Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Φεβρουαρίου 2017

Επαληθεύεται η πρόβλεψη της ΚΕΟΣΟΕ για τον ΕΦΚ στο κρασί: ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Τον Δεκέμβριο του 2015 η ΚΕΟΣΟΕ είχε δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της για το ύψος των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΦΚ στο κρασί χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα με τη φράση «ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν» από το έργο του ιστορικού Λουκιανού «Πῶς δεῖ ἱστορίαν συγγράφειν».

Τελικά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στο κρασί ανήλθαν στο ύψος των 23,6 εκ. €, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών προϋπολόγιζε έσοδα 120.000.000 € (ΕΦΚ 40 € / HL), βασισμένα στην καθ’ υπολογισμό επίσημη κατανάλωση βάσει των ισοζυγίων οίνου που ανερχόταν κατά μέσο όρο στα 3.000.000 HL.

Βέβαια ο ΕΦΚ μειώθηκε στο μισό (20 € / HL), τα μεγέθη που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών αφορούσαν σύλλασπο οίνο, ενώ τα επίσημα στοιχεία όπως απέδειξε με τις αναφορές της η ΚΕΟΣΟΕ, ήταν μακράν της πραγματικότητας, αφού το 65% της παραγωγής των σταφυλιών (οινοποιήσιμων και μη), δεν δηλώνεται.

Την απατηλή αυτή προσδοκία για εκτίμηση εσόδων ύψους 60 εκ. € επί κατανάλωσης 3.000.000 HL, ήρθε εν τοις πράγμασι να διαψεύσει το ύψος των εισπραχθέντων εσόδων από τον ΕΦΚ στο κρασί (23,6 εκ. €) που αντιστοιχεί σε φορολόγηση μόνο 1.180.000 HL, έναντι καταναλούμενων (επίσημα) 2.500.000 HL οίνου ετησίως.

Η συσχέτιση των μεγεθών αποδεικνύει με βάση τα επίσημα στοιχεία ότι φορολογήθηκε το 47,2% των δηλωθεισών ποσοτήτων, ενώ διέφυγε του φόρου το 52,8%. Εάν στα επίσημα στοιχεία παραγωγής και συνεπώς κατανάλωσης προστεθούν και αυτά που δεν δηλώνονται τότε το ποσοστό του φορολογούμενου οίνου μειώνεται στο 35%, όπως η ΚΕΟΣΟΕ έχει τεκμηριώσει στο παρελθόν.

Όμως η διαπίστωση αυτή έχει σημαντικές παράπλευρες επιπτώσεις, η κύρια των οποίων αφορά τα οινοποιεία που δεν αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη (κατά τη διακίνηση του οίνου) και ιδιαίτερα τα συνεταιριστικά οινοποιεία, που σε κανένα από αυτά το Διοικητικό του Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει απόφαση για «μαύρη» διακίνηση οίνου. Επακόλουθο βέβαια η πτώση κύκλου εργασιών, η έλλειψη ρευστότητας, η καθυστέρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ακόμη και του ΕΦΚ στο κρασί) και τέλος η τελευταία γραμμή άμυνας που αφορά τη μείωση των λειτουργικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαστικών απολύσεων.

Και τελικά ποιο είναι το συνολικό όφελος του Δημοσίου; Μηδενικό ή και αρνητικό κατά την άποψή μας, αφού η απώλεια εσόδων από τον ΕΦΚ, τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των παραοικονομούντων, αλλά και των αντιστοίχων φόρων που δεν εισπράττονται λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών των νόμιμων οινοποιείων είναι μεγαλύτερη από τα έσοδα του ΕΦΚ στο κρασί.

Πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός διατύπωσε ρητά στην ελληνική Βουλή, ότι θα επανεξετασθεί ο ΕΦΚ στο κρασί. Όσο παρέρχεται ο χρόνος το ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα από την επιβολή του, ο ΕΦΚ στο κρασί πρέπει να ξαναγίνει μηδενικός, τώρα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 290 επισκέπτες συνδεδεμένους