Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Ιουλίου 2017

Η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή οίνου οδηγεί σε αύξηση τις τιμές

Και ενώ η Ευρώπη ξεκίνησε τον τρύγο στην Ν. Ισπανία, με προβλέψεις σημαντικών απωλειών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, στην αντιπέρα όχθη ο Νέος Κόσμος, δε φαίνεται να εξισορροπεί την μείωση ποσοτήτων της Ευρώπης με αποτέλεσμα τις αυξητικές τάσεις των τιμών. Στις υπόλοιπες σημαντικές παραγωγές περιοχές οίνων του πλανήτη η εικόνα παρουσιάζεται σχετικά διαφοροποιημένη.

 

Καλιφόρνια: μια δομική ανοδική τάση

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ένα «μέσο όρο» συγκομιδής στην Καλιφόρνια, κοντά σε αυτόν του 2016, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών. «Οι συνθήκες μέχρι τώρα μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική έλλειψη ή σημαντικό πλεόνασμα συγκομιδής, ανεξάρτητα από ποικιλία» ανακοίνωσε ο οινοποιητικός συνεταιρισμός καλλιεργητών Allied. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 26 000 εκτάρια αμπελώνων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, πολλά από τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε παραγωγή το περασμένο έτος, με τα υπόλοιπα να αναμένεται να παράξουν φέτος. Να σημειωθεί ότι σε διάστημα είκοσι ετών, η παραγωγή στην Καλιφόρνια σχεδόν διπλασιάστηκε γεγονός που ισχύει και για την παραγωγή των ΗΠΑ στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή, η Allied Grape Growers επιβεβαιώνει την μετακίνηση των αμπελώνων της Καλιφόρνιας από τις κεντρικές και τις εσωτερικές νότιες περιοχές προς τις βόρειες εσωτερικές και παράκτιες περιοχές, αντανακλώντας το premiumisation στην αγορά των ΗΠΑ.


Ισορροπημένη παγκόσμια αγορά ή τεταμένη;

Τέλος, νοτιότερα, οι κρατικές υπηρεσίες της Χιλής SAG στις αρχές Ιουλίου 2017 ανακοίνωσαν ότι η συγκομιδή ανήλθε στα 9.492.058 εκατόλιτρα (67% ερυθρά), ή 6,4% μικρότερη από ό,τι το 2016 και 26% μικρότερη από το 2015. Σύμφωνα με τον Ciatti, «τα κρασιά του τρύγου 2017 έχουν ήδη προπωληθεί, οι πιο ενδιαφέρουσες προσφορές που έχουν ήδη κλείσει». Στην Αργεντινή, η παραγωγή του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το 2016 (1.957 τόνους), η αγορά χύμα παραμένει υποτονική, λόγω αύξησης των τιμών, συμπεριλαμβανομένων και των Malbec, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι αγοραστές να στρέφονται στη Χιλή. «Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών περαιτέρω στη Χιλή, και η υποτίμηση του πέσο της Αργεντινής θα μπορούσε να κάνει τις προμήθειες πιο ελκυστικές από την Αργεντινή και πάλι».

Χωρίς να περιμένουν, και προκειμένου να μην εξασφαλίσουν τις προμήθειές τους μόνο από τη Χιλή, οι Ρώσοι και Κινέζοι αγοραστές έσπευσαν στη Νότια Αφρική (παραγωγή 2017: 1.418 MT, +3%). Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται καθώς η αγορά συνεχίζει να παγκοσμιοποιείται και γίνεται όλο και πιο ισορροπημένη, ή ακόμα και τεταμένη. Αυτό αποδεικνύεται από τη γενική κατεύθυνση των τιμών που προσδιορίζονται από τη Rabobank στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση.

 

Η Ωκεανία δεν θα αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ισορροπία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οινοπαραγωγών της Αυστραλίας που δημοσίευσε ισοζύγιο παραγωγής στις αρχές Αυγούστου, η συγκομιδή 2017 αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι έχει καταγράψει μια παραγωγή κατά 9% χαμηλότερη σε σύγκριση με το περασμένο έτος, στους 396.000 τόνους. Η μείωση αυτή θα θέσει ένα φρένο στις φιλοδοξίες των εξαγωγέων παραγωγών της Νέας Ζηλανδίας. «Δεδομένης της υψηλής ζήτησης διεθνώς, τα οινοποιεία ήλπιζαν για μια μεγαλύτερη συγκομιδή το τρέχον έτος. Μια μειωμένη παραγωγή θα επιφέρει μέτρια ανάπτυξη το επόμενο έτος» παραπονέθηκε ο διευθυντής της New Zealand Winegrowers, Philip Gregan.

Και ενώ αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα εδώ στην Ελλάδα μετά τον τελευταίο καύσωνα του Ιουλίου και τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, η αισιόδοξη εικόνα των αρχών του Ιουλίου αντιστρέφεται από περιοχή σε περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες που περιέρχονται στην ΚΕΟΣΟΕ. Η Κρήτη μετράει απώλειες όπως και η Πελοπόννησος, ενώ αρκετές περιοχές της Στ. Ελλάδας (Εύβοια) ο περονόσπορος και το ωίδιο έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 117 επισκέπτες συνδεδεμένους