Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Νοεμβρίου 2016

Αναθεωρούνται τα κριτήρια για λήψη Άδειας Φύτευσης θα προηγούνται οι αμπελουργοί που υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται από το τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την τροποποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας που σταθμίζουν την βαθμολογία των αιτημάτων λήψης Άδειας Φύτευσης Αμπέλου οινοποιήσιμων ποικιλιών.

 

Τα κριτήρια προτεραιότητας ενεργοποιούνται όταν τα αιτήματα για λήψη Άδειας Φύτευσης ξεπεράσουν σε έκταση (≈ 6.200 στρέμματα) το ποσοστό 1% της επιφάνειας με αμπέλους της χώρας.

Η αναγκαιότητα αναθεώρησης των κριτηρίων ανέκυψε από την λεπτομερή ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων, των αιτήσεων, των επιλέξιμων και των εγκριθεισών αδειών αφού κατέδειξε, αυτό που η ΚΕΟΣΟΕ είχε επισημάνει από την πρώτη ανάλυση των δεδομένων και είχε προτείνει την αναθεώρηση των κλιμακίων ειδικά του κριτηρίου της διεύρυνσης του μεγέθους των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτό συνάγεται από τον πίνακα που ακολουθεί, αφού όπως εμφαίνεται το 57,81% των εκτάσεων που έλαβαν Άδεια Φύτευσης χορηγήθηκε σε αιτήματα για πολύ μικρές επιφάνειες (0-5 στρέμματα), ενώ στις λογιζόμενες ως βιώσιμες εκμεταλλεύσεις (21- 50 στρέμματα) χορηγήθηκε μόνο το 7,27%. Η κατανομή βέβαια αυτή έχει και αντικειμενικά χαρακτηριστικά αφού ο κλήρος είναι πολυκερματισμένος και σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενιαίες εκτάσεις για νέες φυτεύσεις.

Εάν συνεπώς στόχο αποτελεί, ο μηχανισμός των Αδειών Φύτευσης να λειτουργήσει ως εργαλείο για την ενίσχυση ή για τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, τότε θα πρέπει να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα για την ηπειρωτική Ελλάδα το εύρος των εκμεταλλεύσεων μεταξύ 20-50 ή 100 στρεμμάτων, με παράλληλο ορισμό διαφορετικού εύρους (μικρότερου) για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι, εάν θα υπάρχει ανώτερο όριο στην υφιστάμενη έκταση πέραν του οποίου είτε θα υπάρχει μικρότερη, είτε δεν θα υπάρχει καθόλου στάθμιση (μοριοδότηση).

Ένα άλλο κριτήριο προτεραιότητας που θα τροποποιηθεί είναι αυτό της «Συμπεριφοράς του παραγωγού», αφού εισάγεται και με υψηλή μάλιστα στάθμιση (βαρύτητα), η παράμετρος υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής, έτσι ώστε ο παραγωγός που υπέβαλλε τα τρία τελευταία χρόνια Δήλωση Συγκομιδής να βαθμολογείται με μεγαλύτερο bonus, από αυτόν που υπέβαλλε π.χ. Δήλωση Συγκομιδής για ένα έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεπείς παραγωγοί, που υποβάλλουν Δηλώσεις Συγκομιδής των οποίων οι αμπελουργικές εκτάσεις επιπρόσθετα παρουσιάζουν ως προς την παράμετρο της έκτασης βιώσιμο μέγεθος θα αποκτήσουν σαφές προβάδισμα έναντι των υπολοίπων αιτούντων Άδεια Φύτευσης.

Επίσης μεταβάλλεται η έννοια του νεοεισερχόμενου (στην αμπελοκαλλιέργεια) όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από το 2017 και μετά ως νεοεισερχόμενοι θα λογίζονται οι αιτούντες Άδειας Φύτευσης κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις όμως που τίθενται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), σύμφωνα δηλαδή με το καθεστώς των νέων αγροτών.

Στο κριτήριο αυτό επειδή ο αναμενόμενος αριθμός αιτούντων θα είναι μικρός προβλέπεται να αυξηθεί η στάθμισή του.

Τέλος οι Άδειες Φύτευσης θα χορηγούνται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας (1% της αντίστοιχης με αμπέλια έκτασής τους) και όχι βάσει της εθνικής επιφάνειας με αμπέλια της χώρας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 276 επισκέπτες συνδεδεμένους