Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Δεκεμβρίου 2016

«Οι παρενέργειες του Ε.Φ.Κ στο κρασί πλήττουν Δημόσιο Ταμείο και νόμιμους οινοποιούς»

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς 1) Οικονομικών και 2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις επιπτώσεις που δημιουργούνται στο Δημόσιο Ταμείο και στους νόμιμους οινοποιούς από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του, αποδιαρθρώνει έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του αγροδιατροφικού τομέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επέβαλλε Ε.Φ.Κ στο κρασί, προσδοκώντας έσοδα της τάξης των 65 εκατ. ευρώ, ωστόσο εισέπραξε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, μόλις  4 εκατ. ευρώ.

Η κυριότερη παρενέργεια του εν λόγω άστοχου μέτρου, όμως, ήταν το γεγονός πως η παθογένεια και οι στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά του τσίπουρου – ρακής μεταφέρθηκαν και στον τομέα του κρασιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους οινοποιούς που επιμένουν να είναι νόμιμοι, όσο και για το Δημόσιο Ταμείο, που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να καλύψει το κενό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομικών 2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Οι παρενέργειες του Ε.Φ.Κ. στο κρασί πλήττουν Δημόσιο Ταμείο και νόμιμους οινοποιούς»

Ο ευαίσθητος κλάδος των οινοπαραγωγών είναι ένας από τους ελάχιστους που κατάφερε να αναπτυχθεί στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει την καλή πορεία της εγχώριας παραγωγής οίνου, αντίθετα επέβαλλε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) στο κρασί, προσδοκώντας έσοδα 65 εκατ. ευρώ για το 2016. Ωστόσο, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο φαίνεται ότι εισπράχθηκαν μόλις 4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Ε.Φ.Κ. εμφανώς οδήγησε σε οργανωμένο λαθρεμπόριο κρασιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την 29/11/2016 από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο του 2016 που επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έως σήμερα οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο στον τομέα του κρασιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτίστηκαν υπόγειες δεξαμενές προς αποφυγή του ελέγχου, ενώ επιτήδειοι οινοποιοί ζητούν από τους αμπελουργούς να τους δώσουν την παραγωγή τους χωρίς φορολογικά παραστατικά, προσφέροντάς τους μετρητά, προκειμένου να αποφύγουν τους επιβαλλόμενους φόρους.

Όπως λογικά προβλέπαμε, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου πέρυσι, η παθογένεια και οι στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά του τσίπουρου – ρακής μεταφέρθηκαν και στον τομέα του κρασιού.

Εξάλλου, εντυπωσιακά είναι τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το οργανωμένο λαθρεμπόριο κρασιού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι:

  • το 65% του οίνου στην Ελλάδα, παράγεται και διακινείται παράνομα και μόνο το 35% με νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά παραστατικά,
  • από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και καταθέτουν δήλωση συγκομιδής κάθε χρόνο,
  • οι εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβάλλεται δήλωση συγκομιδής, ενώ υπάρχει υποχρέωση, ανέρχονται στα 316.000 στρέμματα.

Δεδομένου ότι από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να σημειώνεται υψηλή παραβατικότητα στον κλάδο του κρασιού, καθώς ο ελλιπής κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων ενθαρρύνει την παρανομία.

Δεδομένου ότι η υποβολή δήλωσης συγκομιδής που προβλέπεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, θεωρείται ως μοναδική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της παραγωγής σταφυλιών ως νόμιμης, αλλά και συν τοις άλλοις καθίσταται και απαραίτητη προϋπόθεση για τον υπολογισμό του εθνικού αμπελώνα. Οι δε άδειες για νέες φυτεύσεις εξαρτώνται από την έκταση αυτού.

Δεδομένου ότι στην σχετική ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 6355/22-6-2016) προς τον Υπουργό Οικονομικών, η απάντηση που δόθηκε – με 4 μήνες καθυστέρηση (στις 3/11/2016) - δεν δίνει κανένα αριθμητικό στοιχείο για το δημοσιονομικό όφελος από τον Ε.Φ,Κ, στο κρασί, παρά μόνο κάνει γενικόλογες αναφορές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)     Ποιο είναι το σύνολο κρατικών εσόδων από τον Ε.Φ.Κ. έως σήμερα; Σε τι ύψος αναμένεται να διαμορφωθούν οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ. έως το τέλος του τρέχοντος έτους;

2)     Για ποιο λόγο κρίθηκε απαραίτητη η παράταση για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής; Πόσες δηλώσεις συγκομιδής υποβλήθηκαν ανά περιφέρεια ως και την 30/11/2016, αρχική καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων; Έχει γίνει σύγκρισή των δηλώσεων με τα περσινά υποβληθέντα στοιχεία;

3)     Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τον αμπελοοινικό τομέα από τις συνέπειες του πολύ υψηλού ποσοστού αποφυγής υποβολής  δηλώσεων συγκομιδής.

4)     Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση του οργανωμένου λαθρεμπορίου στον τομέα του κρασιού;

5)     Πως προωθείται η συνεργασία των δύο συναρμοδίων  Υπουργείων για την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου κρασιού προς όφελος των δημοσίων εσόδων, αλλά και την προστασία των νόμιμων οινοποιών από τον εξόφθαλμα αθέμητο ανταγωνισμό που υφίστανται;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 147 επισκέπτες συνδεδεμένους