τα κάτω.

 

Αυτήν την περίοδο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, το Brexit. Ανησυχείτε για τις συναλλαγές οίνων με το Ηνωμένο Βασίλειο;

Δεν ανησυχώ γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό. Φυσικά, θέλουμε μια συμφωνία, με μια μεταβατική περίοδο που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να βρει γέφυρες για να ζήσουμε μαζί. Δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι επειδή εγκατέλειψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί καταναλωτές θα αρχίζουν να πίνουν μόνο αυστραλιανά ή νοτιοαφρικανικά κρασιά. Πιστεύω ότι οι καταναλωτές που πίνουν γαλλικά, ισπανικά ή άλλα ευρωπαϊκά κρασιά θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα δούμε πώς πηγαίνει, αλλά είμαι πολύ ήρεμος και αισιόδοξος. Έχοντας συναντήσει τον MichelBarnierαρκετές φορές, γνωρίζω ότι είναι ένας ιδιαίτερα λαμπρός άνθρωπος και ότι ξέρει πώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας για να βρει μια διέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 625 επισκέπτες συνδεδεμένους