Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Δεκεμβρίου 2016

Η κατάταξη των εισαγόμενων κρασιών στις ΗΠΑ

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής οίνων στον κόσμο, η αγορά των ΗΠΑ σαφώς κυριαρχείται από μια χούφτα εμπορικών σημάτων. Στο top 30 των εισαγόμενων οίνων, η γαλλική παρουσία είναι συνώνυμη σχεδόν με απουσία. Δεν είναι αρκετό να διατυπωθεί ότι η αγορά των ΗΠΑ κυριαρχείται από ορισμένες μάρκες. Από μόνοι τους, οι όμιλοι Ε & J Gallo, Constellation Brands και Treaasury Wine Estates καταλαμβάνουν το 71% των πωλήσεων των εγχώριων κρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Όλοι οι Αμερικανοί έχουν ένα Ιταλό θείο ..."

Με 32% των πωλήσεων σε όγκο, τα εισαγόμενα κρασιά δεν εμφανίζονται με ισοδύναμη δομή. Μπροστά στον ανταγωνισμό, η Αυστραλιανή ετικέτα YellowTail (Casella Group) είναι πρώτη σε αξία μεταξύ των εισαγόμενων σημάτων στην αγορά των ΗΠΑ σύμφωνα με το IWSR (στοιχεία μέχρι τον Ιούνιο 2016). Στη συνέχεια, έρχεται η μάρκα Cavit, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία των ιταλικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ *, ιδίως όσον αφορά τους αφρώδεις οίνους. Στην τρίτη και τέταρτη θέση έρχονται δύο εμπορικά σήματα Champagne: η Veuve Clicquot και η Moët & Chandon. Μια άλλη σαμπάνια επίσης κατατάσσεται στο top 30: η Dom Pérignon, στην ενδέκατη θέση. Μόνο ένας Γάλλος παραγωγός κατάφερε να αναρριχηθεί στην κατάταξη: το Louis Jadot από την Βουργουνδία.

Το top 30 κρασιών που εισάγονται στις ΗΠΑ σε αξία (IWSR, Ιούνιος 2016)

1. YellowTail (Αυστραλία)

2. Cavit (Ιταλία)

3. Veuve Clicquot (Καμπανία)

4. Moët & Chandon (Καμπανία)

5. Santa Margherita (Ιταλία)

6. Ruffino (Ιταλία)

7. Kim Crawford (Νέα Ζηλανδία)

8. Concha y Toro (Χιλή)

9. Riunite (Ιταλία)

10. La Marca (Ιταλία)

11. Dom Pérignon (Καμπανία)

12. Verdi (Ιταλία)

13. Alamos Ridge (Αργεντινή)

14. Banfi (Ιταλία)

15. Mionetto (Ιταλία)

16. Oyster Bay (Νέα Ζηλανδία)

17. Lindeman’s (Αυστραλία)

18. Bella Sera (Ιταλία)

19. Fish Eye (Αυστραλία)

20. Martini Asti (Ιταλία)

21. Ecco Domani (Ιταλία)

22. Roscato (Ιταλία)

23. Nobilo (Ιταλία)

24. Freixenet Range (Ισπανία)

25. Jacobs Creek (Αυστραλία)

26. Castello del Poggio (Ιταλία)

27. Louis Jadot (Βουργουνδία)

28. Zonin (Ιταλία)

29. Dr. Loosen (Γερμανία)

30. Starborough (Νέα Ζηλανδία)

 

*: Η Ιταλία είναι ο πρώτος προμηθευτής της χώρας σε όγκο και αξία (αντίστοιχα το μερίδιο αγοράς είναι 35% και 31%).

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε το προφίλ που εκτιμάται από τους αμερικανούς καταναλωτές κρασιού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γεύσεις είναι έντονες με γλυκειά αίσθηση στο στόμα αλλά όχι πολύ ξυλώδη αρώματα. "Σημειώνεται ότι ορισμένες ιταλικές μάρκες επιλέγουν να προσαρμοστούν στο προφίλ των Αμερικανών καταναλωτών.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 120 επισκέπτες συνδεδεμένους