Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Ιουνίου 2017

Brexit: Η βιομηχανία κρασιού της Βρετανίας θεωρεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα

Το Brexit και η διαπραγμάτευση ανησυχούν τους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της Wine Fair του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε από τις 22 – 24 Μαΐου, ο WSTA περιέγραψε φόβους και συστάσεις.

«Από οικονομική άποψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβληθούν δασμοί στα σύνορα με την Ευρώπη. Από πολιτική άποψη, φυσικά, είναι μια άλλη υπόθεση» αναφέρει ο Miles Beales, γενικός διευθυντής Οίνων και Οινοπνευματωδών ποτών του Συνδέσμου (WSTA), όχι χωρίς ειρωνεία. Πράγματι, υπάρχει μια τέλεια ισότητα μεταξύ της αξίας των εισαγωγών οίνων της ΕΕ στη Βρετανία και των βρετανικών εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τον σύνδεσμο WSTA για την υπεράσπιση του status quo στην εμπορική νομοθεσία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Άποψή μας είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα!».

Μιλώντας με μια φωνή

Το ιδανικό θα ήταν το Brexit να εξελιχθεί ομαλά μέσω μιας μεταβατικής περιόδου που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις και στις τελωνειακές διαδικασίες για την εφαρμογή του. Σε αυτό το σημείο, ο WSTA επέμενε ότι εργάζονται στο χέρι με χέρι με την CEEV ώστε τα αλκοολούχα στην Ευρώπη, να υπερασπίζονται την ίδια άποψη. «Θέλουμε όλοι οι παράγοντες οίνου της ΕΕ να λένε το ίδιο πράγμα μέσω της κυβέρνησής τους.» Στη Γαλλία, το μήνυμα πέρασε ο Jean-Marie Barillère, πρόεδρος της CNIV, που σφυρηλατεί την ανάγκη να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πριν από το Brexit.

 

Προς νέες συμμαχίες

Στόχος η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού λόμπι. Ο WSTA θέλει επίσης να ανοίξει τις αγορές. «Θέλουμε η κυβέρνηση να ενεργήσει για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες παραγωγούς οίνων που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο σύνδεσμος θα ήθελε να διαπραγματευτεί, ιδίως στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το εμπόριο οίνων με χώρες που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή και τον Καναδά. «Θα θέλαμε να αναπτύξουμε μια σύγχρονη συμφωνία για τον οίνο», αναφέρει ο Miles Beale.

Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της βιομηχανίας του αγγλικού κρασιού. Πράγματι, με την υποτίμηση της λίρας, οι οίνοι του Νέου Κόσμου, η πλειοψηφία των οποίων εισάγονται στην βρετανική αγορά, γίνονται πιο ακριβό. Όπως υπενθύμισε ο Miles Beale, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ ευαίσθητη στις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι μείωση της κατανάλωσης. Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί θέλουν μια συμφωνία με τις χώρες μέλη της WWTG είναι γιατί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Βρετανίας. Θεωρούν ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την επανεξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των κρασιών του Νέου Κόσμου που εισέρχονται επί βρετανικού εδάφους. Η Μ. Βρετανία θα μπορούσε στη συνέχεια να ανταγωνιστεί την Ολλανδία με βάση την επιχειρηματική πλατφόρμα των κρασιών. Και η Γαλλία, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στην επανεξαγωγή των κρασιών, μπορεί γρήγορα να ξεπεραστεί ...

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους