Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Απριλίου 2018

Άκυρη η Διάταξη για Διαγραφή από το Μητρώο, αγροτικών συνεταιρισμών με κύκλο εργασιών κάτω των 30.000 ευρώ.

Ανδριανή-Άννα Μητροπούλου-Δικηγόρος

Πρώην Νομικός  Σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ.


Από πολλούς  αγροτικούς  συνεταιρισμούς  τίθενται ερωτήματα, σχετικά με την ισχύ της διάταξης  της περιπτώσεως  δ) του άρθρου 6 της Απόφασης με αριθμό 2062/2016, όπως ισχύει, του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την άνω διάταξη ορίζεται ότι ,διαγράφονται από το Εθνικό   Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί  των οποίωνο κύκλος εργασιών, ο οποίος  πρέπει να  προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από παραγωγική δραστηριότητα  δεν υπερβαίνει το ποσόν των 30.000 ευρώ , κατά μέσον όρο ,σε χρονικό διάστημα   μιας  τριετίας, ή το ποσόν των 10.000 ευρώ ,για συνεταιρισμούς γυναικών ,βιολογικών προϊόντων μικρών νησιών και ορεινών περιοχών.

Άποψή μας είναι, ότι η διάταξη αυτή , η οποία διαλαμβάνεται  στην  με αριθμό   2062/2016  Υπουργική Απόφαση  και την τροποποιητική  της  656/2018, η οποία αναφέρεται στην λειτουργία του Μητρώου   δεν είναι νόμιμη, συνεπώς άκυρη, διότι έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως.

Συγκεκριμένα : Με τις παραγράφους  4 και 5 του άρθρου 20 του ν.4384/2016, ορίζεται ότι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί διαγράφονταιαπό το μητρώο για λόγους, που αφορούν στη μη υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών, που επισυνάπτονται στην τακτική  ετήσια δήλωσή τους  καθώς   και  για μη τήρηση των διατάξεων του νόμου και του καταστατικού τους  όπως οι λόγοι αυτοί εξειδικεύονται με την υπουργική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η οποία θα εκδοθεί και με την οποία   καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης των τακτικών δηλώσεων,  επιπλέον απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στην τακτική δήλωση   καθώς και η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής τους, οι λόγοι και η διαδικασία διαγραφής των ΑΣ από το μητρώο και ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα.

Σύμφωνα με την άνω  διάταξη του νόμου , παρέχεται η εξουσιοδότηση στο κ. Υπουργό  ΥΠΑΑΤ , να εξειδικεύσειμε την απόφασή του, την οποία θα εκδώσει,  τους λόγους, που αναφέρονται στον νόμο (4384/2016) η παράβαση των οποίων επιφέρει την διαγραφή του αγροτικού συνεταιρισμού από το Μητρώο.

Όμως ο ν. 4384/2016, σε ουδεμία διάταξή του προβλέπει, ότι ένας συνεταιρισμός για να χαρακτηρίζεται « μη αδρανής», θα πρέπει , να έχει κύκλο εργασιών από παραγωγική αποκλειστικάδραστηριότητα, 30.000 ευρώ κατά μέσον όρο τριετίας.

Συνεπώς ο κανονιστικός νομοθέτης,  κ. Υπουργός ΥΠΑΑΤ, θέσπισε με την εκδοθείσα   Απόφασή του διάταξη, η οποία βρίσκεται έξω από τα όρια της δράσης, που του έθεσε ο νομοθέτης, καθιστώντας, όμως έτσι την συγκεκριμένη διάταξη της αποφάσεώς του άκυρη.

Συμπερασματικά, αναφέρουμε ότι,  κατά την άποψή μας , διαγραφή από το Μητρώο αγροτικού συνεταιρισμού, με βάση την παραπάνω διάταξη, είναι άκυρη, συνεπώς ουδέν έννομο αποτέλεσμα παράγει. Στην περίπτωση μιας τέτοιας διαγραφής,  οι Αγροτικοί  Συνεταιρισμοί, θα πρέπει να προσβάλουν την απόφαση  της Διοικητικής Αρχής, με την οποία θα διαγράφονται από το Μητρώο, με την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 παρ. 4 της Απόφασης Ένσταση .

Η  Διαγραφή ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού από το Μητρώο, επιφέρει την λύση και θέση του σε εκκαθάριση, για το λόγο αυτό θα πρέπει οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, να επιδείξουν την πρέπουσα επιμέλεια.

Όμως πέραν των νομικών σφαλμάτων, που παρατηρήσαμε, η άνω επίμαχη διάταξη, στην ουσία της,  ακυρώνει το σύνολο των προμηθευτικών αγροτικών συνεταιρισμών και γενικά των αγροτικών συνεταιρισμών, που προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους. Ο καταστατικός σκοπός του αγροτικού συνεταιρισμού, αποτελεί υπόθεση ,αποκλειστικά και μόνον των μελών του.

Συνεπώς αν ένας αγροτικός συνεταιρισμός,  αποφασίσει την προμήθεια στα μέλη του γεωργικών εφοδίων , κτηνιατρικών φαρμάκων , παροχή λογιστικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών σύνταξης αιτήσεων ,για την είσπραξη επιδοτήσεων,  ο συνεταιρισμός αυτός παρά το γεγονός ότι, μπορεί να εμφανίζει ένα κύκλο εργασιών αρκετά σημαντικό, αλλά σε κάθε  περίπτωση να εξυπηρετεί τα μέλη του  ,σύμφωνα με την άνω διάταξη, διαγράφεται από το Μητρώο και τίθεται σε εκκαθάριση. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διάταξη έχει τεθεί από προφανή παραδρομή, διότι δεν είναι δυνατόν να διαλύονται οι προμηθευτικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Σε κάθε περίπτωση  επισημαίνουμε ότι , η παρέμβαση του νομοθέτη στον συνεταιριστικό  σκοπό βάλει ευθέως κατά της συνεταιριστικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης, συνεπώς προσβάλει ανεπίτρεπτα τον πυρήνα του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι,  παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές πρωτίστως και ακολούθως το Σύνταγμα.

Συνεπώς για την αποκατάσταση της συνεταιριστικής/ συνταγματικής, νομιμότητας, η διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί.







ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 188 επισκέπτες συνδεδεμένους