Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Απριλίου 2017

Αίτημα ΚΕΟΣΟΕ στον υπουργό ΑΑΤρ. για χρηματοδότηση των Αδειών Φύτευσης από τα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ – θετική αντιμετώπιση

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού ΑΑΤρ Ε. Αποστόλου του Προέδρου και Διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ με κεντρικό θέμα την χρηματοδότηση εγκατάστασης αμπελώνων των δικαιούχων νέων Αδειών Φύτευσης Αμπέλων, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ παρέθεσαν στον υπουργό βραχύ ιστορικό βάσει του οποίου η οργάνωση τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε μια προσπάθεια, προκειμένου από την έναρξη του νέου καθεστώτος χορήγησης Αδειών Φύτευσης για 6.200 στρέμματα ετησίως προς τους Έλληνες αμπελουργούς, οι τελευταίοι να τύχουν κοινοτικών ενισχύσεων για την φύτευση των αμπελώνων.

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν στον υπουργό ότι κινητοποίησαν την ΚΕΟΣΟΕ σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν οι εξής:

⎫ Το κόστος εγκατάστασης αμπελώνα είναι υψηλό (1.200 € περίπου ανά στρέμμα)

⎫ Οι Έλληνες αμπελουργοί που είναι κατά κανόνα κάτοχοι μικρών εκμεταλλεύσεων οι οποίες είναι αναγκαίο να αυξήσουν την επιφάνειά τους, είναι οικονομικά ανίσχυροι, εν μέσω οικονομικής κρίσης

⎫ Δεν υπάρχει δυνατότητα δανεισμού από τα τραπεζικά ιδρύματα και παράλληλα η πλειοψηφία των Ελλήνων αμπελουργών δεν κατέχει διαθέσιμα κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση του αμπελώνα

⎫ Η αδυναμία αξιοποίησης από την χώρα μας του καθεστώτος των Αδειών Φύτευσης με φυτεύσεις αμπελώνων συνολικά 90.000 στρεμμάτων (έως το 2030) έναντι των ανταγωνιστριών χωρών της ΕΕ, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του αμπελουργικού πληθυσμού

⎫ Η αλλοίωση του προφίλ των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αφού μόνο οι οικονομικά ισχυροί θα επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων του νέου καθεστώτος.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου και εν συνεχεία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έγιναν ενέργειες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι νέες φυτεύσεις αμπέλων, από το μέτρο του Εθνικού Φακέλου του τομέα μέσω των προγραμμάτων Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων, δεδομένου ότι δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη, αλλά και εκ του ότι δεν απορροφάται ο προϋπολογισμός του Εθνικού Φακέλου.

Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο έγιναν γραπτές παρεμβάσεις προς τις υπηρεσίες της Commission, της οποίας οι απαντήσεις ήταν κάθε φορά αρνητικές, παρά τη νομικά αβάσιμη επιχειρηματολογία, αλλά εμπεριείχαν πάντοτε την προτροπή της Επιτροπής και του Επιτρόπου, οι νέες Φυτεύσεις να χρηματοδοτηθούν από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.

Μετά την εξέλιξη αυτή και δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν ανησυχητικά δεδομένα όπως η μείωση των αιτημάτων για νέες Άδειες Φύτευσης και η μικρή ανταπόκριση ως προς την εγκατάσταση αμπελώνα, των αμπελουργών οι οποίοι κατέστησαν το 2016 δικαιούχοι αδειών φύτευσης, η ΚΕΟΣΟΕ στη συνάντηση με τον κ. Ε. Αποστόλου ζήτησε να ενταχθεί η χρηματοδότηση εγκατάστασης αμπελώνων οινοσταφύλων, στα σχέδια Βελτίωσης στο πλαίσιο του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ΚΕΟΣΟΕ τόνισε στον υπουργό ότι η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις (επιλέξιμα φυσικά πρόσωπα, εισοδηματικά κριτήρια, κλπ.) και ως εκ τούτου η ανάγκη για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ δεν θα υπερβεί τα 6.000.000 € / ετησίως, θα τονώσει όμως την έντονη τάση εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια έχει μειωθεί κατά 20%. Κυρίως όμως θα βοηθήσει την βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων που αποτελούν την σπονδυλική στήλη του τομέα οίνου, με άμεσα αποτελέσματα στην ανάπτυξή του, η οποία επλήγη μετά την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί.

Ο υπουργός αντιμετώπισε θετικά την πρόταση της ΚΕΟΣΟΕ και αναμένεται η συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου για την εξειδίκευση των παραμέτρων ένταξης της χρηματοδότησης των Αδειών Φύτευσης στο ΠΑΑ.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 256 επισκέπτες συνδεδεμένους