Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Ιουνίου 2018

Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το κοινοτικό κεκτημένο, για τον Π.Γ.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Με αφορμή τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την Συμφωνία Ελλάδας και π.Γ.Δ.Μ. , όσον αφορά στην χρήση του όρου Μακεδονία στις Γεωγραφικές Ενδείξεις Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.,

είναι σκόπιμο να εξεταστεί το πολιτικό και το νομικό σκέλος της συμφωνίας, σε σχέση με το ενωσιακό δίκαιο, που συνιστά άλλωστε και το κοινοτικό κεκτημένο.

Είναι γνωστό ότι με στόχο την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων των παραγόμενων οίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι των παραγωγών οίνων εκτός Ε.Ε., τα κράτη – Μέλη υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τους Τεχνικούς Φακέλους όλων των παραγόμενων με Π.Ο.Π. και με Π.Γ.Ε. οίνων στην επικράτεια τους, μέχρι τις 31.12.2009.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι κανονισμοί Ε.Ε. 479/08 και 1308/2013 «προκειμένου να απολαύουν προστασία στην Ένωση, οι ονομασίες προέλευσης και οι γεωγραφικές ενδείξεις των οίνων, θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να καταχωρίζονται σε ενωσιακό επίπεδο σύμφωνα με διαδικαστικούς κανόνες που καθορίζονται από την Επιτροπή» 

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει ήδη κατοχυρώσει 33 γεωγραφικές ενδείξεις οίνων με Π.Ο.Π. και 120 γεωγραφικές ενδείξεις οίνων με Π.Γ.Ε., μεταξύ των οποίων και ο οίνος Π.Γ.Ε. Μακεδονία με το ΦΕΚ Β 694/1989 και το ΦΕΚ Β 1012/2000.

Στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από την κατάθεση των Τεχνικών Φακέλων, η Ελλάδα για όλους του οίνους μέχρι 31.12.2009, στο Ενιαίο έγγραφο και στις Προδιαγραφές προϊόντος που συμπεριλαμβάνονται ως υποχρεωτικά στοιχεία στον Τεχνικό Φάκελο, τεκμηρίωσε με λεπτομερή περιγραφή τον ιστορικό, πολιτιστικό κοινωνικό δεσμό που έχει ο κάθε παραγόμενος οίνος σε σχέση με την γεωγραφική περιοχή.

Φυσικά τέτοια τεκμηρίωση και μάλιστα ιστορικά αδιάσειστη περιλαμβάνεται και στον Τεχνικό Φάκελο του οίνου με Π.Γ.Ε Μακεδονία.

Έκτοτε ο παραγόμενος οίνος με Π.Γ.Ε. Μακεδονία προστατεύεται σε ενωσιακό επίπεδο, αφού η COMMISSION τον έχει καταχωρήσει στο Μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Περαιτέρω χρήζει νομικής διερεύνησης εάν στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της π. Γ.Δ.Μ. όσον αφορά την σύσταση επιτροπής για τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), και τα εμπορικά σήματα και επωνυμίες (trademarks και brand names) εμπίπτουν οι κατοχυρωμένες ενδείξεις της χώρας μας από την Ε.Ε., κατοχύρωση που αποτελεί σαφώς κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και δικαίωμα που δεν είναι σήμερα διαπραγματεύσιμο.

Στην άποψη αυτή της ΚΕΟΣΟΕ συμφωνούν και στελέχη του Υπ.Α.ΑΤρ και θα είναι σκόπιμο να υπάρξει σχετική συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών στην ίδια κατεύθυνση.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στο ίδιο ενωσιακό νομικό πλαίσιο στηρίχτηκαν ο ΑΟΣ Νάουσα «ΒΑΕΝΙ» και η Οινοποιεία Τσάνταλη, ώστε να απαγορευτεί στους Σκοπιανούς η κυκλοφορία οίνων με την ονομασία «Μακεδονικός» στην Γερμανική αγορά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνεται αλλαγή της ονομασίας ελληνικής Περιφερειακής Ενότητας της Μακεδονίας και φυσικά η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα χρήσης του όρου Μακεδονία. Σε ανάλογο επίπεδο η Τουρκία, κατά την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. και για τα ανοιχτά κεφάλαια που υπάρχουν, εξετάζεται εάν η νομοθεσία της και η πρακτική της σε όλα τα θέματα, συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο, διαφορετικά καλείται από την Ε.Ε. να προσαρμοστεί σε αυτό.

Είναι συνεπώς σκόπιμο να δημιουργήσουμε ένα κοινό πολιτικό μέτωπο για τα θέματα αυτά, ώστε να διασφαλίσουμε την συνέχεια της ιστορικής κληρονομιάς και του δεσμού που έχει αυτή με τα παραγόμενα προϊόντα στη χώρα μας.



ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 111 επισκέπτες συνδεδεμένους