Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Ιουνίου 2018

Μειώνονται οι εκτάσεις αμπελώνων στη Γαλλία και στην Ελλάδα όπου υπάρχει κίνδυνος απώλειας Αδειών Φύτευσης


Το FranceAgriMer προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα δικαιωμάτων φύτευσης που προέρχεται από το παλαιό σύστημα δικαιωμάτων Φύτευσης, που θα μπορούσαν να χαθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FranceAgriMer 30.000 εκτάρια κατέχουν δικαιώματα φύτευσης από το προηγούμενο σύστημα διαχείρισης φυτεύσεων (ΚΑΝ(ΕΕ) 479/08) που μετατράπηκαν στα τέλη του 2015 στο νέο σύστημα. Τα δικαιώματα φύτευσης αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και να φυτευθούν μέχρι το 2023. Στο απόθεμα 5.000 εκτάρια θα χαθούν μετά τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, εάν δεν χρησιμοποιηθούν.

Στα τέλη του 2015, περίπου 60.000 εκτάρια δικαιωμάτων φύτευσης στη Γαλλία μεταφέρθηκαν από το παλαιό στο νέο σύστημα, από αυτά 6.000 εκτάρια έχουν ήδη λήξει επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εγκαίρως. Άλλα 24.000 εκτάρια χρησιμοποιήθηκαν από αυτό το απόθεμα αφού φυτεύτηκαν αντίστοιχες εκτάσεις. Η έκταση αυτή μπορεί να φαίνεται σημαντική, διότι προστίθενται στις άδειες νέων φυτεύσεων που χορηγεί το FranceAgriMer, που είναι 3.500 εκτάρια για την περίοδο 2015/2016 και 4.530 εκτάρια για την περίοδο 2016/2017.

 

Μείωση αμπελώνα

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι ο γαλλικός αμπελώνας αρχίζει να αυξάνεται και πάλι. Ωστόσο, οι τελωνειακές στατιστικές δείχνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τη διοίκηση των τελωνείων, η έκταση του αμπελώνα στην παραγωγή συνεχίζει να μειώνεται. Είχε αυξηθεί στα 770.000 εκτάρια το 2010 για να μειωθεί στα 745.000 εκτάρια το 2017. Η διοίκηση φοβάται επίσης ότι πολλά από τα 30.000 εκτάρια με τα υπόλοιπα δικαιώματα φύτευσης θα χαθούν, διότι μετά από αυτή τη χρονιά, οι κάτοχοί τους θα επιδιώξουν πλέον να λάβουν ενίσχυση αναδιάρθρωσης για αυτά τα δικαιώματα φύτευσης. 

Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα δικαιώματα φύτευσης ανέρχονται σε 100 εκτάρια, συνεπώς δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αμπελουργικών επιφανειών όπως στη Γαλλία.

Όμοια με τη Γαλλία όμως παρά την ετήσια χορήγηση 6.300 περίπου στρεμμάτων μέσω των νέων Αδειών Φύτευσης, επειδή οι δικαιούχοι δεν προβαίνουν στη φύτευση αμπελώνα εξαιτίας του υψηλού κόστους εγκατάστασης, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετά την πάροδο τριετίας να χαθούν οι Άδειες.

Παρά την επιτυχή προσπάθεια της ΚΕΟΣΟΕ να ενταχθούν οι Άδειες Φύτευσης στα Σχέδια Βελτίωσης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με 1407 € / στρέμμα, η ένταξη των Αδειών στα Σχέδια θα ισχύσει για τις χορηγήσεις 2016/17 και 2017/18.

Από το 2018 και μετά δεν υπάρχει στον ορίζοντα πρόνοια χρηματοδότησης των νέων Αδειών Φυτεύσεων με κίνδυνο την απώλεια δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων για τη χώρα μας, ειδικά εάν δεν τροποποιηθούν τα κριτήρια προτεραιότητας χορήγησης των Αδειών Φύτευσης, που στην ουσία αποκλείουν τους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων από 20 στρέμματα και πάνω.

Και στην Ελλάδα παρά τη χορήγηση 6.300 στρεμμάτων ετησίως η επιφάνεια των αμπελώνων μειώνεται, χάνοντας 23,26% των εκτάσεων του από το 1990, έτος από το οποίο ο ελληνικός αμπελώνας μειώνεται αδιάλειπτα.

Για το λόγο αυτό καθίσταται επιτακτικός ο Στρατηγικό Σχεδιασμός της ελληνικής αμπελουργίας, ώστε ν’ ανασχεθούν οι τάσεις μείωσής του, που πρωταρχικά οφείλονται στην ανύπαρκτη κερδοφορία της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους