Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου

Κατά την χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυρίου Αλέξη Τσίπρα στον Βόλο, υπήρξε συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Ιωάννη Κίτσιο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν ορισμένα από το πιο σοβαρά προβλήματα του κλάδου.

Μετά την συζήτηση ο Πρόεδρος του επέδωσε το ακόλουθο Υπόμνημα.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Σας είναι  γνωστή η συμβολή των Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην τάξη των αγροτών, στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στην Ελληνική Οικονομία. Πρόσφατα μάλιστα μέλος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον Αγροτικό τομέα σαν μια ατμομηχανή της ανάπτυξης που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για να βγούμε από την κρίση.

Υπό το πρίσμα αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας σας στην περιοχή μας, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε κάποια από τα πιο σοβαρά προβλήματα του Συνεταιρισμού μας και του κλάδου και να αιτηθούμε την αρωγή σας για την επίλυση τους.

 

Πιο συγκεκριμένα

ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Η επιβολή του φόρου δημιούργησε τεράστια στρέβλωση στην αγορά ,όπου η τιμή του λαθραίου-αφορολόγητου κρασιού (λόγω μη καταβολής ΕΦΚ+ΦΠΑ)

φτάνει στο μισό της τιμής του φορολογημένου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και οι πωλήσεις των τιμίων και φορολογούμενων επιχειρήσεων να έχουν μειωθεί δραματικά!

Δυστυχώς όμως τελείωσε και  ο φετινός τρύγος και η κατάργηση του άδικου και αναποτελεσματικού αυτού  φόρου δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση για την κατάργηση έχει ληφθεί και το όλο ζήτημα ανάγεται στην εύρεση ισοδυνάμων που να ικανοποιούν την τροϊκα.

Πρόσφατα ο Διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής δήλωσε πως η απώλεια των φόρων από  το παράνομο εμπόριο σε αλκοολούχα ποτά, έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται  από τα κρατικά ταμεία περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ιδού Κύριε Πρωθυπουργέ η λύση με τα ισοδύναμα. Πάταξη του λαθρεμπορίου και έσοδα 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει γίνει ήδη όμως μεγάλη ζημιά στην αγορά και απαιτείται  να δοθεί λύση.

Συγκεκριμένα  θα πρέπει να δώσετε άμεσα εντολές για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της λαθρεμπορίας που ανθεί. Πιο αναλυτικά θα πρέπει.

 

  1. Να γίνουν  ενδελεχείς έλεγχοι στην διακίνηση των σταφυλιών με συνεργεία η ακόμη και με την συνδρομή του ΣΔΟΕ.
  2. Να γίνεται αντιπαραβολή των τιμολογίων με τις δηλώσεις παραγωγής των παραγωγών αλλά και τα δελτία παραλαβών των οινοποιείων.
  3. Να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι στις δεξαμενές των οινοποιείων και αντιπαραβολή με τις δηλώσεις τους στο Τελωνείο.
  4. Η διακίνηση των οινικών προϊόντων και υποπροϊόντων να γίνεται κατόπιν ελέγχου και φυσικής παρουσίας ελεγκτών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Πρόσφατα επίσημα Υπουργικά χείλη έχουν δηλώσει πως στην αγορά του τσίπουρου γίνεται «της τρελής»

Αυτό δυστυχώς είναι φυσικό επακόλουθο, όταν επιβάλλεται τεράστια φορολογία  τότε  δημιουργείται  ισχυρότατο κίνητρο για λαθραία και παράνομη διακίνηση .

Σίγουρα  δεν είναι τυχαίο το συμβάν στον Τύρναβο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  αδήλωτοι 315 τόνοι τσίπουρου (σημείωση αυτή είναι περίπου η ετήσια πώληση του leader της αγοράς ή το 17% της ετήσιας κατανάλωσης στην Ελλάδα!)

Ορισμένοι επίσημοι αποσταγματοποιοί  από την άλλη ξεκίνησαν και αυτοί την ίδια δουλειά. Αδήλωτα σταφύλια, αδήλωτα αποθέματα, κρυφά καζάνια , μαύρη διακίνηση.

Το αποτέλεσμα? Το 85% του τσίπουρου που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι μαύρο & αφορολόγητο! Αθέμιτος ανταγωνισμός- παράνομος πλουτισμός-απώλεια φόρων-τεράστιος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Αυτή η αυξημένη ζήτηση πρώτης ύλης έχει οδηγήσει και σε ακόμη πιο επικίνδυνες τακτικές. Παράνομες εισαγωγές Βουλγάρικων και Αλβανικών οινοπνευμάτων άγνωστης προέλευσης και διαδικασίας παραγωγής. Είναι γνωστό ότι καθημερινά την χώρα διατρέχουν βυτία με λαθραίο οινόπνευμα.

Ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδας, γίνομαι δέκτης καθημερινά πολλών τηλεφωνημάτων από όλη την Ελλάδα, από Συνεταιρισμούς και Ιδιώτες Οινοποιούς & Αποσταγματοποιούς με την προτροπή της παρέμβασης μου για την επίλυση του τεράστιου αυτού  θέματος.

Η λύση  για να μπει  επιτέλους μια τάξη στην φαύλη αγορά του τσίπουρου είναι απλή. Αρκεί να απαγορευτεί η διάθεση του χύμα προϊόντος στα τελικά σημεία πώλησης.

Θεωρούμε μάλιστα πως είναι προς στην σωστή κατεύθυνση η πρόσφατη απόφαση  για υποχρεωτική χρήση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα τραπέζια των σημείων εστίασης. Κάτι ανάλογο για το τσίπουρο θα  έλυνε το πρόβλημα .

Αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των διήμερων (άλλωστε αυτή η κουλτούρα ευνοεί την ανάπτυξη του προϊόντος) . Όμως θα πρέπει να διατηρηθεί στα επίπεδα για τα οποία θεσμοθετήθηκε και να μην γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και παράνομου πλουτισμού.

Τα όσα ανέφερε χτες στην Λάρισα η αξιότιμη Κυρία Υφυπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα του κλάδου αποτελούν  μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν απαντούν όμως και κυρίως δεν επιλύουν το πιο σημαντικό πρόβλημα του κλάδου που είναι η παράνομη και  λαθραία διακίνηση οίνων και αποσταγμάτων.

Θεωρούμε ότι ορισμένα από τα ανωτέρω προταθέντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την λύση του προβλήματος .

Είμαστε πάντα στην διάθεση σας για περαιτέρω συζήτηση επί των ως άνω θεμάτων

 

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Κίτσιος

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 211 επισκέπτες συνδεδεμένους