Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Οκτωβρίου 2018

Στην ψηφιακή εποχή περνά το κρασί στο ΥΠΑΑΤ

Δε μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς τις ακάματες προσπάθειες που καταβάλλει το τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων ποτών ειδικά μετά (και πριν άλλωστε) την συγχώνευση των επιμέρους τμημάτων (Αμπέλου και Οίνου), όταν επί της ουσίας κλήθηκε να λειτουργήσει με μειωμένο αριθμό υπαλλήλων (4 τουλάχιστον) και να φέρει εις πέρας τα θέματα του συνόλου πλέον του αμπελοοινικού κλάδου, μαζί βέβαια με αυτά των αλκοολούχων ποτών.

Δεν είναι μόνο η επαρκέστατη κατάρτιση του συνόλου των στελεχών του τμήματος, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η στρατηγική κατεύθυνσή του, που προτάσσει την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» του αμπελοοινικού τομέα, που εκτός από εργαλείο ελέγχου εξελίσσεται και σε εργαλείο λήψης στρατηγικών αποφάσεων για τον τομέα.

Η ποιοτική ανάλυση που προκύπτει από την επεξεργασία των ηλεκτρονικών δεδομένων που εισάγονται στη βάση δεδομένων της Πληροφορικής, είναι ανεκτίμητη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΚΕΟΣΟΕ που εισηγήθηκε το 2011 την ψηφιοποίηση των Δηλώσεων Συγκομιδής και των Δηλώσεων Παραγωγής, αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό τα δεδομένα του υπουργείου, για λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Το υπόμνημα της ΚΕΟΣΟΕ προς το υπουργείο Οικονομικών για την έξαρση της παραοικονομίας εξαιτίας της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί, βασίστηκε στα επεξεργασμένα ηλεκτρονικά δεδομένα που της παρείχε το τμήμα Αμπέλου το 2016 σχετικά με τις Δηλώσεις Συγκομιδής σε συνάρτηση με τους δηλούμενους όγκους παραγωγής οίνου, που τεκμηρίωσαν ότι η είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί θα κυμανθεί γύρω από τα 24.000.000 €, γεγονός που επαληθεύθηκε.

Ανάλογη ήταν και η διαδικασία ηλεκτρονικής επεξεργασίας των εγκριθεισών Αδειών Φύτευσης, όταν το τότε τμήμα Αμπέλου παρείχε ανάλυση των Αδειών βάσει των κριτηρίων ανά Περιφερειακή Ενότητα και νομό, βάσει της οποίας κατεδείχθη η αστοχία χορήγησης Αδειών Φύτευσης ως προς το περιεχόμενο του κριτηρίου της υφιστάμενης έκτασης αμπελώνα που οδηγεί την αδειοδότηση σε μη βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, καθώς επίσης και την αστοχία χρήσης της Εθνικής αντί της Περιφερειακής κατανομής, που οδηγεί σε ασυμμετρία την κατανομή των Αδειών στις Περιφέρειες σε σύγκριση με την έκτασή τους σε φυτεμένα αμπέλια.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση του αμπελοοινικού τομέα, αφού σήμερα μια σειρά από δεδομένα εισάγονται και επεξεργάζονται ηλεκτρονικά από το τμήμα και αφορούν τις Δηλώσεις Συγκομιδής σε σύνδεση με το Αμπελουργικό Μητρώο, τις Δηλώσεις Αποθεμάτων, τις εγκρίσεις Αδειών Φύτευσης, τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων της ΚΟΑ.

Όλα αυτά πέραν των υπόλοιπων υποχρεώσεων (παραγωγή εθνικής νομοθεσίας, υποχρεώσεις έναντι της Commission κλπ ) του τμήματος Αμπέλου ,Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών , να τονισθεί ότι υλοποιούνται από 5 μόνο υπαλλήλους ,όταν το οργανόγραμμα του υπουργείου προβλέπει 11 υπαλλήλους ,από τους οποίους οι 5 είναι αποσπασμένοι και ένας βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών .

Επιστέγασμα όμως αυτής της αξιόλογης αντίληψης του λειψού αριθμητικά σημερινού τμήματος, είναι η επικείμενη ανάρτηση στις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου, της ψηφιακής Δήλωσης Παραγωγής των οινοποιείων, η οποία όπως μας ενημερώνει το τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων ποτών, θα «συνεργάζεται» με το ηλεκτρονικό αρχείο των Δηλώσεων Συγκομιδής με τέτοιο τρόπο που αφενός θα διασταυρώνει τις δηλωθείσες ποσότητες από τον αμπελουργό (με την χρήση του ΑΦΜ του), με τις αντίστοιχες Δηλώσεις του οινοποιού και με έμφαση στις κατηγορίες των οίνων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακοί), αφού στην Δήλωση Συγκομιδής η οποία συνδέεται με το Αμπελουργικό Μητρώο, δηλώνεται ο προορισμός των σταφυλιών, αλλά κυρίως ελέγχεται η θεσμοθετημένη απόδοση, αν πρόκειται για οίνο με ΠΟΠ ή με ΠΓΕ.

Κατά συνέπεια με τη Δήλωση Παραγωγής των Οινοποιείων θα «κλειδώνει» αφενός η επιλεξιμότητα της σταφυλικής α΄ύλης ως προς τη νομιμότητα κατεύθυνσης της σε εν δυνάμει οίνο με ΠΟΠ ή με ΠΓΕ, αλλά επίσης και ως προς τους νόμιμα δηλούμενους όγκους οίνου, σε συνδυασμό με την εισκόμιση σταφυλικής παραγωγής από τους συνεργαζόμενους με το οινοποιείο, αμπελουργούς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του τμήματος, κάθε ποσότητα που δεν αντιστοιχεί σε 13ψήφιο κωδικό αμπελοτεμαχίου οινοποιήσιμων ποικιλιών θα καθίσταται αυτομάτως μη επιλέξιμη, με επιπτώσεις που σήμερα αποφεύγονται.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 213 επισκέπτες συνδεδεμένους