Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Ιουνίου 2017

ΟΗΕ: Παγκόσμια ημέρα Συνεταιρισμών 1-7-2017

Η εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραμένουν ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στην εργαλειοθήκη της ομάδας SDG.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στην ηθική, στις αξίες και σε μια σειρά από επτά θεμελιώδεις αρχές που κρατούν τους ανθρώπους και όχι τα κέρδη στο κέντρο των επιχειρήσεων τους αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την παγκόσμια ημέρα των συνεταιρισιμών ο ΟΗΕ. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι ένα εργαλείο αυτοβοήθειας για τους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους οικονομικές ευκαιρίες μέσω της δύναμης της συλλογικής προσπάθειας και να βγουν από τη φτώχεια. Επανεπενδύουν στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τα μέσα διαβίωσης των μελών τους αλλά και αυξάνοντας τον πλούτο της κοινότητας στο σύνολό της. Αποτελώντας πηγές αξιοπρεπούς εργασίας, χώρους για δημοκρατία και οικοδόμηση της ειρήνης και μια οικονομική δύναμη (οι κορυφαίοι 300 συνεταιρισμοί παράγουν μόνοι τους 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κύκλο εργασιών, περισσότερο από το ΑΕΠ της Γαλλίας), οι συνεταιρισμοί είναι πραγματικά εταίροι στον μετασχηματισμό του κόσμου μας.

Πώς ακριβώς αυτές οι ανθρωποκεντρικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αξίες συμβάλλουν στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της ευημερίας; Πώς υπερασπίζονται εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω; Και τι μπορούν οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν ώστε να υποστηρίξουν καλύτερα τους συνεταιρισμούς στην αποστολή τους να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο;

Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις και να μοιραστούν συνεργατικές λύσεις για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η Επιτροπή Προώθησης και Ανάπτυξης των Συνεταιρισμών (COPAC) θα εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών του 2017 στα πλαίσια του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών του 2017 θα εστιάσει στην ένταξη του θέματος « οι Συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν μένει πίσω», ενώ συμπληρώνει το θέμα προτεραιότητας του πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου για την αειφόρο ανάπτυξη του 2017: «Η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ευημερίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».

Στην εκδήλωση θα παραστούν υψηλού επιπέδου ομιλητές υπό την ιδιότητα του μέλους της COPAC, συνεταιρισμοί και μόνιμες αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια διαδραστική συζήτηση με ομιλητές, ενώ θα παρακολουθήσουν το ντεμπούτο του βίντεο της COPAC «Οι συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν μένει πίσω».

Η COPAC είναι μια εταιρική σχέση με πολλούς εταίρους των παγκόσμιων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που προάγει και προωθεί τις ανθρωποκεντρικές και αυτόνομες συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διέπονται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης - οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής - σε όλες τις πτυχές του έργου της. Τα σημερινά μέλη της επιτροπής είναι το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA), η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγροτών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών:

• Επικοινωνήστε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην πόλη σας, τη χώρα ή την περιοχή σας, πώς οι συνεταιρισμοί οικοδομούν έναν καλύτερο κόσμο και ζητήστε την υποστήριξή τους

• Οργανώστε μια γιορτή που προβάλλει τις συνεισφορές του συνεταιρισμού σας

• Δημοσιεύστε βίντεο και φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα και στο διαδίκτυο που δείχνουν πώς ο συνεταιρισμός σας εξασφαλίζει ότι κανείς στην κοινότητά σας δεν έχει μείνει πίσω

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα : https://www.un.org/development/desa/cooperatives/international-day-of-cooperatives/2017-2.html

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 340 επισκέπτες συνδεδεμένους