Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Σεπτεμβρίου 2018

Η απόφαση για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ήταν και παραμένει πολιτική απόφαση, καθοριστική η απόφαση του Σ.τ.Ε.

Είναι αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία για τον κλάδο η απόφαση του Σ.τ.Ε. να ακυρώσει την εφαρμοστική απόφαση για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί.

Η επιβολή όμως του άδικου και άστοχου φόρου θεσπίστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015 με το άρθρο 13 του νόμου 4346/2015 (ΦΕΚ Α 152/2015), ο οποίος αντικατέστησε το άρθρο 91 του ν. 2960/2001, άρθρο το οποίο όρισε τον συντελεστή ΕΦΚ στο κρασί στα 20 € / εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

Σε ολόκληρη την ΕΕ ίσχυε και ισχύει ότι το κρασί εντάσσεται στα αλκοολούχα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και κάθε Κράτος Μέλος ορίζει εάν ο συντελεστής του φόρου θα είναι μηδενικός ή όχι.

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Αγγλία επέβαλλαν συντελεστή φόρου μεγαλύτερο του μηδενός και από 1/1/2016 στα Κράτη Μέλη που επιβάλλουν ΕΦΚ στο κρασί προστέθηκε και η Ελλάδα.

Είναι συνεπώς αδύνατο ο νόμος που επέβαλλε στην Ελλάδα τον ΕΦΚ στο κρασί να κριθεί ακόμη και αντισυνταγματικός από το Σ.τ.Ε. (δεν έγινε ποτέ τέτοια προσφυγή στο Σ.τ.Ε.), αφού βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η ένταξη όμως του ευρωπαϊκού κρασιού στα προϊόντα με ΕΦΚ έστω και μηδενικό, παράγει υποχρεώσεις για τον κλάδο αφού ανεξάρτητα με τον συντελεστή του φόρου το προϊόν παρακολουθείται υποχρεωτικά από τα Τελωνεία και ισχύουν όλες οι ανάλογες διατάξεις των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ (Φορολογικές Αποθήκες, Εγγυήσεις, Εγκεκριμένοι Αποθηκευτές, Έλεγχοι, κλπ.). Ακόμη συνεπώς και να επανακαθοριστεί ο συντελεστής του ΕΦΚ στο κρασί μηδενικός, οι υποχρεώσεις αυτές θα παραμείνουν, αλλά είναι μαχητό το θέμα των ογκομετρήσεων των δεξαμενών.

Η ΚΕΟΣΟΕ επισκέφθηκε χθες την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και συγκεκριμένα την Διεύθυνση ΕΦΚ και ΦΠΑ, προκειμένου να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες της Διοίκησης και τι επιφέρει η απόφαση του Σ.τ.Ε.

Όλοι αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης από το Σ.τ.Ε., ώστε να ενημερωθούν για το αιτιολογικό σκεπτικό της ακύρωσης. Αυτό που η ΚΕΟΣΟΕ αποκόμισε ως πάγια πρακτική της Γ.Δ. Τελωνείων σε ανάλογες περιπτώσεις ακυρώσεων αποφάσεών του από το Σ.τ.Ε. , είναι ότι θα λάβουν πιθανότατα εντολή από το Γενικό Γραμματέα της ΑΑΔΕ, συμμόρφωσης στο σκεπτικό της απόφασης του Σ.τ.Ε., που θα γίνει με έκδοση νέας απόφασης. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται κυρώσεις για τη Διοίκηση, ακόμη και πρόστιμα.

Η ΑΑΔΕ είναι Ανεξάρτητη Αρχή χωρίς δικαιοδοσία να καταργεί νόμους, δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση αλλά, από τους δανειστές. Συνεπώς η ΑΑΔΕ δεν έχει πολιτική ευθύνη, για τον ΕΦΚ στο κρασί, η οποία παραμένει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Είναι άγονο συνεπώς να πιεστούν τα Τελωνεία, για να δώσουν διευκρινίσεις αφού μετά την καθαρογραφή της απόφασης, οι νομικοί Σύμβουλοι της ΑΑΔΕ θα αντιμετωπίσουν νομικά το αιτιολογικό σκεπτικό της ακύρωσης της απόφασης από το Σ.τ.Ε.

Αυτό ενδεχομένως που μπορεί να γίνει είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής να πιέσει την κυβέρνηση, γιατί το νομικό κενό που δημιουργεί η ακύρωση της απόφασης από το Σ.τ.Ε., ακυρώνει και τις διαδικασίες είσπραξης του ΕΦΚ, αφού όλες οι δευτερογενείς σχετικές αποφάσεις (ΔΕΦΚΦ) της ΑΑΔΕ, «πατούν» πάνω στην αρχική απόφαση, που το Σ.τ.Ε. ακύρωσε (ΔΕΦΚΦ 5036381/16.12.2015).

Από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα η ισχύς της ακύρωσης της απόφασης ορίζεται ότι αρχίζει από τις 3/9/2018.

Ανάλογα με το περιεχόμενο της απόφασης ακύρωσης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ακυρωθείσα απόφαση από το Σ.τ.Ε., «εξαφανίζεται» ολικώς από τη θέσπισή της (26.12.2015). Κατά συνέπεια μπορεί να εγείρονται θέματα, όπως η καταβολή του ΕΦΚ των τιμολογίων του Αυγούστου του 2018 που πραγματοποιείται στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018, αλλά ακόμη και οι συνέπειες είσπραξης του ΕΦΚ διαχρονικά με βάση μια απόφαση που δεν υπήρξε ποτέ, λαμβανομένου υπόψιν όμως ότι τον ΕΦΚ στο κρασί, τον καταβάλλει ο τελικός καταναλωτής.

Η εξέλιξη αυτή είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, που έχει πλέον την ευθύνη να αντιμετωπίσει ένα πολύπλοκο θέμα, με φορολογικές προεκτάσεις και πιθανότατα να δημιουργηθεί τέτοια εμπλοκή, που η πιο συμφέρουσα λύση και πέραν της πολιτικής απόφασης, να είναι η κατάργηση (μηδενισμός) του ΕΦΚ στο κρασί.

Αναμονή συνεπώς για την καθαρογραφή της απόφασης του Σ.τ.Ε.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 348 επισκέπτες συνδεδεμένους