Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Ιουλίου 2018

Χάρις στο Συνεργατισμό οι δουλοπάροικοι έγιναν άνθρωποι, Νίκος Κατσουρίδης ,Κύπριος βουλευτής

Πέντε και μισό χρόνια πήγαν χαμένα. Διέρρευσαν τουλάχιστον σε απραξία, ώσπου φτάσαμε στις 8 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, όπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων τελέστηκε η κηδεία του Συνεργατισμού.

Η κηδεία της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κατάκτησης των Κυπρίων. 110 ολόκληρα χρόνια μιας πορείας η οποία στο διάβα της βοήθησε τον κύπριο αγρότη, εργάτη, νοικοκύρη, δάσκαλο, αστυνομικό, ιερέα, υδραυλικό, οικοδόμο και άλλους πολλούς απλούς κύπριους, να σταθούν στα πόδια τους.

 

Να φτιάξουν σπίτια και νοικοκυριά. Να σπουδάσουν παιδιά. Να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, αναπτύξεις διαφόρων ειδών. Χάρις στο Συνεργατισμό οι δουλοπάροικοι έγιναν άνθρωποι. Απόκτησαν το δικαίωμα της δημιουργίας και το προνόμιο να κάνουν όνειρα. Για δεκαετίες ο Συνεργατισμός στάθηκε το οχυρό απέναντι στην αυθαιρεσία και την σκληρότητα των ιδιωτικών τραπεζών στην Κύπρο. Άνοιξε δρόμους και στήριξε χιλιάδες πρωτοβουλίες σε πολλαπλές δραστηριότητες εμπορικής και άλλες οικονομικής φύσης δραστηριότητες.

Σ΄ αυτήν την αιωνόβια πορεία έγιναν και λάθη. Σοβαρά ορισμένα και άλλα σοβαρότατα. Η ουσία όμως είναι ότι έστω και μ΄ αυτά, και παρά την οικονομική κρίση, και το κούρεμα των τραπεζών (πλην Συνεργατισμού), παρ’ όλες τις υπονομεύσεις και παγίδες θα μπορούσε να σταθεί. Θα μπορούσε να μην χαθεί. Θα διερωτηθώ μόνο για ένα θέμα ως παράδειγμα.

• Αν προχωρούσε η κυβέρνηση να δημιουργήσει φορέα «κόκκινων δανείων», όπως κάνει τώρα κατόπιν εορτής, θα βοηθούσε το τραπεζικό σύστημα να ορθοποδήσει ή όχι; Σε τέτοια περίπτωση, χωρίς τα ΜΕΔ ( Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ) , ο Συνεργατισμός θα καθίστατο ή όχι πανίσχυρος;

Ούτε αυτή η εισήγηση, η οποία τέθηκε από διάφορες πλευρές εδώ και χρόνια και προεκλογικά έντονα, δεν υιοθετήθηκε, ούτε και κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο λήφθηκε για 5 ½ χρόνια και έτσι μοιραία ο Συνεργατισμός, που αφέθηκε στον αναπνευστήρα, απαγχονίστηκε στις 8 Ιουλίου 2018. Μια μέρα πριν την επέτειο της 9ης Ιουλίου, οπόταν οι Οθωμανοί κατακτητές απαγχόνισαν αρχιερείς και προύχοντες. Είναι και αυτός ο Ιούλιος ένας πεισματάρης μήνας που μας καίει με τις θερμοκρασίες αλλά και με άλλες ακόμα πιο τραγικές φωτιές.

Πάει λοιπόν και ο Συνεργατισμός. Περνά στις ιστορικές καλένδες. ΄Όπως πέρασαν και άλλες οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας. Όπως χάνονται παρόμοιες κατακτήσεις και άλλων λαών. Όπως σμπαραλιάζεται ο κοινωνικός ιστός, το εργασιακό ωράριο, η υγεία, η παιδεία σε πολλές χώρες του κόσμου. Όπως σαρώνονται ωφελήματα και δεδομένα που κατέστησαν τον άνθρωπο – άνθρωπο!

Και όλα αυτά στο όνομα ενός τάχατες εκσυγχρονισμού, που πραγματοποιείται μονόπλευρα, μονόδρομα και ισοπεδωτικά. Με αναλγησία και σκληρότητα που θυμίζει τα αρχικά στάδια εμφάνισης και δημιουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Που σήμερα, στην νεοφιλελεύθερη του έκδοση, σαρώνει ως τσουνάμι, πέραν από κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα αιώνων, γκρεμίζει και σωρεία δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών και ανθρωπίνων και πολιτικών ελευθεριών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 85 επισκέπτες συνδεδεμένους